ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Κολωνός » Πέταξε ελαφριά σαν σύννεφο η Γεωργία μας

Πέταξε ελαφριά σαν σύννεφο η Γεωργία μας

Γεωργία Ξάνθη

Συγχωρέστε με. Για όσα δεν θα προλάβω να θυμηθώ. Για τη Γεωργία Ξάνθη. Τη Γεωργία μας. Τη φίλη μου, τη φίλη μας, την γειτόνισσα μας, την συνοδοιπόρο στους αγώνες της 10ετίας για την Ακαδημία Πλάτωνα. Ω, η Γεωργία μας. Λεπτή, αεικίνητη, όμορφη, ευγενική. Σαν εκείνες τις παλιές αριστροκράτισσες της Αθήνας, έτοιμη όμως να χώσει ακόμη και μπουνιά σε όποιον, σε ότι άδικο θεωρούσε. Κική, Βασίλη, Γιώργο, Μαρία, Σία, Αγνή, Αθηνά, Κλαίρη, Μαρία, Στέφανε, Δημήτρη, Κώστα, Αλέξανδρε, Γιάννη, Θανάση, Κούλα. Έφυγε. Η Γεωργία μας. Νικήθηκε από τον ύπουλο εχθρό που την επισκέφθηκε ενάμιση χρόνο πριν. Τον αντιμετώπισε θαραλλέα, μόνη της, όρθια ως το τέλος. Δεν άντεξε η Γεωργία μας, έφυγε.

Τη θυμάστε τη Γεωργία Ξάνθη; Ήρθε μαζί μας το Φθινόπωρο του 2008 και έμεινε. Να δώσει τον αγώνα μαζί με τους κατοίκους για το οικόπεδο της Νομαρχίας, κοντά στο σπίτι της. Κι όταν εμείς όλοι κερδίσαμε, όταν κερδίσαμε το οικόπεδο για να γίνουν δυο σχολεία-νηπιαγωγεία, η Γεωργία δεν έφυγε. Έγινε μπροστάρης, συντρόφισσα μας και στους άλλους αγώνες. Για το οικόπεδο του Μπόμπολα στη Φάωνος που τελικά κέρδισε κι αυτή, όπως όλοι μας και εντάχθηκε στο αρχαιολογικό Πάρκο. Για το τερατούργημα mall στο Μουζάκη. Για το χώρο του Ψηφιακού Μουσείου, για την ανάδειξη του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Μέλος της Επιτροπής Κατοίκων ως το τέλος. Πάλεψε με πείσμα. Αυτό που την χαρακτήριζε. Αλλά και με μια μοναδική, πηγαία φινέτσα με την οποία σφράγισε όλη την παρουσία της στους αγώνες μας.

Η Γεωργία Ξάνθη άρχισε να γράφει. Για την Εφημερίδα της Ακαδημίας Πλάτωνα. Στην αρχή δείλιαζε, αγχωνόταν. 700 λέξεις σου είπα, της έλεγα, και αυτή γελώντας έστελνε το κείμενο με ακρίβεια χειρούργου. 700 ακριβώς λέξεις.  Μέσα από τα κείμενα της, εκεί στη 2η σελίδα της Εφημερίδας, άνθισε το μοναδικό ταλέντο της ευαίσθητης, διαφορετικής ματιάς της. Γιατί αυτό ήταν η Γεωργία Ξάνθη. Διαφορετική. Με έναν μοναδκό τρόπο έλεγε τις ιστορίες της, για τον Σωτήρη Πέτρουλα και τη δολοφονία του στη γειτονιά μας, για την θεία Μαρουσώ και το παρ΄ολίγο γάμο της, για τη βιβλιοθήκη της Βουλής στο καπνεργοστάσιο της Κρέοντος, για τον λόφο του Ιππίου Κολωνού…Έκανε έρευνα, χωνόταν σε αρχεία, συναντούσε ανθρώπους, άκουγε…

Αλλά η Γεωργία δεν δεχόταν τα πάντα. Όπως άνθιζε το ταλέντο της στο γράψιμο, έτσι άνθιζε η μνήμη του αίματος του λαού μας. Για τους αγώνες του ΕΛΑΣ εδώ στις γειτονιές μας, για τους αγώνες της οικογένειας της για το δίκιο των φτωχών και κατετραγμένων. Πάλευε για το δίκιο και δεν μπορούσε να καταλάβει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, τα ύπουλα χτυπήματα. Πόσο είχε πονέσει όταν της επιτέθηκαν με χυδαίο τρόπο από την 4η δημοτική κοινότητα! Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί, πως μπορεί ένας άνθρωπος, ακόμη και πολιτικά αντίπαλος να ξεπέσει τόσο χαμηλά. Δεν υπήρχε μέσα της το χαμηλά…

Η Γεωργία Ξάνθη ήταν μέχρι το τέλος εδώ. Μαζί μας, δίπλα μας, προπορευόταν με το ανάλαφρο βήμα της. Ίσα που την έπιανε το μάτι σου κι όμως σφράγιζε κάθε ενέργεια μας. Τώρα τελευταία είχε πάθος με το twitter, παρακολουθύσε μανιωδώς την πολιτική σκηνή, τις εξελίξεις, οργιζόταν αλλά και παρέμβαινε. Πάντα δυνατή και ανθισμένη.

Αχ, φίλη μου, πόσα έχω ξεχάσει. Καλό ταξίδι κοριτσάκι μας, Καλό ταξίδι γενναία συντρόφισσα μας. Ο αγώνας για τη γειτονιά μας, για την Ακαδημία Πλάτωνα συνεχίζεται. Και, ξέρω, είσαι μαζί μας. Πάντα ήσουν.

** Η Κηδεία της Γεωργίας Ξάνθη θα γίνει αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα θα γίνει η εξόδιος ακολουθία στις 12.30 το μεσημέρι. 


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: