«Φυτεύουν» mall με αντισταθμιστικά

Mall- Ακαδημία Πλάτωνος

Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα της πολυεθνικής Blackrock, «στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, που, όμως, δεν έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του μνημονίου.

Είχε προηγηθεί το «ξεπάγωμα» της επένδυσης από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον Μάιο του 2017, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία άφηνε να διαρρεύσει, μέσω δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης, ότι προτίθεται να αναστείλει την επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης, από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, είχε διαβεβαιώσει ότι το Academy Gardens θα προχωρήσει.

Η ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Σε κίτρινο πλαίσιο η έκταση του mall  

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και αποτελούν αντισταθμιστικά οφέλη για την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens αφορούν:

 Τη δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη δημιουργία της ζώνης.

 Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.

 Τη συμβολή της εταιρείας στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω.

 Την ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Δήμου Αιγάλεω.

 Τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του πολυχώρου.

 Τη μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

«Εμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία για την υλοποίηση των δράσεων», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παραπάνω δράσεις μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.

Αλυσιδωτές συνέπειες

Ωστόσο, κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής θεωρούν ότι με το εξαγγελλόμενο πακέτο παροχών η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο εμπορικό κέντρο, που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Είναι πεπεισμένοι ότι η παρουσία του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου με μαντρότοιχους από μπετόν ύψους 21 μέτρων που κατεβαίνουν σταδιακά στα 18 μέτρα θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του υπάρχοντος ζωντανού και υπερτοπικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Οπως υποστηρίζουν, η κατασκευή του αλλοιώνει τον ρόλο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του μελλοντικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, μετατρέποντάς τα σε «αυλή» του mall.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι η διαμόρφωση πεζόδρομου που θα ενώνει το Academy Gardens με τον αρχαιολογικό χώρο είναι ακόμη ένα «δώρο» προς την Artume, έτσι ώστε να καρπωθεί την υπεραξία που θα πάρει από αυτόν.

Ανάλογο δώρο θεωρούν ότι είναι η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών εντός του εμπορικού κέντρου, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της εταιρείας, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητά του.

Συν τοις άλλοις, φοβούνται ότι η ανέγερση του mall θα επιφέρει ένα σοβαρότατο πλήγμα στην εμπορική ζωή της ευρύτερης περιοχής με την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων και χτύπημα της εμπορικής αγοράς στους γειτονικούς δήμους, όπως ακριβώς συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι από την κατασκευή του mall.

«Αυτά που περιγράφονται ως αντισταθμιστικά οφέλη ή είναι στάχτη στα μάτια των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, με σοβαρό ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν ποτέ, ή μιλάμε για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος», σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Ενάντια στην Ανέγερση Μall.

«Κι αυτό γιατί η ίδια η εταιρεία ονομάζει το πρότζεκτ της Academy Gardens και η ίδια η εταιρεία στις δικές της μελέτες μιλάει για τη διασύνδεση του εμπορικού κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο. Οπότε, η κυβέρνηση φαίνεται σαν να τη διευκολύνει έμμεσα, δίνοντας το πάτημα ώστε να ιδιωτικοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος».

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...