Δυναμική παρουσία από τη Λαϊκή Συνέλευση την Πρωτομαγιά

 

Η λαϊκή συνέλευση συμμετέχει στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες εργατικές και γειτονιών στις 11πμ στο μουσείο.

Πριν την συγκέντρωση στις 8 το πρωί διοργανώνουμε μαζί με σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, αγωνιστική παρέμβαση στο κατάστημα των Mikel της Λ. Αθηνών, στον Κολωνό, για να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε την εργοδοτική εντατικοποίηση, τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και την κρατική-κυβερνητική αδιαφορία.

 

 

 …όταν ο θάνατός μας θεωρείται ένα ακόμη ατύχημα…                                              Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου,της ημέρας που σημειώθηκε έκρηξη στο κατάστημα Everest της πλατείας Βικτώριας,με αποτέλεσμα το θάνατο της 42χρονης λογίστριας Βασιλικής Παραστρατίδου.Λίγες εβδομάδες μετά,στις 14 Φλεβάρη,σκοτώνεται στο δρόμο,εν ώρα εργασίας,ο κούριερ της Speedex Παναγιώτης Βρέτταρος,ενώ στις 13 Μαρτίου χάνει τη ζωή του και ένας 50χρονος χειριστής γερανού στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης.Ελάχιστες μέρες πριν,στις 6 Μαρτίου,τραυματίζεται στο πόδι συμβασιούχος εργαζόμενος της αποκομιδής απορριμμάτων στην Κέρκυρα,λόγω έλλειψης των στοιχειωδών μέσων ατομικής προστασίας.                                                                                                                           Στο μακάβριο κατάλογο των νεκρών και τραυματισμένων εργατών έρχεται να προστεθεί  ένα ακόμη όνομα.Πρόκειται για τον 22χρονο Μέμο,που εργαζόταν ως ντελιβεράς στο κατάστημα των Mikel της Λ. Αθηνών,στον Κολωνό.Ο 22χρονος ταυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της εργασίας του την Πέμπτη,2 Μαρτίου,ενώ μία εβδομάδα μετά,στις 9  Μαρτίου,υπέκυψε στα τραύματά του.Ο θάνατός του αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των τραγικών συνεπειών που αποφέρουν η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας από μεριάς της επιχείρησης.

 …όταν η ζωή μας υποτάσσεται στα συμφέροντα της επιχείρησης…

    Τα Mikel αποτελούν σήμερα μία από τις πιο ανεπτυγμένες επιχειρήσεις της χώρας. Συγκεκριμένα,διαθέτουν 137 καταστήματα σε Ελλάδα,Κύπρο και,πρόσφατα,στο Ντουμπάι. Η επισιτιστική αλυσίδα των Mikel θεωρείται σήμερα πρότυπο επιχειρηματικότητας,και δικαίως:πρόκειται για μια αλυσίδα της οποίας τα έσοδα ανήλθαν σε 343.305 ευρώ για το 2012, 1,57 εκατ. ευρώ το 2013 και 3,4 εκατ. ευρώ το 2014.Πώς όμως κατάφερε η συγκεκριμένη αλυσίδα να τριπλασιάζει τα έσοδά της,σε μια περίοδο όπου παρατηρείται οικονομική ύφεση σε όλα τα επίπεδα;Η απάντηση είναι απλή:μέσω της συνεχούς εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

   Τα καταστήματα Mikel είναι γνωστά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αυτά.Αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που τους προσφέρει η κυβέρνηση,τα αφεντικά των Mikel επιβάλλουν ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουνε 10ωρα,να πολυαπασχολούνται σε 2 ή και 3 διαφορετικά πόστα και,φυσικά,τους ασκούν απίστευτη πίεση ώστε «να βγει η δουλειά γρήγορα».Ταυτόχρονα,περιβόητη έχει γίνει πλέον η περίφημη ρήτρα που περιλαμβάνεται στα συμβόλαια των εργαζομένων,σύμφωνα με την οποία ο απολυμένος υποχρεούται να αποζημειώσει την εταιρεία αν,σε διάστημα ενός έτους,εργαστεί ο ίδιος ή κάποιος συγγενής α΄ βαθμού σε άλλη εταιρία του ίδιου είδους.Με τον τρόπο αυτό τα αφεντικά των Mikel εγκλωβίζουν τους εργαζομένους,οι οποίοι γνωρίζουν ότι,αν διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας,κινδυνεύουν όχι μόνο να απολυθύν,αλλά και να μην μπορούν να εργαστούν στον τομέα τους επί έναν ολόκληρο χρόνο.

Είναι εμφανές ότι η εργοδοσία των Mikel,προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της,δε διστάζει να πατήσει πάνω στα πτώματα των εργαζομένων

Την Πρασκευή 28 Απρίλη στις 7μμ στο μετρό Σεπολια εξόρμηση με μικροφωνική για την προπαγάνδιση της πρωτομαγιάς

 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...