Κατέβασε ο 984 από το site του, το ρεπορτάζ για την Ακαδημία Πλάτωνος και την Artume

Κατέβασαν το θέμα “διχάζει το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία πλάτωνος” από την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού “Αθήνα 9,84” μια ημέρα μετά την ανάρτησή του!

Την περασμένη Τετάρτη 17 Μάιου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα -από όπου και η φωτογραφία- ρεπορτάζ για το academy gardens. Φαίνεται πως το ρεπορτάζ, το οποίο αναρτούμε εμείς παρακάτω, δεν άρεσε σε κάποιους. Μια ημέρα μετά στη διεύθυνση 
http://www.athina984.gr/2017/05/17/dichazi-i-kataskevi-tou-academy-gardens-stin-akadimia-platonos/
 δεν υπήρχε θέμα! Το είχαν κατεβάσει. Τι ακριβώς ενόχλησε τη διοίκηση του σταθμού; Ή μήπως τους επενδυτές που δεν τους άρεσαν οι απόψεις των κατοίκων;
 
Το ρεπορτάζ που “λογοκρίθηκε”:

Διχάζει η κατασκευή του “Academy Gardens” στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πολλά χρόνια τώρα, από το 2008, οι κάτοικοι των Σεπολίων, της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κολωνού ακούν ότι, θα ανεγερθεί ένα Mall εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με τον τίτλο “Academy Gardens”, 55.000 τμ. στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη. Οι κάτοικοι ήταν και είναι αντίθετοι με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

academy_gardens
Προ ημερών, στις 9 Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής ARTUME-BLACKROCΚ καθώς ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ωστόσο αντίθετος εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για επένδυση, που πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, περισσότερο λειτουργεί και κατευθύνεται στο να πάρει μερίδιο της αγοράς από την εστίαση και την διασκέδαση στο Περιστέρι, το Αιγάλεω και τις αντίστοιχες δυτικές συνοικίες, παρά είναι επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των κατοίκων οι οποίοι κάνουν λόγο για καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, ερήμωση στο Μπουρνάζι, στην εμπορική αγορά στο Περιστέρι και άλλους γειτονικούς δήμους, κυκλοφοριακή συμφόρηση και τσιμεντοποίηση. Επίσης τονίζουν ότι θα μετατραπεί ο αρχαιολογικός χώρος σε αυλή του Mall.

Την αντίθεσή του εκφράζει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε επιστολή που έστειλε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε, πέρυσι το καλοκαίρι με πλειοψηφία, για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου:  στην πλευρά της οδού Κηφισού μπορεί να έχει ύψος έως 21 μέτρα, ενώ από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνος το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος θα είναι τα 18 μέτρα, όσο και το ύψος του σχεδιαζόμενου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, που πρόκειται να αναγερθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ο Αθήνα 9.84 μίλησε με εμπόρους και κατοίκους των Σεπολίων, οι οποίοι έδειχναν να μη το πιστεύουν ότι, τελικά θα κατασκευαστεί το Mall: «Το ακούμε εδώ και χρόνια», λέει ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην περιοχή, «ποια αγορά να επηρεάσει:» απαντά σε σχετική ερώτηση «η τοπική αγορά είναι πολύ μικρή και έχει ήδη συρρικνωθεί λόγω κρίσης».

«Θεωρώ σκανδαλώδη την τροποποίηση των συντελεστών δόμησης αλλά και το ότι γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος Πιστεύω επίσης πως αν βρεθούν αρχαία κατά την διάρκεια της κατασκευής δεν θα προστατευθούν», σημειώνει η Ελένη κάτοικος της περιοχής.

«Με αυτά τα μεγαθήρια πολυκαταστήματα που ξεπροβάλλουν συνεχώς, χάνεται η έννοια της γειτονιάς», τονίζει ο κ. Κώστας «χάνονται οι ανθρώπινες σχέσεις, ενώ εδώ στα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς γνωριζόμαστε λέμε μια καλημέρα, μια καλησπέρα, λέμε τον πόνο μας ο ένας στον άλλον».

Από την πλευρά τους οι επενδυτές δηλώνουν πως θα συμβάλουν στην «αξιοποίηση» του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, αλλά και του μελλοντικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, στην αναγέννηση, καθώς και την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ιδιαίτερα υποβαθμισμένης ευρύτερης περιοχής. Υπόσχονται, δε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

To Mall στο Μαρούσι

Ο Αθήνα 9.84 μίλησε και με εμπόρους στην κεντρική αγορά του Αμαρουσίου οι οποίοι μας είπαν ότι, μετά από περίπου 11 χρόνια λειτουργίας των δύο Mall στην περιοχή, η τοπική αγορά έχει χάσει το 30% του τζίρου της σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική κρίση. «Οι χιλιάδες επισκέπτες του Athens Mall και του  Golden Mall δεν έρχονται εδώ μας λέει ο κ. Νίκος έμπορος ρούχων «ούτε καν για καφεδάκι, το πίνουν εκεί».

«Έχει επιβαρυνθεί κατά πολύ η ατμόσφαιρα και το κυκλοφοριακό της περιοχής», αναφέρει η κ. Μαρία κάτοικος Αμαρουσίου.

Μια παρέα μαθητών, ωστόσο, που συναντήσαμε ήταν πολύ χαρούμενοι που θα επισκέπτονταν το εμπορικό κέντρο « είναι σαν εκδρομή για μας», λένε χαρακτηριστικά.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...