ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » "Academy Gardens" » Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η μακέτα του εμπορικού κέντρου “Academy Gardens”.

ΠΗΓΗ: “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ”

Αναφορά σχετικά με την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν την επιστολή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται:

«Για το Mall με την επωνυμία “Academy Gardens” και τις μεθοδεύσεις που επιτρέπουν την κατασκευή του στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού, κατασκευή που θα έχει κακή επίπτωση τόσο στην αισθητική όσο και την ιστορική προσέγγιση του περιβάλλοντος χώρου.

Εδώ και μία δεκαετία, η ιστορική γεωγραφική ενότητα της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού, μια περιοχή με έναν από τους πιο σημαντικούς και πιο αγνοημένους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, έναν χώρο έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων, με μνημεία πολύ σημαντικά, πολιορκείται συστηματικά από μεγάλες κατασκευαστικές επεμβάσεις. Εως τώρα το ΥΠΠΟΑ κατάφερε, κινούμενο στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Νόμου, όχι μόνο να αποσοβήσει σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι θα εξαφάνιζαν κάθε δυνατότητα ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και μέσω συγχρηματοδοτούμενων και μη προγραμμάτων να περισώσει μνημεία και να αναδείξει τμήματά του.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία “Artume SA” (θυγατρική της “Black Rock”) έχει προγραμματίσει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική επέμβαση στη δυτική Αθήνα. Πρόκειται για ένα τεράστιας κλίμακας οικοδόμημα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο λόγω του χαρακτήρα του, καθώς παρά την επινοητικότητα στο χαρακτηρισμό του (συγκρότημα πολυχρήσεων πολιτισμού – αναψυχής – εμπορίου) είναι ένα Mall με την επωνυμία “Academy Gardens” (όνομα που απευθείας παραπέμπει στον Αρχαιολογικό Χώρο “Οι κήποι του Ακαδήμου”), θα έχει τέτοιες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, που θα εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

Η Πολιτεία εξαρχής φαίνεται πως είχε τη διάθεση να επιτρέψει την επέμβαση, αντιμετωπίζοντάς την ως επένδυση. Προκειμένου να καταστεί νόμιμη η κατασκευή, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες σημειακές τροποποιήσεις των ισχυόντων πολεοδομικών και χωροταξικών όρων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο ή και σε κάποια γειτονικά του. Ωστόσο, το ΥΠΠΟΑ προσπάθησε με τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 να παρέμβει.

Τελευταία, η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει μια μεγάλη σειρά εμποδίων, κατάφερε να ξεπεράσει και το εμπόδιο του ελέγχου, αν μη τι άλλο του μεγέθους, άρα και των συνεπειών της επέμβασης στην ιστορική γεωγραφική περιοχή».


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: