ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Γειτονιά "Ακαδημία Πλάτωνος" » Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου- Οι τεράστιες ευθύνες του δ. Αθηναίων

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου- Οι τεράστιες ευθύνες του δ. Αθηναίων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού- Ακ. Πλάτωνος- Σεπολίων

 

 

Προς:

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λαμπρακάκη Νώντα

Τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη Γεώργιο

Την πρόεδρο και το Συμβούλιο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας

Στις αρχές του Μάρτη, ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του ενώ εκτελούσε delivery για λογαριασμό του καταστήματος Mikel (Λ. Αθηνών, Ακ. Πλάτωνος).

Η πίεση και το στρες που βιώνουν τα παιδιά – ντελιβεράδες “δέθηκαν” με ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία κυκλοφορίας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, οδηγώντας στο τραγικό αποτέλεσμα. Το “δυστύχημα” έγινε στο γνωστό, στενό και χωρίς καμιά ορατότητα, “σημείο ζ” της οδού Αίμωνος, αμέσως μετά τη συμβολή της με την οδό Πλάτωνος. Εκεί, σε ένα σημείο, που κράτος και δήμος έχουν αφήσει στην ασύδοτη δικαιοδοσία μιας μεγαλοεπιχείρησης, της αλυσίδας Jumbo, μην εφαρμόζοντας ούτε το σχέδιο πόλης από το 1968 ούτε το νέο “της αναβάθμισης”, που υποσχέθηκαν. Δεν θα περιγράψουμε τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι φωτογραφίες.

Άμεσα, απευθύνουμε πολύ σοβαρά ερωτήματα προς το δήμο Αθήνας και ζητάμε άμεσες απαντήσεις.

 

–          Η επιχείρηση Jumbo νοίκιασε το χώρο, με τις όποιες εγκαταστάσεις υπήρχαν και λειτούργησε το πολυκατάστημα τον Αύγουστο του 1998. Με βάση ποια νομοθεσία χρήσεων γης πήρε άδεια λειτουργίας για μεγάλο πολυκατάστημα σε περιοχή “Γενικής Κατοικίας”, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Αθήνας;

–          Ο χώρος με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που νοίκιασε, καταλαμβάνουν και αδιάνοικτο τμήμα της οδού Κρέοντος. Δόθηκε από την Πολεοδομία άδεια επέκτασης των κτιρίων και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις τήρησης του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού; Γιατί δεν επιβλήθηκε σε μια μεγάλη δραστηριότητα, επιβαρυντική για την περιοχή, όπως στις κυκλοφοριακές συνθήκες, να εφαρμόσει το σχέδιο πόλης προκειμένου να εγκατασταθεί;

–          Έχει το δικαίωμα η εν λόγω επιχείρηση να χρησιμοποιεί το αδιάνοικτο τμήμα της οδού για parking, τοποθετώντας επικίνδυνες αλυσίδες και μπετονένια στοιχεία για περίφραξη;

 

Καταγγέλουμε τον τρόπο που ο δήμος Αθήνας, διαχρονικά, διαχειρίζεται την περιοχή μας.

 

  • Εφαρμόζει σχέδιο πόλης όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Με δική του ευθύνη δεν προχώρησε άμεσα η πρόταση των δικών του υπηρεσιών για την “πολεοδομική αναβάθμιση στη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος”. Έτσι, γνωστοί μεγαλοϊδιοκτήτες στην περιοχή, προώθησαν ανενόχλητοι τα δικά τους σχέδια και κατόρθωσαν με εγκρίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους (περιφέρεια επί Σγουρού, ΥΠΕΚΑ επί σημερινής κυβέρνησης, δήμος) να οικοπεδοποιήσουν στην κυριολεξία την περιοχή μεταξύ Λένορμαν- Κάδμου- Κρέοντος.

 

  • Δεν εφαρμόζει σχέδιο πόλης όταν πάλι πρόκειται να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η ασυδοσία στην κατάχρηση των χώρων από την αλυσίδα Jumbo είναι σε γνώση του και έχει άμεσα την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει ή/και θα συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

 

 

Ζητάμε

 

  • Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου πόλης στη βάση της μελέτης πολεοδομικής αναβάθμισης της γειτονιάς Ακ. Πλάτωνος.

 

  • Να κατοχυρωθούν – απαλλοτριωθούν και διαμορφωθούν όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι στην περιοχή.

 

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για τη λειτουργία χρήσεων και δραστηριοτήτων στην περιοχή σύμφωνα με τους όρους της πολεοδομικής νομοθεσίας και, ειδικότερα, σύμφωνα με τους κανόνες της ασφάλειας στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

 

Αθήνα, 5/4/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΜΦΙΑΡΑΟΥ 153 – ΣΕΠΟΛΙΑ

 

laikisineleusikolonou@gmail.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: