ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Πολιτική » Γιατί η Artume να εξαιρείται;

Γιατί η Artume να εξαιρείται;

ακαδημια-ΜουζάκηΕφΣυντΣτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου, συζητείται η έγκριση ή μη της τροποποίησης του ισχύοντος ύψους στα Ο.Τ. του πρώην Μουζάκη, νυν ιδιοκτησία ARTUMEBLACKROC.

Από τυπική άποψη, για τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα μπορούσε κάποιος να είναι αρνητικός. Το Κ.Α.Σ. είναι το ανώτερο θεσμικά όργανο για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και επόμενα είναι ορθό να γνωμοδοτήσει για το είδος προστασίας ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, όπως αυτός της Ακαδημίας Πλάτωνος. Δεν μπορούμε όμως να μην διατυπώσουμε την απορία γιατί το ίδιο όργανο παρακάμφθηκε κατά τη διαδικασία της κατά παρέκκλιση τοπικής τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής προκειμένου να επιτραπεί η χρήση του MALL.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ΚΑΣ θα πράξει όπως οφείλει εξετάζοντας το βάθος της ουσίας του συγκεκριμένου θέματος και όχι απλά «αν το κτίριο θα φαίνεται από τον αρχαιολογικό χώρο ή όχι».

Όταν ο νομοθέτης προώθησε το ΠΔ μείωσης των όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, το κύριο ήταν η βελτίωση του ήδη υποβαθμισμένου περιβάλλοντος με μείωση του κτιριακού όγκου γενικότερα, της έντασης και της πυκνότητας δόμησης. Γι αυτό το λόγο τα ύψη μειώθηκαν στα 18 μέτρα σε όλο το μέτωπο του κυκλοφοριακού άξονα της Λενορμάν, που περιλαμβάνεται στη γειτονιά Ακαδημία Πλάτωνος. Το ερώτημα, επόμενα, δεν είναι αν τα λίγο απομακρυσμένα από τον αρχαιολογικό χώρο κτίρια είναι ορατά ή όχι από αυτόν, αλλά αν τα κτίρια με μεγάλα ύψη και όγκο δόμησης συνάδουν με το στόχο για ανάδειξη, επί τέλους, του σημαντικού αρχαιολογικού τόπου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Και το ίδιο το πρώην ΥΠΕΚΑ, νυν ΥΠΕΝ, είχε απαντήσει, θεσμοθετώντας νέους μειωμένους όρους δόμησης στην περιοχή, ότι το σημαντικό είναι η μείωση των οικοδομικών εντάσεων, πιέσεων και πυκνοτήτων! Το ερώτημα, επίσης, είναι: γιατί η προστασία περιλαμβάνει όλα τα ΟΤ μέχρι και τα όρια της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας και πρέπει να σταματήσει εκεί, γιατί δήθεν δεν θα είναι ορατός ένας πύργος 21 μέτρων με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δόμησης; Σημαντικό τμήμα της ακριβώς όμορης στην ιδιοκτησία περιοχής, είναι περιοχή κατοικίας, με πολυκατοικίες κτισμένες τη δεκαετία του 1970, μέχρι 4-5 ορόφους, δηλ το πολύ 13 – 16 μέτρα. Ποιο θα είναι το μέλλον ποιότητας ζωής αυτών των κατοίκων από τη γειτνίαση με ένα μεγαθήριο εντατικών χρήσεων; Το τμήμα του μετώπου της λεωφόρου Κηφισού, από το κηρυγμένο κτίριο του Λαναρά μέχρι σχεδόν τον σταθμό των ΚΤΕΛ, έχει κτίρια που δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το ύψος των 4-5 ορόφων (η φωτογραφική τεκμηρίωση είναι αδιάψευστος μάρτυρας). Το απέναντι μέτωπο, που ανήκει στο διάταγμα του Ελαιώνα, οικοδομείται επίσης με χαμηλότερα ύψη. Ποιο είναι το επιχείρημα, λοιπόν, για εξαίρεση της ιδιοκτησίας ARTUME;

Διαβάσαμε και το επιχείρημα ότι τα «μεγάλα ύψη στα μέτωπα των μεγάλων αξόνων κυκλοφορίας προστατεύουν από την ηχορρύπανση τις εσωτερικές περιοχές». Παρά την αναζήτηση πηγών δεν βρήκαμε ερευνητικά αποτελέσματα που να τεκμηριώνουν τον ανάλογο ισχυρισμό. Ανεξάρτητα από αυτό, ο πύργος του MALL, ελεύθερος γύρω – γύρω, δεν κατανοούμε πως θα αναχαιτίσει τον θόρυβο. Εκτός και αν το μέλλον που σχεδιάζεται για την περιβάλλουσα τον αρχαιολογικό χώρο περιοχή του ΒΙΟΠΑ, είναι ένα μέλλον χρήσεων και κτιρίων που θα του βάλουν την οριστική ταφόπλακα, της παντοτινής ησυχίας και από τον θόρυβο της λεωφόρου.

Το ΥΠΕΝ, το ΥΠΠΟ και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Αττικής, που οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες τους δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε όλη την περιοχή άμεσης επιρροής,

Οφείλουν να προωθήσουν όχι ένα αποσπασματικό ΠΔ που θα εξυπηρετήσει φωτογραφικά μια πολλαπλά επιβαρυντική επένδυση, αλλά άμεσα όλες τις σχετικές διαδικασίες συνολικού σχεδιασμού για την περιοχή, όπως επιτάσσει ακόμη και αυτό το Νέο Ρυθμιστικό Αθήνας – Αττικής.


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: