Κυβέρνηση-Artume δεν μας παραθυμιάζουν με τα αντισταθμιστικά τους 

 

 

Ξεκινώντας από τον τίτλο της συμφωνίας κυβέρνησης – εταιρείας: “Διακήρυξη προθέσεων”. Από προθέσεις έχουμε μπουχτήσει. Τους ξέρουμε καλά. Οι προθέσεις και εξαγγελίες προηγούμενων κυβερνήσεων και σημερινής, νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, Ρυθμιστικά Σχέδια, κοκ, περιλάμβαναν:

– Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, με το νόμο 3057/2002.

– Ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου Ακαδημίας Πλάτωνος με το Δημόσιο Σήμα (Κεραμεικός) και το υπόλοιπο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων Αθήνας, με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας 1985. Βύθυση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στην Λ. Κωνσταντινουπόλεως γι αυτόν το σκοπό.

– Απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού τμήματος του οικοπέδου της Reds (Μπόμπολας) για την αναριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, με υπουργική απόφαση το 2011. Εξαγγελία για συμπληρωματική απαλλοτρίωση υπόλοιπων γειτονικών χώρων από πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ – σήμερα ΥΠΕΝ υπό Σταθάκη.

– Προστασία – αναβάθμιση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με κατάργηση των οδών Κρατύλου – Δράκοντος και πεζοδρόμηση της Μοναστηρίου. Αντιμετώπιση των πλημμυρών που φθείρουν τις εμφανείς αρχαιότητες και βουλιάζουν τη γύρω περιοχή, αλλά αντί για αγωγούς ομβρίων καταχώθηκε το 2015 η “Οικία Ακάδημου” , μήπως και γλιτώσει.

– Εξαγγελία από την περιφέρεια Αττικής Ερευνητικού προγράμματος για την διατύπωση κατευθύνσεων υλοποίησης των εντολών του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής 2014 για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Όλα αυτά ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ούτε προβλέπεται να γίνουν. Ας τα αξιολογήσουν κυβέρνηση – δήμος – περιφέρεια, να μας πουν πόσο κοστίζει η απραξία τους. Αυτή η απραξία που γίνεται το άλλοθι τους σήμερα (έχουμε κρίση – δεν υπάρχουν χρήματα) για να μας παρουσιάζουν το τερατώδες Mall των 46.000 και βάλε τ.μ. , σαν “ανάπτυξη”, “αναβάθμιση της περιοχής”, “επενδυτική ευκαιρία που δεν πρέπει να εμποδιστεί από τους λίγους – γνωστούς”. Για να μας πετάνε στα μούτρα, στους “υποβαθμισμένους”, τα “αντισταθμιστικά” που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ για την εταιρεία, όπως εξ άλλου γράφουν και στον επίλογο.

Τι προβλέπει, λοιπόν, η “Διακήρυξη προθέσεων” , που σχεδόν σε όλα τα άρθρα της επαναλαμβάνει τον απαράβατο μνημονιακό στόχο “χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού”;

Προβλέπει για ποια ζητήματα ενδιαφέρεται το υπουργείο Σταθάκη και για ποια δεσμεύεται η Artume.

Το υπουργείο ενδιαφέρεται για όλα τα καλά και αναγκαία στην περιοχή και τους όμορους δήμους Περιστερίου – Αιγάλεω ( διαφορετικά τι υπουργείο θα ήταν;) και η εταιρεία δεσμεύεται για τις υποχρεώσεις που έχει κάθε εταιρεία όταν κατασκευάζει ανάλογο έργο και που προβλέπονται από νόμους, οδηγίες, κλπ. Δεσμεύεται η Artume να:

– Διαχειριστεί βέλτιστα το νερό και την ενέργεια στα κτίριά της, με στόχο την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος. Ρωτάμε εμείς: και τα νερά των ρεμάτων που τρέχουν στο υπέδαφος του οικοπέδου ή μόνο τα συντριβάνια που δείχνουν οι μακέτες;

– Επιδιώξει (όχι “δημιουργήσει” – προσοχή στην επιλογή του ρήματος) ως αποτέλεσμα του έργου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας του. Ρωτάμε εμείς: υπάρχει κατασκευαστικό έργο που γίνεται χωρίς εργάτες ή καταστήματα που λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους; πόσες θέσεις εργασίας θα επιδιώξει και πως; Oι εμπορικοί σύλλογοι υπολόγισαν ότι το Mall θα οδηγήσει σε απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

– Τηρήσει “εταιρική ηθική συμπεριφορά” (sic) σε ζητήματα ανταγωνισμού με άλλες εταιρείες, δωροδοκίας, ισότητας στις ευκαιρίες απασχόλησης, και άλλα εταιρικά. Σχολιάζουμε, για οικονομία στο κείμενο, μόνον αυτό που αφορά την απασχόληση. Η διατύπωση περί “ισότητας” κρύβει ότι η εταιρεία δεν δεσμεύεται για απασχόληση κατοίκων των περιοχών, όπως παραπληροφορούν τα παπαγαλάκια. Και πως να δεσμευτεί ότι μια αλυσσίδα ρούχων που θα νοικιάσει χώρο στο Mall θα προσλάβει από την περιοχή; Λίγη σκέψη χρειάζεται για να μην μας παραμυθιάζουν.

– Αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους για τα άτομα που θα εργαστούν. Τόσο βαριά και πρωτότυπη υποχρέωση!

 

Η εταιρεία δεν δεσμεύεται από κανένα άρθρο να υλοποιήσει τα όσα “ενδιαφέρουν” το υπουργείο. Αυτή είναι η αλήθεια που προσπαθούν να κρύψουν με τους αλαλλαγμούς ευφορίας για την “επένδυση που προχωράει”, για το καλό μας πάντα…

Το ισοζύγιο μεταξύ ανεφάρμοστων μέχρι σήμερα νόμων, εξαγγελιών και “προθέσεων διακήρυξης”, που δεν είναι δεσμευτικές για Artume και υπουργείο, είναι αρνητικό για τον αρχαιολογικό χώρο, τις περιοχές κατοικίας και την ποιότητα ζωής.

Τους λέμε, δεν μας παραμυθιάζουν με τις καλές προθέσεις τους, χορτάσαμε από την απραξία και την καταστροφή τους.

Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να σώσουμε από τις επιχειρηματικές προθέσεις την ιστορική περιοχή μας. Να προστατέψουμε τις γειτονιές μας και τις τοπικές αγορές, κάτοικοι και μικροεπιχειρηματίες, σε Κολωνό, Ακαδημία Πλάτωνα, Σεπόλια, το Περιστέρι, το Αιγάλεω.

Συντονιστικό για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα ενάντια στο mall

 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...