ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Πάρκο » ‘Aρον-άρον εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος

‘Aρον-άρον εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος

ΠΛΑΤΩΝΑΣΠΗΓΗ: http://fragilemag.gr/

Της Αγγελικής Κώττη

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το «μελάνι» από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος και η υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί. Τόση είναι η βιασύνη να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερσή του δίπλα στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, που κανείς από την πολιτεία δεν κάνει προσπάθεια ώστε να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες.

Έτσι, το brand name που θα έπρεπε να είναι η ονομασία της από την αρχαιότητα, Ακαδήμεια δηλαδή, θα δώσει τη θέση του στο Academy Gardens όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα ονομάζεται το μεγαθήριο. Ακατανόητη η επίσπευση των πάντων ακόμα και της έκδοσης υπουργικής απόφασης. Διότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε- αλίμονο- πως ο Αριστείδης Μπαλτάς θέλησε να κάνει γρήγορα προς όφελος της BlackRock στην οποία ανήκει το οικόπεδο. Έστω και αν οικονομικοί υπουργοί της πρωτο-δεύτερης φοράς αριστεράς, όπως οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, την έχουν εμπιστευθεί σε επενδύσεις τους.

Με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και την υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε «η τροποποίηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτηρίων στα Οικοδομικά Τετράγωνα 124, 126, 127, 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος» με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους τον συγκεκριμένο αλλά και την πόλη των Αθηνών. Ο σημαντικότερος όρος είναι:

Επί της λεωφόρου Κηφισού το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων να ανέρχεται στα 21μ. Κατά μήκος της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος να μειώνεται και να μην υπερβαίνει τα 18μ., με επιπλέον πρόβλεψη σε επίπεδο αρχιτεκτονικής λύσης για διάσπαση των όγκων, προκειμένου να προσεγγίζεται η κλίμακα και ο χαρακτήρας της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.

Τα λόγια αυτά κρύβουν, για όσους δεν γνωρίζουν, μια μεγάλη υποχώρηση του ΚΑΣ. Με προηγούμενη σύνθεση το συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει να μην υπερβαίνουν τα ύψη τα 15 ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα 17,5μ. (Ερώτηση κρίσεως: υπήρχαν μέλη που μετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεση και άλλαξαν ψήφο; Και τι στάση κράτησε η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη που ως γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων είχε άλλη άποψη; Αν μάλιστα δεν με απατά η μνήμη μου, έκανε εκστρατεία τότε, με τον νυν διευθυντή του γραφείου υπουργού, αρχαιολόγο Κώστα Στρατή, για να μην επιτραπεί η αύξηση υψών).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο http://fragilemag.gr/akadhmia-platonos-mall/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: