ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » "Academy Gardens" » Το ιστορικό της υπόθεσης Μουζάκη…

Το ιστορικό της υπόθεσης Μουζάκη…

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΜΟΥΖΑΚΗ5.jpgΓια να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Θυμίζουμε και πάλι πως η εταιρεία επενδύσεων με κεφάλαι σε φορολογικούς παραδείσους δεν θα πληρώσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας γιατί έτσι θέλει…Το απαιτεί μάλιστα, όπως απαιτεί να χτίσει το υπερμεγέθες mall σε περιοχή που δεν επιστρέπεται από τους ελληνικούς νόμους. Το απαιτεί από τους πολιτικούς όλων των κυβερνήσεων, τώρα και από το ΥΠΕΚΑ ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε το χρονολόγιο της παράνομης αυτής επένδυσης βήμα το βήμα ως το 2013…

Πρώην βιομηχανικό συγκρότημα «Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη» και η επένδυση «Academy Gardens» (Λ. Κηφισού – Ηρούς – Αντιγόνης)

  1. Η εταιρεία ARTUME sa αγοράζει το 2008 το πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη. Αντιπροσωπεύει την επενδυτική εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Macquarie Global Property Advisors (MGPA), ελέγχεται από τον χρηματοοικονομικό όμιλο Macquarie Group και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων για τη δημιουργία «Πολυχώρων Εμπορίου & Αναψυχής – Ψυχαγωγίας».

Η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο είναι χαρακτηρισμένη ως ΒΙΟΠΑ από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθήνας. Ειδικότερα, οι όμορες εκτάσεις των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά περιλαμβάνονται εντός της περιοχής του Βιοτεχνικού Κέντρου Αθηνών ( ΚΥΑ53962/28-8-1978 Βιομηχανίας – Ενέργειας και Δημοσίων Έργων, Π.Δ.10-11-78,ΦΕΚ629/Δ/1978). Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται στην περιοχή οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου – Ψυχαγωγίας».

  1. Η ARTUME στις 8/5/2008 προχωρά στην υποβολή αιτήσεων προς το τ. ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων για την άρση των απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί στο ακίνητο για τη διαπλάτυνση της Παρακηφίσιας οδού με το ΠΔ 22-4-1974(ΦΕΚ 130/Δ/1974). Στις 13-09-2009 υποβάλει αίτηση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για το ίδιο ζήτημα. Το Τμήμα Α΄ της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε έγγραφο προς το Πρωτοδικείο όπου ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τη μείωση των εγκεκριμένων κοινόχρηστων χώρων.
  1. Παράλληλα, η ARTUME υποβάλει αίτημα στο Τμήμα Γ΄ της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατεδάφιση των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που είχαν ανεγερθεί το 1930. Ήδη, είχε υποβληθεί πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την κήρυξή τους ως διατηρητέων από κοινού με τις εγκαταστάσεις «Λαναρά – Κύρτση». Επίσης, την ίδια περίοδο ζητά απόψεις της Υπηρεσίας του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μελέτη Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης για τη χωροθέτηση του συγκροτήματος Πολυχρήσεων, ενώ το πλαίσιο επιτρεπόμενων χρήσεων γης παραμένει εν ισχύ όπως αναφέρεται στο σημείο 1.
  1. Το Τριμελές Πρωτοδικείο κάνει αποδεκτό το αίτημα για άρση της απαλλοτρίωσης το 2010 και η ARTUME υποβάλει πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και το ΥΠΕΚΑ στις 3-8-2010.
  1. Με την από 30-9-2010 αιτιολογική έκθεση για χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των πρώην βιομηχανικών συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά, το τ. Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ ζητά από το αντίστοιχο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει στις διαδικασίες δημοσίευσης – ανάρτησης. Η ARTUME καταθέτει ένσταση κατά της αιτιολογικής έκθεσης. Κατά την εβδομάδα 4-8 Απριλίου 2011 ακολούθησε η κατεδάφιση των κτιρίων με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας (στην περιοχή ίσχυε αναστολή έκδοσης αδειών, αλλά δόθηκε η απάντηση ότι η αναστολή δεν αφορά τις άδειες κατεδάφισης). Η κατεδάφιση σταμάτησε με παρέμβαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, από την οποία δεν είχε ζητηθεί έγκριση (όταν για την έκδοση άδειας λειτουργίας αναψυκτηρίου στην ευρύτερη περιοχή κατατίθενται στην ίδια υπηρεσία και σχέδια!!) και ολοκληρώθηκε αργότερα (δεν είναι γνωστό με ποιες διαδικασίες παρακάμφθηκε η μη τήρηση της διαδικασίας σε σχέση με τη Νεωτέρων Μνημείων).
  1. Δεκέμβριο 2011 ο τ. υπουργός Σηφουνάκης προωθεί προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας το αίτημα της ARTUME για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στο Οικοδομικό Τετράγωνο, όπου η ιδιοκτησία της, προκειμένου να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ζητά ο υπουργός δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί δεν έχει γίνει η κατά νόμο κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης που πρέπει να δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
  1. Φεβρουάριο 2012 τροποποιείται η νομοθεσία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέφερε το άρθρο 50 με τίτλο «Θέματα σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων», του Ν. 4042/2012 της 13ης Φεβρουαρίου 2012 (ΦΕΚ 24Α/2012), επιτρέπεται η κατ΄εξαίρεση τοπική τροποποίηση Γ.Π.Σ. πριν την κίνηση διαδικασίας.
  1. 2 Μαΐου 2012, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας αποπειράται την «τοπική τροποποίηση» εν κρυπτώ και αποδεχόμενος πλήρως τη «μελέτη – κέλευσμα» της εταιρείας. Η εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση εναρμονίζεται και με το νέο ΡΣΑ», το οποίο έχει κατατεθεί ως σχέδιο Νόμου στην Βουλή επί κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά δεν έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση μέχρι και σήμερα. Επικαλείται κάποιες από τις γενικές κατευθύνσεις του ΡΣΑ για την ανάπτυξη, αποκρύπτοντας άρθρα του σχεδίου Νόμου που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο ΟΡΣΑ και που αναφέρονται αναλυτικά τόσο στις κατευθύνσεις για το ΒΙΟΠΑ και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακ. Πλάτωνος όσο και στη θεσμική αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν οι χρήσεις Πολυχώρων άνω των 5.000 τμ όπως είναι αυτή της ARTUME. Η αντίδραση της Επιτροπής Κατοίκων και του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου συν το «προεκλογικό κόστος» της περιόδου σταμάτησαν προσωρινά τη διαδικασία.
  1. Στις 11/9/2012, τα μέλη της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθήνας απορρίπτουν τις εναλλακτικές προτάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή του πρώην Μουζάκη, μετά την άρση της απαλλοτρίωσης, και αποδέχονται ως νέο σχέδιο πόλης στο συγκεκριμένο τμήμα της ιδιοκτησίας, την πρόταση της εταιρείας που διαβιβάστηκε από το ΥΠΕΚΑ. Με την απειλή ακύρωσης της επένδυσης, η εταιρεία επέβαλε ρυμοτομική γραμμή, που θα φέρει τα κτίρια τους πάνω στον στενό παράδρομο της Κηφισού!! ΥΠΕΚΑ και συγκυβέρνηση στο Δήμο αποφάσισαν την επένδυση δια της νέας ρυμοτομικής γραμμής! Οι χρήσεις ακόμη δεν έχουν αλλάξει. Και αυτό θα γίνει, κατά την εταιρεία, αφού θα αξιοποιηθεί το πλαίσιο του Fast Truck και μάλιστα με τις νέες τροποποιήσεις που έφερε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  1. Το τελευταίο επεισόδιο μπορεί να είναι ότι «έχουν παρέλθει οι χρόνοι μέσα στους οποίους θα έπρεπε να είχε γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας», που δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, οπότε το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει να προχωρήσει τις «νόμιμες διαδικασίες». Έτσι, πιθανά να πιστεύουν κάποιοι στο Δήμο ότι θα αποφύγουν την κατακραυγή κατοίκων όπως και καταστηματαρχών στις γειτονιές μας και το Κέντρο, στο άμεσα πληττόμενο Περιστέρι αλλά και στην ευρύτερη Δυτική Αθήνα που θα τους καταχωρίσουν για πάντα στους «προσεταιρισμένους» της πιο άθλιας πολιτικής.

 


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: