Αντισταθμιστικά του …αέρα στην Ακαδημία Πλάτωνος

Σχόλιο του Συντονιστικού Aγώνα για την αναβάθμιση στην Ακ. Πλάτωνος – ενάντια στο Mall σχετικά με το “ενδιαφέρον” του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όπως περιγράφεται στο “Μνημόνιο συνεργασίας” του με την Artume

 

Η αναλυτική περιγραφή για τα όσα έργα και ενέργειες δεν προωθεί στην περιοχή της Ακ. Πλάτωνος η σημερινή κυβέρνηση, όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες, έχει γίνει άπειρες φορές σε εκδηλώσεις και ανακοινώσεις των συλλογικοτήτων, φορέων και κατοίκων της περιοχής, από το 2007 που ξέσπασε η υπόθεση με την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου από το κτίριο που επεδίωκε να κατασκευάσει η REDS (Μπόμπολας).

Να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι ανακοινώσεις και προσπάθειές μας αξιοποιήθηκαν από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση για να κάνει ερωτήσεις στη βουλή, να βάζει θέματα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καθώς και στο περιφερειακό Αττικής. Το πόστο της κυβερνητικής εξουσίας, που πήρε πατώντας και στους αγώνες για τα σημαντικά προβλήματα στις γειτονιές μας, το οδήγησε απ’ευθείας στην αγκαλιά των συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Black Rock – Artume.

Έτσι η κυβέρνηση, βαφτίζει “το ψάρι, κρέας” και στην περίπτωση του Mall, καταφεύγοντας σε αλχημείες για να αποκρύψει ότι ερμηνεύει – εφαρμόζει και αυτή, όπως ακριβώς οι προηγούμενες μνημονιακές, τους νόμους κατά το δοκούν.

Στο “μνημόνιο συνεργασίας” για το Mall γράφεται ότι το ΥΠΕΝ ενδιαφέρεται για “την ένταξη του έργου στην ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας / Αττικής 2021”.

Ο νόμος του Ρυθμιστικού προβλέπει την προώθηση Μητροπολιτικής Παρέμβασης στην Ακαδημία Πλάτωνος με τον τίτλο « Ολοκληρωμένη παρέμβαση πολεοδομικής αναβάθμισης στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος», με πέντε (5) κατευθύνσεις.

Η μία από αυτές αφορά την «Προώθηση προγράμματος πολεοδομικής αναβάθμισης στρατηγικού χαρακτήρα στην περιβάλλουσα τον αρχαιολογικό χώρο περιοχή Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ παρά τις λεωφόρους Αθηνών και Κηφισού) στην κατεύθυνση ελέγχου και αναδιάρθρωσης των χρήσεων γης και της πυκνότητας δόμησης σε συσχέτιση με την περιοχή του Ελαιώνα, της οποίας αποτελεί λειτουργική και πολεοδομική συνέχεια. Αξιολόγηση, διατήρηση και επανάχρηση των μνημείων νεότερης βιομηχανικής αρχαιολογίας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο οπότε δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες κατευθύνσεις και προδιαγραφές για την πολεοδομική αναβάθμιση. Για ποια “ένταξη” του Mall “στην ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση” βάζει την υπογραφή του στο μνημόνιο ο αρμόδιος Σταθάκης;  

 

Στην περίπτωση και του συγκεκριμένου Mall παρακάμπτονται σχεδόν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ακόμη και αυτού του Ρυθμιστικού, που για να μην ξεχνιόμαστε είναι μνημονιακός νόμος του 2014 που είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό το θέμα, θα μιλήσουμε την κατάλληλη στιγμή.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...