Κατά της κατασκευής mall στην Ακαδημία Πλάτωνος και ο Δήμος Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου καταψήφισε την κατασκευή εμπορικού πολυκαταστήματος (Academy Gardens) της πολυεθνικής Artume – BlackRock στην Δυτική Αθήνα, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Η καταψήφιση αυτή έρχεται να προστεθεί στη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί σε κατοίκους, επιστημονικούς συλλόγους, εμπορικά καταστήματα της περιοχής και άλλους Δήμους, λόγω της γειτνίασης του χώρου με το ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.Το πάρκο όπου δίδαξε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Πλάτωνας, αποτελεί σήμερα έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους και συνάμα ιστορικούς  χώρους που συγκεντρώνει καθημερινά πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια. 

Παρ’όλ’αυτά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το “πράσινο φως” για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου έκτασης 22.000 τ.μ., υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμόω των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της εταιρείας Arture, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος.

Το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του για τη δρομολογούμενη κατασκευή και λειτουργία εμπορικού πολυκαταστήματος (Academy Gardens) της πολυεθνικής Artume – BlackRock στην Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Πλάτωνος, για τους παρακάτω λόγους:

· Κατά την περίοδο που η χώρα βιώνει μια μακρά και παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, η δημιουργία του εμπορικού πολυκαταστήματος θα βλάψει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής και των όμορων Δήμων, οι οποίες δίνουν τον δικό τους σκληρό και καθημερινό αγώνα επιβίωσης.
· Οι προεκτάσεις από τη λειτουργία του πολυκαταστήματος όπως, η κυκλοφοριακή ανακατάταξη, οι επιπτώσεις στο Περιβάλλον από την τσιμεντοποίηση, καθώς επίσης, η προσέλκυση και άλλων δραστηριοτήτων εμπορικού χαρακτήρα, θα βλάψουν την εύρυθμη λειτουργία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας και την επιβίωση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
· Μείζον θέμα εγείρεται με την κατά παρέκκλιση τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την κατασκευή του πολυκαταστήματος, μεγέθους 45.000τμ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα υπόγεια επίπεδα, γεγονός που θα επιδεινώσει τις οικιστικές συνθήκες της περιοχής.
· Η κατασκευή ενός τέτοιου γιγαντιαίου κτίσματος θα επιβαρύνει τον οικιστικό ιστό της περιοχής, θα μεταβάλλει τη φυσιογνωμία της, θα βλάψει τον ιστορικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα του χώρου, καθώς και των αξιών που εκπροσωπεί και θα αλλοιώσει το προστατευόμενο μνημείο και το εγγύς περιβάλλον του, το οποίο συγκροτεί μια ευρύτερη χωρική ενότητα.
· Η σπουδαιότερη Σχολή της Αρχαιότητας, η οποία επηρέασε καθοριστικά τη φιλοσοφική σκέψη ολόκληρου του κόσμου, θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς, προσβάλλοντας την οικουμενική της ιδιότητα.
· Ο όρος «Ακαδημία», χρησιμοποιείται διεθνώς για να δηλώσει τα σπουδαιότερα δημόσια ιδρύματα ανωτέρων σχολών και όχι για να χρησιμοποιείται ως εμπορική διαφημιστική επιγραφή καταστήματος.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη δημιουργία εμπορικού πολυκαταστήματος στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως και άλλων παρόμοιων, σε μικρή απόσταση από τα εμπορικά κέντρα των πόλεων, ιδιαίτερα της Δυτικής Αθήνας, καθώς τέτοιες κατασκευές θα πρέπει να τοποθετούνται περιφερειακά από αυτές. Καταδικάζουμε την εμπορευματοποίηση ενός, παγκόσμιας εμβέλειας και αξίας, πολιτιστικού αγαθού και πρακτικές που επιβαρύνουν το Περιβάλλον, τον οικιστικό ιστό και τον εμπορικό κόσμο.»

Ο Πρόεδρος Δ.Σ., Κουκουβίνος Δημήτριος “

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...