Στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στα όρια Ακ. Πλάτωνος – Κολοκυνθούς – Περιστέρι, στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, η εταιρεία Artume που εξαγόρασε η BlackRock (ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες), επιδιώκει με κάθε μέσο την κατασκευή ενός Mall εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με τον τίτλο “Academy Gardens”, 55.000 τμ.. Το χρονικό έχει ως εξής:
2008:
Η εταιρεία ARTUME sa αγοράζει το 2008 το πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη. Αντιπροσωπεύει την επενδυτική εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Macquarie Global Property Advisors (MGPA), ελέγχεται από τον χρηματοοικονομικό όμιλο Macquarie Group και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων για τη δημιουργία «Πολυχώρων Εμπορίου & Αναψυχής – Ψυχαγωγίας».
Η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο είναι χαρακτηρισμένη ως ΒΙΟΠΑ από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθήνας. Ειδικότερα, οι όμορες εκτάσεις των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά περιλαμβάνονται εντός της περιοχής του Βιοτεχνικού Κέντρου Αθηνών ( ΚΥΑ53962/28-8-1978 Βιομηχανίας – Ενέργειας και Δημοσίων Έργων, Π.Δ.10-11-78,ΦΕΚ629/Δ/1978). Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται στην περιοχή οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου – Ψυχαγωγίας».
Η ARTUME στις 8/5/2008 προχωρά στην υποβολή αιτήσεων προς το τ. ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων για την άρση των απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί στο ακίνητο για τη διαπλάτυνση της Παρακηφίσιας οδού με το ΠΔ 22-4-1974(ΦΕΚ 130/Δ/1974). Στις 13-09-2009 υποβάλει αίτηση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για το ίδιο ζήτημα. Το Τμήμα Α΄ της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε έγγραφο προς το Πρωτοδικείο όπου ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τη μείωση των εγκεκριμένων κοινόχρηστων χώρων.
Παράλληλα, η ARTUME υποβάλει αίτημα στο Τμήμα Γ΄ της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατεδάφιση των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που είχαν ανεγερθεί το 1930. Ήδη, είχε υποβληθεί πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την κήρυξή τους ως διατηρητέων από κοινού με τις εγκαταστάσεις «Λαναρά – Κύρτση».
2010:
Το Τριμελές Πρωτοδικείο κάνει αποδεκτό το αίτημα για άρση της απαλλοτρίωσης το 2010 και η ARTUME υποβάλει πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και το ΥΠΕΚΑ στις 3-8-2010.
2011:
Κατά την εβδομάδα 4-8 Απριλίου 2011 ακολούθησε η κατεδάφιση των κτιρίων με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας (στην περιοχή ίσχυε αναστολή έκδοσης αδειών, αλλά δόθηκε η απάντηση ότι η αναστολή δεν αφορά τις άδειες κατεδάφισης).
Το Δεκέμβριο του 2011 ο πρώην υπουργός Σηφουνάκης προωθεί προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας το αίτημα της ARTUME για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στο Οικοδομικό Τετράγωνο, όπου η ιδιοκτησία της, προκειμένου να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ζητά ο υπουργός δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί δεν έχει γίνει η κατά νόμο κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης που πρέπει να δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2012:
Το Φεβρουάριο του 2012 τροποποιείται η νομοθεσία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέφερε το άρθρο 50 με τίτλο «Θέματα σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων», του Ν. 4042/2012 της 13ης Φεβρουαρίου 2012 (ΦΕΚ 24Α/2012), επιτρέπεται η κατ΄εξαίρεση τοπική τροποποίηση Γ.Π.Σ. πριν την κίνηση διαδικασίας.
Στις 2 Μαΐου 2012, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας αποπειράται την «τοπική τροποποίηση» εν κρυπτώ και αποδεχόμενος πλήρως τη «μελέτη – κέλευσμα» της εταιρείας
Στις 11/9/2012, τα μέλη της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθήνας απορρίπτουν τις εναλλακτικές προτάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή του πρώην Μουζάκη, μετά την άρση της απαλλοτρίωσης, και αποδέχονται ως νέο σχέδιο πόλης στο συγκεκριμένο τμήμα της ιδιοκτησίας, την πρόταση της εταιρείας που διαβιβάστηκε από το ΥΠΕΚΑ. Με την απειλή ακύρωσης της επένδυσης, η εταιρεία επέβαλε ρυμοτομική γραμμή, που θα φέρει τα κτίρια τους πάνω στον στενό παράδρομο της Κηφισού.
2013:
Δημοσιεύεται το ΠΔ για την αλλαγη των όρων δόμησης.
2014:
Το Συμβούλιο Επικρατείας, στις 18 Ιουνίου 2014, πήρε την 2261 απόφαση για την αίτηση των κατοίκων που προσέφυγαν κατά του Π.Δ. του Απριλίου 2013 και αφορούσε την τροποποίηση συντελεστή δόμησης – ύψους στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος. Κατά την επεξεργασία αυτού του Π.Δ., το ΣτΕ έδωσε εντολή να μειωθούν συντελεστής δόμησης και ύψος και στο Ο.Τ., ιδιοκτησίας Artume. Αντί να συμμορφωθεί το ΥΠΕΚΑ, εξέδωσε το Π.Δ. εξαιρώντας το Ο.Τ., αφού αυτό απαιτούσαν τα σχέδια της εταιρίας. Η προσφυγή από τους κατοίκους έγινε τον Ιούλιο 2013, ακριβώς κατά αυτής της εξαίρεσης.
Στο διάστημα που μεσολάβησε έως την εκδίκαση της προσφυγής έγιναν πολλά. Το ΣτΕ έκανε δεκτή, τον Ιανουάριο 2014, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων για τη μη έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή, μέχρι να αποφασίσει οριστικά. Ο υπουργός Μανιάτης υπέγραψε τον Μάρτιο 2014, λίγο πριν από την εκδίκαση, την απόφαση για αλλαγή των χρήσεων γης, ώστε να επιτρέπεται η ανέγερση του Mall. Με ένα μπαράζ φιλικών προς την εταιρία δημοσιευμάτων έγινε μια απίστευτη επίθεση στους κατοίκους και επιδιώχθηκε μια σκληρή πίεση προς το ίδιο το ΣτΕ.
Το ΣτΕ, με την απόφασή του, απορρίπτει την αίτηση των κατοίκων. Το κύριο σκεπτικό είναι ότι το υπουργείο πρόσκαιρα εξαίρεσε το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο, αφού δήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση συμπληρωματικού Προεδρικού Διατάγματος.
Παράλληλα, ορίζει ότι από το συμπληρωματικό Π.Δ. πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Πολιτισμού, που προτείνουν συντελεστή 2,1 και ύψος 15 μ.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν αντιπολίτευση, δήλωνε αντίθετο στην κατασκευή του Mall και είχε υποβάλει αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή. Η δημοτική παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” και η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής, κα Δούρου, συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε την αντίθεσή τους στο Mall και την προώθηση της ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής.
Οι εξελίξεις ήρθαν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση.
Από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να προωθηθεί το πρόγραμμα πολεοδομικής ανάπλασης με πυρήνα τον αρχαιολογικό χώρο στην βιομηχανική περιοχή που τον περιβάλλει, όπου και βρίσκεται η ιδιοκτησία της πολυεθνικής, ακολουθήθηκαν μια σειρά μεθοδεύσεις με στόχο να διευκολυνθεί η πολυεθνική να ανεγείρει το Mall.
Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής δεν προχώρησε στην υλοποίηση καμιάς από τις δεσμεύσεις του προγράμματος της πλειοψηφίας στην διοίκηση.
Mέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), προωθούν όλες τις διευκολυντικές ρυθμίσεις.
2015:
Το ΥΠΕΝ, παρά τη δέσμευση της ηγεσίας του τον Μάη 2015 ότι δεν θα προωθηθεί οτιδήποτε στα κρυφά από τους κατοίκους, αποστέλλει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για αύξηση του ύψους στην ιδιοκτησία της εταιρείας από 17,50μ που ισχύει σήμερα σε 21μ. Το ΣτΕ για 3η φορά το επιστρέφει με την 25/2015 απόφασή του, ζητώντας νέα γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ. Οι κάτοικοι σε συνάντηση με το ΥΠΕΝ δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ενέργειές του και υποβάλλουν υπόμνημα. Το αυτί του υπουργείου δεν ιδρώνει και ζητάει γνωμοδότηση από το ΚΑΣ για την πρότασή του με αύξηση του ύψους.
2016:
Το ΥΠΠΟ παρότι είχε στη διάθεσή του έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που επαναλάμβανε τη θέση της για μείωση του ύψους στα 15μ, εισάγει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Με πρωτοστάτη τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, η πλειοψηφία του οργάνου συμφωνεί με την αύξηση του ύψους, προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις δήθεν προστασίας για την περιοχή. Το έκτρωμα που προωθεί η εταιρεία και φαίνεται στις μακέτες της, με μαντρότοιχους από μπετόν ύψους 21μ που κατεβαίνουν σταδιακά στα 18μ,, δεν ενόχλησε την ευαισθησία των ταγών της προστασίας του πολιτισμού.
Στις 19/9/2016 λίγο πριν την αποχώρηση τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός απορρίπτουν τις εισηγήσεις της “υπηρεσίας” του υπουργείου του και διορθώνουν με στυλό το ύψος του Εμπορικού Κέντρου από 21 μέτρα, σε 15 μέτρα. Η απόφασή τους αποστέλεται προς δημοσίευση στο ΣτΕ και επιστρέφεται πίσω για να λάβει έγκριση από τον επόμενο υπουργό, το Γιώργο Σταθάκη, Νωρίτερα έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση η υπόθεση Εμπορικό Κέντρο-Ακαδημίας Πλάτωνος και όλοι ομόφωνα δηλώνουν πως δεν έχει νόημα. Με την άποψη αυτή ταυτίζεται και ο Γιώργος Σταθάκης, υπό άλλη υπουργική ιδιότητα
2017:
Η τελευταία εξέλιξη είναι και η χειρότερη.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπο τον Γ. Δραγασάκη, στις 9 Μάη 2017, αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής ARTUME – BLACKROC, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη.