ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχαιολογία » Ακαδημία Πλάτωνος: Mall ή Campus;

Ακαδημία Πλάτωνος: Mall ή Campus;

ΠΛΑΤΩΝΑΣ αντίγραφοΤο άρθρο αυτό δημοσιεύεται στο “ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ” του ΑΠΕ που κυκλοφορεί

 

Του Βασίλη Κουφόπουλου

 

Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, δεν θα έπρεπε να προωθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Και μάλιστα ως εξαίρεση. ΤΟ Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε το mall “Academy Gardens” σε απόσταση έως και από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Πλάτωνα. Είναι καλύτερο να συζητήσουμε για τις αληθινές προοπτικές της περιοχής που αξίζουν στην ιστορία της Αθήνας και της φιλοσοφίας.

 

Το σημερινό εφικτό πλάνο, παρά τη φτωχοποίηση, είναι να προσδιοριστεί η Ακαδημία Πλάτωνος, ως διεθνές κέντρο γνώσης, τόπος αρχαιολογικής έρευνας και διεθνών συναντήσεων, αξιοποιώντας τη σημερινή της θέση, το βαθύ αντίκτυπου του ονόματός στη Δυτική σκέψη και τον αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει.

Η ανάπτυξη του σχεδίου προϋποθέτει περισσότερο το συντονισμό υπουργείων και την αλλαγή της αντίληψης, για την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, απαλλοτριώσεις και την ανακατασκευή κενών ιδιωτικών κτιρίων, και διαφήμιση. Χρειάζεται ένα στρατηγικό πολεοδομικό σχέδιο για την περιοχή, με διεπιστημονική προσέγγιση και με την εμπλοκή του ΕΜΠ.   Στόχος είναι να αποτελέσει η Ακαδημία Πλάτωνος ξανά ένα σημείο αναφοράς για την Αθήνα και ένα διεθνή προορισμό που θα φέρνει έσοδα στη χώρα όλο το χρόνο. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να έλθει από το ΕΣΠΑ.

 

Υπάρχουν μικρά και μεγαλύτερα βήματα που μπορούν να γίνουν

 

-ΠΑΡΚΟ: Το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος αποκτά στοιχειώδεις υποδομές (τουαλέτες, παγκάκια, νερό, απαγόρευση εισόδου για οχήματα) και μετατρέπεται ως καθημερινός χώρος προορισμού και μαθημάτων για ξένους επισκέπτες και μαθητές. Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς και το Πάρκο που είναι και Αρχαιολογικός χώρος παραμένει ανοικτό όλο το 24ωρο,με φύλαξη από τη δημοτική αστυνομία.

 

-ΜΑΘΗΜΑΤΑ στην Ακαδημία Πλάτωνος : Διοργανώνονται σχολικές εκδρομές και μαθήματα στο χώρο που δίδασκε ο ΠλάτωναςΣε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια φιλοσοφίας διοργανώνονται εβδομάδες φιλοξενίας, περιήγησης και εργασίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, το Λύκειο του Αριστοτέλη και τον Κεραμεικό και το Λόφο Κολωνού.

 

 

-ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ για την Αρχαία Αθήνα: Το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους Έλληνες Αρχαιολόγους και την Εφορεία Αρχαιοτήτων δημιουργού ένα  κέντρο έρευνας για την Αρχαία Αθήνα και επιτρέπει σε φοιτητές και καθηγητές να μελετήσουν τα αγάλματα και τις επιγραφές που βρίσκονται) στις αρχαιολογικές αποθήκες της Ακαδημίας Πλάτωνος, αναδεικνύοντας το πλούσιο ανασκαφικό έργο των Ελλήνων αρχαιολόγων.

 

-ΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Η Αθήνα είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ευρώπης που δεν διαθέτει το δικό της Μουσείο. Σε αυτό θα φιλοξενηθεί μέρος των ευρημάτων των ανασκαφών διηγούμενο την ιστορία της Πόλης και θα αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείου της   Ακρόπολης.

 

Το κόστος του υπόσκαφου Μουσείου, για το οποίο υπάρχει ΦΕΚ, υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Μεγάλα πανεπιστήμια της Δύσης(φιλοσοφικές και αρχαιολογικές σχολές) μπορούν να εισφέρουν χρήματα ως χορηγοί για την κατασκευή του.

 

 

-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Η Ακαδημία Πλάτωνος δεν έχει διαθέτει ένα χώρο που θα φιλοξενούνται όλα τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων στα πρότυπα της βιβλιοθήκης του Πλάτωνα.

 

 

-ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Δημιουργείται συνεδριακό κέντρο, σε ένα από τα πολλά κτίρια “κουφάρια” που βρίσκονται στην περιοχή και αξιοποιείται δημιουργικά η περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού σε ακίνητα που διαθέτει στην περιοχή.

 

-ΛΟΦΟΣ ΚΟΛΩΝΟΥ: Ο Λόφος του Ιππείου Κολωνού γειτνιάζει με την Ακαδημία του Πλάτωνα. Από τον Κολωνό προερχόταν ο μεγάλος τραγικός ποιητής Σοφοκλής. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θεσπίζεται πολύγλωσσο Φεστιβάλ Τραγωδίας στο Ανοικτό θέατρο Κολωνού.

 

 

-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η περιοχή εντάσσεται στο χάρτη των προορισμών της Αθήνας και διοργανώνονται ειδικές διαδρομές για την Ακαδημία Πλάτωνος, το Λόφο Κολωνού, τον Κεραμεικό και το Λύκειο του Αριστοτέλη. Εκδίδεται αρχαιολογικός οδηγός για το χώρο (ο προηγούμενος που πληρώθηκε με ΕΣΠΑ, χάθηκε…) και ξεκινάει άμεσα το πωλητήριο, με ευρήματα από την περιοχή.

 


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: