ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » "Academy Gardens" » Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η ελάχιστη απόσταση των περίπου 300 μέτρων του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του υπό έγκριση mall “Academy Gardens”.

Διχασμένες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος, μετά την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού κέντρου και κέντρου ψυχαγωγίας (mall) στην περιοχή με την ονομασία Academy Gardens.

Κάποιοι πίσω από την κατασκευή του Mall βλέπουν ευκαιρίες να βρουν τα παιδιά τους δουλειά και αναβάθμισης της περιοχής, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την περιοχή τους.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανέγερση του mall για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί έμμεσα ιδιωτικοποιείται και παραδίδεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα σε ιδιωτικά συμφέροντα. Κατά δεύτερον πιστεύουμε ότι θα αλλοιωθεί με την τοποθέτηση ενός τόσο τεράστιου mall στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σταδιακά αλλά σίγουρα ο χαρακτήρας της γειτονιάς μας. Θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την περιοχή και θα καταστρέψει σταδιακά το χαρακτήρα τής κατοικίας που έχει η περιοχή. Είναι μία από τις τελευταίες εναπομείνασες γειτονιές στην Αθήνα. Και τέλος η κατασκευή του mall θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη μαρασμό τις αγορές των όμορων δήμων, δηλαδή του Περιστερίου και του Αιγάλεω. Σε έρευνα των εμπορικών συλλόγων Περιστερίου, Αθήνας, Ίλιον και Αιγάλεω το 2012, διαπιστώθηκε ότι από την ύπαρξη mall στο σημείο θα χαθούν 6.000 θέσεις εργασίας από τους γύρω δήμους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ματίνα Παπαχριστούδη, που είναι κάτοικος της περιοχής και μέλος του συντονιστικού αγώνα κατά της ανέγερσης του mall και υπέρ της Αναβάθμισης της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Την αντίθεσή του εκφράζει και ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων που με ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιούλιο, κάνει λόγο για αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια και υποστηρίζει ότι η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας, θα φέρει νέα υποβάθμιση.

Άλλοι, ωστόσο, ανυπομονούν για την ανέγερση, όπως η κ. Μαρία Τ. που είναι δικηγόρος και ζει στην περιοχή. «Η γειτονιά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι καν στον χάρτη της Αθήνας, θα μπορούσαμε να πούμε. Αν γίνει το mall θα αναβαθμιστεί η περιοχή, θα αποκτήσει άλλη αξία και το αξίζει πραγματικά γιατί είναι μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνταξιούχος, Τάσος Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι μια νέα εμπορική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να ωφελήσει την περιοχή. «Ο γιος μου είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια και ίσως να μπορέσει να βρει κάτι αν έρθει το εμπορικό κέντρο στη γειτονιά μας», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


1 Comment

  1. Kάτοικος says:

    Η γειτονιά μας “μπήκε πλέον στον χάρτη”, αφού ήρθε και το ΑΠΕ και έκανε ρεπορτάζ. Διαφορετικά πως θα έβρισκε τη δικηγόρο και τον συνταξιούχο;

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: