ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχαιολογία » Μας ρωτούσαν για το Μουσείο που δεν φτιάχνουν και όχι για το Mall που προωθούν!

Μας ρωτούσαν για το Μουσείο που δεν φτιάχνουν και όχι για το Mall που προωθούν!

Η μακέτα του εμπορικού κέντρου "Academy Gardens".

Η μακέτα του εμπορικού κέντρου “Academy Gardens”.

Το θέμα των όρων δόμησης στα ΟΤ ιδιοκτησίας ARTUME, συζητήθηκε στις 25/7 σε συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ (κεντρικό συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος). Όπως είναι γνωστό, είναι η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο υπουργείο προσπαθεί να συντάξει ένα προεδρικό διάταγμα, τέτοιο, που και το MALL να προχωρήσει και να μην το στείλει πίσω το Συμβούλιο της Επικρατείας, για ακόμη μια φορά. Οι δυο φορές ήταν επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου, η τρίτη επί σημερινής κυβέρνησης (εξαιρετικά αθόρυβα) και τώρα παρακολουθούμε την τέταρτη. Σε αυτήν την συνεδρίαση έκαναν παρέμβαση μέλη της Επιτροπής κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, παρουσιάζοντας τις θέσεις για τις οποίες αγωνίζεται το κίνημα της περιοχής εδώ και χρόνια. Δεν είναι γνωστή η γνωμοδότηση του οργάνου. Σχολιάζουμε δυο ερωτήσεις που έγιναν στην Επιτροπή.

Ρωτήθηκαν τα μέλη της, αν οι κάτοικοι συμφωνούν με την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο Τειρεσίας μπορεί και να καταλάβαινε τη σχέση της ερώτησης με το θέμα της συνεδρίασης. Εμείς μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Να εγκαλούμαστε γιατί δεν αντιδράσαμε με κινητοποιήσεις στο νόμο για τα ολυμπιακά έργα που περιλάμβανε και το Μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ αντιδρούμε στο MALL; Ή υπάρχει κάποια σκέψη στους περισπούδαστους για ακύρωση του Μουσείου με το σκεπτικό της «προστασίας» του χώρου, οπότε μειώνεται σημαντικά και η πολιτιστική αξία της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, κυρίως, του ΒΙΟΠΑ αλλά και του φιλέτου των ΚΤΕΛ; Ας διαλέξει ο καθένας όποια του ταιριάζει, ας σκεφτούμε και άλλες εξηγήσεις. Τα μέλη της Επιτροπής απάντησαν πάντως. Το Μουσείο πρέπει να γίνει στην Ακαδημία Πλάτωνος, που διαθέτει άπειρους αδόμητους χώρους κοντά στον αρχαιολογικό και για να τον επεκτείνουν.

Η άλλη ερώτηση έγινε από την Γραμματέα του Υπουργείου, κα Ειρήνη Κλαμπατσέα (καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ). «Αν αντί για MALL κτιζόταν κάποιο κτίριο για κοινωνικές υπηρεσίες θα αντιδρούσατε στους όρους δόμησης;». Δεν γνωρίζουμε τι κτήριο για κοινωνικές υπηρεσίες θα ήταν. Ούτε τι όρους δόμησης χρειάζεται η κάθε χρήση (νοσοκομείο, πολιτιστικό κέντρο, εκπαίδευση, κλπ). Η Γραμματέας σίγουρα γνωρίζει γιατί είναι αρχιτέκτονας. Τα μέλη της Επιτροπής απάντησαν πάντως. Οι κάτοικοι είναι αντίθετοι με μεγαθήρια τσιμέντου που θα ακύρωναν την προσπάθεια του πρόσφατου νόμου να προστατεύσει την περιοχή με μια άλλου τύπου οικοδόμηση. Και τα MALL, παγκοσμίως, είναι χρήσεις που τρέφονται από πολύ τσιμέντο.

Συμπληρώνουμε επίσης με ένα απτό παράδειγμα που ξεπερνάει το ψευτοδίλημμα. Στη Λ. Αθηνών, απέναντι σχεδόν από τα κακής αισθητικής και όγκου κτίρια του Χρηματιστηρίου, δημιουργήθηκε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της τελευταίας περιόδου στο κέντρο της Αθήνας. Είναι κτίριο τράπεζας και έργο του Αλ. Τομπάζη. Οι όροι δόμησης στον Ελαιώνα, που είναι χαμηλοί, δεν εμπόδισαν μια μη κοινωνική χρήση να εγκατασταθεί. Την οδήγησαν όμως να γίνει με έναν τρόπο που αναβάθμισε όλο το μέτωπο της Λεωφόρου.

Τέλος, βάζουμε για πολλοστή φορά το δικό μας ερώτημα που δεν παίρνει απάντηση από τα σημερινά υπουργεία. Γιατί, αν όχι για να εξυπηρετηθεί το MALL, τα ΟΤ ιδιοκτησίας ARTUME πρέπει να εξαιρεθούν από τους όρους δόμησης που προβλέπει ο νόμος για την προστασία της περιοχής; Γιατί πρέπει να τους δοθεί όχι μόνο συντελεστής 2,1 αλλά και 21 μ ύψος, δηλαδή 3,50 μέτρα πάνω από αυτό που ισχύει σήμερα;


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: