Τα τείχη της Αθήνας αφηγούνται την ιστορία της

ΤΕΙΧΗ ΑΘΗΝΩΝΔελτίο Τύπου

Ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων που συνδυάζει τη διάλεξη με τη ξενάγηση. Θέμα του «Η Αθήνα μέσα από τα μνημεία της». Η πρώτη εκδήλωση του θεματικού κύκλου με το χαρακτηριστικό τίτλο «Τα τείχη της Αθήνας αφηγούνται την ιστορία τους» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, στις 8 μ.μ, στη Βίλα Στέλλα (Γαλήνης & Σοφίας, Ηράκλειο Αττικής) με ομιλήτρια την αρχαιολόγο Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου.

Θα ακολουθήσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ξενάγηση στην Πλάκα και το Μοναστηράκι με θέμα «Η θαμμένη αρχαία Αθήνα και τα ορατά μνημεία της, κλασικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά, νεώτερα» με την αρχαιολόγο – ξεναγό Χάρη Βελαχουτάκου. Σημείο συνάντησης στην εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης στην οδό Λυσικράτους, 10.30 πμ.

Πώς όμως μέσω των τειχών της Αθήνας ξεδιπλώνεται η ιστορία της; Η Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγου εξηγεί: «παρακολουθώντας κανείς τη διαδοχή των ιστορικών εποχών και παράλληλα τις αλλαγές στους οχυρωματικούς περιβόλους, τις επεκτάσεις ή συρρικνώσεις, τις τοιχοποιίες και τα υλικά δομής τους, θα μπορούσε να έχει την αφήγηση της ιστορίας της πόλης με σκηνικό τα τείχη. Τα τείχη συμβόλισαν ανέκαθεν την ισχύ της πόλης και η κατεδάφισή τους από τους νικητές την κατάλυση της.

Με καμβά τα κατάλοιπα των τειχών της Αθήνας και τις ιστορικές μαρτυρίες αναπλάθεται η ιστορία της πόλης και οι χρονικές στιγμές που επηρέασαν όχι μόνο τη δική της ιστορική υπόσταση, αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου. Η οχυρή μυκηναϊκή Ακρόπολη, η προστασία της πόλης κράτους των Αθηνών και του Πειραιά με το μεγαλόπνοο σχέδιο οχύρωσής τους από τον Θεμιστοκλή, η κατασκευή των Μακρών Τειχών, η συρρίκνωση της πόλης με τον υστερορωμαϊκό περίβολο και η εκ νέου ανάδειξη της Ακρόπολης σε οχυρό, που διατηρήθηκε έως και την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό, αναδεικνύουν τη βασική ανάγκη της πόλης για προστασία από τους εξωτερικούς κινδύνους. Αυτά τα τείχη της Αθήνας αντιμετώπισαν τις ορδές των βαρβάρων Περσών, κατεδαφίστηκαν με τη λήξη του πελοποννησιακού πολέμου, δεν άντεξαν στην μανία του Σύλλα, στις επιθέσεις των Ερούλων των Γότθων και Βησιγότθων, καταλήφθηκαν από τους Φράγκους, έπεσαν στα χέρια των Τούρκων καταστράφηκαν από τον Μοροζίνι, για να επανέλθουν στους Τούρκους και τελικά παραδόθηκαν στους Έλληνες με την απελευθέρωση τους από τον Τουρκικό ζυγό. Τα σωζόμενα μέχρι σήμερα κατάλοιπά τους αποτελούν τους βωβούς μάρτυρες της ιστορίας της πόλης μας, που στη διαδρομή οργανώθηκε, απέκτησε τεράστιο κύρος και αντιμετώπισε τις επώδυνες κρίσεις για να φτάσει στις μέρες μας. Σήμερα καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα για το ποια είναι τα όπλα της άμυνάς της για να ξεπεράσει μια συνεχιζόμενη κρίση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Η Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου είναι σήμερα συνταξιούχος αρχαιολόγος. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχοντας την ευθύνη των λόφων Μουσών – Πνύκας – Νυμφών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε συλλογικούς τόμους («Αττικής οδοί», «Η Αθήνα κατά τη ρωμαϊκή εποχή», «Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας», «Η πόλη στους νεότερους χρόνους» κ.α), σε επιστημονικά, εκπαιδευτικά φυλλάδια κ.α.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...