Δεν παίρνει θέση η Περιφέρεια Αττικής για το mall αν κι άλλα έλεγε η Δούρου πριν τις εκλογές

images
Τα μέλη του Συντονιστικού έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο ξαφνικός θάνατος της συναγωνίστριας Γεωργίας Ξάνθη, μας πήγε λίγο πίσω για αυτό και αναρτούμε σήμερα το δελτίο Τύπου της συνάντησης με την ηγεσία του Κ.Τ.Α

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής-Κ.Τ Αθήνας

Με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας Γ.Σ, μέλη του Συντονιστικού αγώνα για την αναβάθμιση της Ακ. Πλάτωνος-ενάντια στην ανέγερση του Mall πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Κ.Τ Αθήνας, όπου και συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη, Ερμίνα Κυπριανίδου. Στη συνάντηση, από πλευράς του Συντονιστικού, κατατέθηκε ένα συνολικό σκεπτικό που συμπυκνώνεται στο κεντρικό αίτημα του αγώνα των κατοίκων για «Αναβάθμιση της γειτονιάς-Όχι στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη» και ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας σε σχέση με τα παρακάτω αιτήματα-προτάσεις:

Για ποιους λόγους δεν προχώρησε η ερευνητική πρόταση του Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας, της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και ειδικότερα του Εργαστήριου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης – υπεύθυνη καθηγήτρια η κα Αυγερινού Σοφία, με θέμα: “Διερεύνηση δυνατοτήτων χωρικής στρατηγικής παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων για την θωράκιση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας της συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων”.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο της κατασκευής 2 νηπιαγωγείων στο οικόπεδο της πρώην Νομαρχίας Αθηνών, που βρίσκεται Αίμωνος και Ευκλείδου, το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και 7 χρόνια.

Μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας που ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου εκτεταμένα τμήματά της (ο αρχαιολογικός χώρος, η βιομηχανική περιοχή, οικίες, σχολικά κτίρια) πλημμυρίζουν σε κάθε έντονη βροχόπτωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και κατοίκων.

Τη χαμηλή προβλεπόμενη πίστωση (5.000 ευρώ) για μελέτες κόστους δημοπράτησης (2.000.000 ευρώ), που αφορούν το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2018.

Τέλος το Συντονιστικό, θεωρώντας υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση της περιοχής, την ανέγερση mall 50.000 τμ σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο, στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη στα όρια Ακ, Πλάτωνος – Περιστερίου, που εκτός των άλλων φέρεται να προβλέπει την κατασκευή μεγάλου αριθμού υπόγειων χώρων (παρακηφίσια ζώνη), δήλωσε για μια ακόμα φορά την εναντίωσή του στις επιδιώξεις της εταιρείας.

Η στάση της Περιφέρειας στα παραπάνω ζητήματα που τέθηκαν ήταν να προσπαθήσει μια «εύκολη» μετατόπιση της συζήτησης, αποφεύγοντας να απαντήσει στα συνολικά και δύσκολα ζητήματα:

Α) Έδωσε απαντήσεις-διευκρινίσεις σε τεχνικά και επι μέρους θέματα, (δρομολόγηση κατασκευής ενός νηπιαγωγείου, δυσκολία έγκρισης ερευνητικού προγράμματος από το Ελεγκτικό εξαιτίας της νομοθεσίας).

Β) Αρνήθηκε να πάρει θέση ενάντια στην ανέγερση τoυ mall δηλώνοντας αναρμόδια και αναπαράγοντας γνωστά επιχειρήματα που διευκολύνουν την εταιρεία (το σχετικό Π.Δ οδεύει προς υπογραφή, ανταποδοτικά οφέλη συμφωνίας).

Γ) Προσποιήθηκε ότι κινείται αυτόνομα (αλλά όχι ενάντια σε) μια γενική κυβερνητική πολιτική, που απαξιώνει αγώνες και προτάσεις κατοίκων, στο βωμό συμφερόντων και πολυεθνικών.

Ως Συντονιστικό, μετά τη σημερινή άρνηση της Περιφέρειας να απαντήσει ουσιαστικά στα ζητήματα που τέθηκαν, δηλώνουμε ότι κλιμακώνουμε τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ναι στην αναβάθμιση των γειτονιών μας!

Όχι mall στην Ακαδημία Πλάτωνα!

 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...