ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » "Academy Gardens" » Οι “επενδυτές” του Πλάτωνα

Οι “επενδυτές” του Πλάτωνα

Academy GardensΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Παρά το γεγονός πως επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής εμπορικού κέντρου Academy Gardens στο οικόπεδο της πάλαι ποτέ κραταιάς κλωστοϋφαντουργίας “Μουζάκη”, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το Κέντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε προ ημερών, νύχτα όπως καταγγέλλεται, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στην περιοχή. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου εν μέσω αντιδράσεων από φορείς της περιοχής.

Η “επένδυση των 300.000.000 ευρώ” διαφημίζεται δεόντως ως τη μεγάλη πρωτοβουλία του γνωστού επενδυτικού οίκου Blackrock στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, όμως, με βάση και αποκαλύψεις από τη γνωστή υπόθεση Lux Leaks, αλλά και τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας Artume, που προωθεί την επένδυση, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η Artume, που φέρετται “έτοιμη να επενδύσει τα 300.000.000 ευρώ” στη χώρα μας δεν απασχολεί σήμερα ούτε έναν εργαζόμενο αλλά επί χρόνια δραστηριοποιείται μέσω συνεργατών. Ακόμα και ο εμφανιζόμενος ως “επικεφαλής της Artume” κ. Γιώργος Τσουκαλάς (στέλεχος θυγατρικής του ΟΣΕ επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη) δεν είναι στο μισθολόγιο της εταιρείας, τουλάχιστον με βάση τον τελευταίο ισολογισμό που δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Η εταιρεία δημοσίευσε τελευταία φορά ισολογισμό για τη χρήση 2013 (!). Από το συγκεκριμένο ισολογισμό διαπιστώνεται, μάλιστα, πως δεν έχει πληρώσει ακόμα τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2009 γιατί θεωρεί πως “οι φορολογικές αρχές και το υπουργείο Οικονομικών θα αποδεχθούν την εξαίρεση της εταιρείας”!

Η Artume, όταν ήταν μέλος του αυστραλιανού επενδυτικού οχήματος MPGA που άνηκε στον όμιλο Macquarie Group, δαπάνησε 37.000.000 ευρώ το 2007 για την αγορά του ακινήτου της “Μουζάκης” και γειτονικού ακινήτου από την οικογένεια Λαναρά. Από τότε εμφανίζεται να πιέζει (ακόμα και μέσω επιστολών στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) για την αδειοδότηση εμπορικού κέντρου παρά τις αντιδράσεις επειδή το τεράστιο κτίριο θα γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η MPGA εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό Blackrock, χωρίς να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για το εμπορικό κέντρο, επιφάνειας 55.000 τετραγωνικών μέτρων, που προωθεί μέσω του κ. Τσουκαλά.

Προ ημερών το ΚΑΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία, αργά τη νύχτα όπως λέγεται, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε απορρίψει το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης και μετά την απόφαση το μέγιστο ύψος είχε μειωθεί από τα 24 μέτρα στα 21 μέτρα. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα, η έγκριση του οποίου βρίσκεται προ των πυλών, μετά την απόφαση του ΚΑΣ, προβλέπει κλιμακούμενο ύψος κτιρίων. Από την πλευρά της Λεωφόρο Κηφισού τα κτίρια θα φτάνουν τα 21 μέτρα, ενώ στην πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνος ορίστηκε μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 18 μέτρα. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα πρέπει, πάντως, να εγκριθεί εκ νέου από τα συναρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για νέα έγκριση από το ανώτατο δικαστήριο.

Οι καχύποπτοι, με βάση και τη μέχρι σήμερα στάση της εταιρείας, υποστηρίζουν πάντως πως η ομάδα της Artume δεν έχει καμία διάθεση να επενδύσει 300.000.000 ευρώ στη χώρα μας. Φαίνεται και από τον ισολογισμό, υποστηρίζουν. Αντίθετα επιμένει να προωθεί την “ωρίμανση” του έργου κατασκευής του εμπορικού κέντρου (την εξασφάλιση των αδειών, κλπ) προκειμένου στη συνέχεια να μεταπωλήσει σε κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται!

Προ ημερών, πάντως, ο κ. Τσουκαλάς δήλωνε πως “προκειμένου μάλιστα να διατηρηθεί η αρχικά σχεδιαζόμενη εκμισθώσιμη επιφάνεια των καταστημάτων του κέντρου, η οποία ανέρχεται σε 47.000 – 48.000 τ.μ., εξετάζεται η απόκτηση όμορου οικοπέδου, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες που προκύπτουν από τις αλλαγές του αρχικού σχεδίου πολεοδόμησης. Το εν λόγω οικόπεδο εντάσσεται επίσης στα οικοδομικά τετράγωνα που θα πολεοδομηθούν, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται ζήτημα για νέα διαδικασία πολεοδόμησης”.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επιμένει, πάντως, να υποστηρίζει πως «ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της πολιτείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών), που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του». Θεωρεί πως για τον σκοπό αυτό, τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή.

Οπως είχε γράψει η “δημοκρατία” η Artume, που προωθεί την κολοσσιαία επένδυση είχε μετοχικό κεφάλαιο 44.000.000 ευρώ και δανεισμό σχεδόν διπλάσιο δηλαδή περί τα 85.000.000 ευρώ. Οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο των Lux Leaks, από το δίκτυο δημοσιογράφων ICIJ ήρθαν να εξηγήσουν γιατί η εταιρεία εμφανίζονταν καταχρεωμένη πριν καν αρχίσει τη “μεγάλη επένδυση”. Για φορολογικούς λόγους, η εταιρεία εμφανίζονταν να λαμβάνει δάνεια από τη μητρική επιχείρηση που είχε έδρα το Λουξεμβούργο. Επρόκειτο για υβριδικά δάνεια που βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης φορολογικής συμφωνίας, το ποσοστό της συμμετοχής της λουξεμβουργιανής μητρικής στα κέρδη της εταιρείας που ελάμβανε το δάνειο (π.χ. της Artume) κυμαινόταν από 80-100%. Έτσι, τα κέρδη των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την φορολογική συμφωνία, το υβριδικό δάνειο που έχει χορηγηθεί θα μετρούσε ως χρέος και έτσι οι τόκοι που θα επέστρεφαν θα εξέπιπταν από τους φόρους. Ωραίο, νομιμότατο, κόλπο για να γλιτώσεις φόρους.

Από την έρευνα του ICIJ αποκαλύφθηκε, επίσης πως υπήρχε ένας ολόκληρος λαβύρινθος εταιρειών που ξεκινούσαν από το Delaware των ΗΠΑ (άλλος φορολογικός παράδεισος) και κατέληγε μέσω Λουξεμβούργου στην Αθήνα. Η ιστοσελίδα της Artume δεν λειτουργεί ώστε να έχουμε και φρέσκα νέα για τα αποτελέσματα και τα δάνεια. Ομως, η όλη υπόθεση θυμίζει για κάποιους στην αγορά ακινήτων ένα ωραίο σχέδιο αποκόμισης υπεραξιών με την πώληση της εταιρείας πριν αρχίσει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

 

 


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: