10 χρόνια αγώνες για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα, δέκα χρόνια ενάντια στο mall της Artume

Η παρουσίαση εκ μέρους του Συντονιστικού στη συγκέντρωση της 25ης Φλεβάρη στο ΚΥΒΕ

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ξεδιπλώθηκε το σχέδιο της Artume, της εταιρείας «Ανάπτυξης Ακινήτου και Κινητής Περιουσίας» για το mall στου Μουζάκη. Το 2008 ήταν που αγόρασε στον κόμβο Κηφισσού και Λένορμαν το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη.

IMG_0042Για την 10χρονη εξέλιξη στην πρόθεση της να κατασκευάσει εδώ απέναντι μας, το αρχικά χαρακτηριζόμενο ως εμπορικό κέντρο της Academy gardens, μετέπετα χαρακτηριζόμενο ως Πολυχώρο Πολιτισμού και Εμπορίου, έχει εξαιρετική σημασία να πούμε για το ποιά είναι η Artume. Συστάθηκε τον Δεκέμβρη του 2007 με μοναδικό μέτοχο την of shore εταιρεία «Artemis Hermes S.a.r.l.», με έδρα στην πόλη του Λουξεμβούργου και μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Αυτή η of shore εταιρεία των 60.000 ευρώ, ανακοίνωνε, κάθε φορά που ο Έλληνας εκπρόσωπος της Γ. Τσουκαλάς

ή ο ξένος εκπρόσωπος της Μακ Κόρμαν, επισκεπτόταν τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει σε χαριστικές και παντελώς παράνομες θεσμικές παρεμβάσεις, ότι στοχεύει σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ για το …έργο της. Μετά το 2012 η εταιρική της εξέλιξη αποκτά άλλο χαρακτήρα καθώς εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα της Black Rock ή μάλλον σε ένα παρακλάδι, της Black Rock με συμμετοχές σε ακίνητα ανά τον κόσμο.

Ποιος είναι ο στόχος της και τι λέει για το σχέδιο της; Στόχος της είναι να κατασκευάσει ένα τεράστιο όγκο από μπετόν 55.000 τ.μ και να πουλήσει τους χώρους του ως χώρο «πολιτισμού» και εμπορίου, υφαρπάζοντας την εμπορική κίνηση από το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Ίλιον, κι όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Το δέλεαρ που προτάσσει είναι ξεκάθαρο. Το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, εξ΄ού και το όνομα του project της. Academy gardens, οι Κήποι της Ακαδημίας. Τι λέει για το σχέδιο της; Τα γνωστά που λένε οι πλιατσικολόγοι που στοχεύουν σε εύκολα κέρδη. Ότι θα φέρει την ανάπτυξη και την ασφάλεια στην περιοχή, ότι θα δώσει 1.600 θέσεις εργασίας, ότι είναι πρόθυμη να στεγάσει τις κρυμμένες αρχαιότητες της Αττικής από τις κλειδωμένες αποθήκες του υπ. Πολιτισμού στην Ακαδημία Πλάτωνα, στους ορόφους του mall της!

Το πρόβλημα για αυτή την off shore εταιρεία ήταν πως στην περιοχή που επέλεξε δεν είχε γίνει η εφαρμογή του Ρυθμιστικού σχεδίου, είναι ΒΙΟΠΑ, απαγορευόταν-τότε- η χρήση εμπορικών κέντρων, ο συντελεστής δόμησης ήταν χαμηλός και δεν εξυπηρετούσε τα σχέδια της για το γιγάντιο mall. Αυτό το πρόβλημα επιχείρησε να το ξεπεράσει με τον τρόπο που γνωρίζουν πολύ καλά οι εταιρείες τύπου Artume. Πιέζοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις και αρμόδιες υπηρεσίες για χαριστικές ρυθμίσεις, εξαιρέσεις και παρεμβάσεις υπέρ τους. Η Artume όμως είχε την ατυχία να σκοντάψει στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ήδη από το 2009 ήρθε αντιμέτωπη με ένα πλατύ κύμα αντιδράσεων και αντιστάσεων. Ήταν οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα και ο αγώνας που δόθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για αυτό το mall δεν υπάρχει ακόμη. Αγώνας που ξεσηκώνεται και πάλι με νέα ορμή και πάντα τον ίδιο στόχο. Αυτό το mall δεν θα γίνει. Γιατί εκτός των άλλων, είναι και ύβρις στην ιστορία αυτού του τόπου.

Το 10χρονο ιστορικό της υπόθεσης έχει επίσης τη σημασία του, κυρίως γιατί καταδεικνύει το πως εννοούν οι πολυεθνικές αλλά και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα. Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένη ως ΒΙΟΠΑ από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθήνας. Οι όμορες εκτάσεις των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά περιλαμβάνονται εντός της περιοχής του Βιοτεχνικού Κέντρου Αθηνών και με βάση το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται στην περιοχή οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου – Ψυχαγωγίας». Η Artume ήδη από τον Μάϊο του 2008 είχε ζητήσει την άρση των απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί στο ακίνητο για τη διαπλάτυνση της Παρακηφίσιας οδού. Το 2010 ζήτησε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Το 2011 ο δήμος Αθηναίων έκανε αίτημα για την κήρυξη των βιομηχανικών κτηρίων Μουζάκη ως Μνημεία Νεότερης Βιομηχανικής Κληρονομιά. Η Artume ωστόσο εξασφάλισε την υπογραφή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη και κατεδάφισε τα κτήρια σε μια νύχτα.

Τέλος του 2011 πάλι ο Ν. Σηφουνάκης προώθησε προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας το αίτημα της ARTUME για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στο Οικοδομικό Τετράγωνο, όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία της, προκειμένου να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ζήτησε ο υπουργός δεν μπόρεσε να προχωρήσει γιατί δεν είχε γίνει η κατά νόμο κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του ΓΠΣ, που πρέπει να δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, στις 2 Μαΐου 2012 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας αποπειράθηκε την «τοπική τροποποίηση» εν κρυπτώ και αποδεχόμενος πλήρως τη «μελέτη – κέλευσμα» της εταιρείας.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Ακαδημία Πλάτωνα μέσα από την τότε Επιτροπή Κατοίκων που αγωνιζόταν δυναμικά ενάντια στο mall, αλλά και των τότε εμπορικών συλλόγων σταμάτησαν την έωλη αυτή διαδικασία. Η Artume και οι κρατικές υπηρεσίες δεν το έβαλαν κάτω. Επέβαλλαν την τροποποίηση της ρυμοτομικής γραμμής στο οικόπεδο, με την οποία τα κτήρια της «ήρθαν» στον στενό παράδρομο της Κηφισού!! Οι χρήσεις γης ωστόσο δεν είχαν αλλάξει.

Την περίοδο εκείνη σε ολόκληρη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα, ίσχυε αναστολή οικοδομικών αδειών ενώ ως αποτελέσμα του αγώνα των κατοίκων μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης. Artume και ΥΠΕΚΑ πονηρά εξαίρεσαν από τη μείωση του συντελεστή δόμησης τα δυο επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία περιλαμβάνεται το οικόπεδο Μουζάκη. Οι κάτοικοι μέσω της Επιτροπής Κατοίκων, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και κέρδισαν την αναστολή της …επένδυσης δυο συνεχόμενες φορές, το 2013 και το 2014. Τις ίδιες χρονιές το θέμα του mall ακουγόταν συνεχώς και στη Βουλή μέσω των ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η νυν κυβέρνηση ήταν ενάντια στο mall…

Τον Μάϊο του 2015 το ΥΠΕΚΑ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, δεσμεύθηκε στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα ότι δεν θα προωθήσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα για το ύψος στα δυο οικόπεδα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συζήτηση. Αποδείχθηκε ψέμμα. Το ΥΠΕΚΑ προώθησε στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αύξηση του ύψους στην ιδιοκτησία της εταιρείας από 17,50μ, που ισχύει σήμερα, σε 21μ. Το ΣτΕ για 3η φορά το επέστρεψε ζητώντας και νέα γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ.

Αυτή τη φορά εταιρεία και κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμοι για όλα. Ο Αρ. Μπαλτάς τότε υπουργός Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι είχε απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου για επιτρεπόμενο ύψος 15 μέτρων στην περιοχή, έστειλε το ζήτημα στο ΚΑΣ. Και εκεί με παρουσία των στελεχών της Artume, η πλειοψηφία του οργάνου συμφώνησε με την αύξηση του ύψους, προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις δήθεν προστασίας για την περιοχή. Όπως τον διασπούμενο όγκο και το κλιμακωτό ύψος 18 και 21 μέτρων.

Πατώνας σε αυτή την απόφαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γ. Δραγασάκη, στις  9 Μάη 2017, αποφάσισε και ενέκρινε την εισήγηση Σταθάκη για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής ARTUME – BLACKROCΚ, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη. Η συνέχεια είναι γνωστή. Στις 8 Ιανουαρίου ο Γ. Σταθάκης υπέγραψε το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας με την Artume με υποτιθέμενα «αντισταθμιστικά», που δηλώνονται ως «πρόθεση» των δυο πλευρών για την βελτίωση της περιοχής.

Ξεπερνώντας κάθε γνωστή μέχρι σήμερα, μεθόδευση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το πράσινο φώς στον Γ. Σταθάκη να νομιμοποιήσει όλες τις παράνομες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων ώστε να αρθούν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά εμπόδια για την εταιρεία. Γιατί η Artume δεν ξεμπέρδεψε ακόμη με τα νόμιμα.

Το Π.Δ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν μερικές μέρες, καθορίζει το ύψος στα δυο οικοδομικά τετράγωνα του Μουζάκη. Αυτό και μόνο. Για να προχωρήσει το σχέδιο της κατασκευής απαιτείται η έκδοση κι άλλου Π.Δ για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Πως θα νομιμοποιήσει το ΥΠΕΝ την προηγούμενη Μελέτη Περιβαντολλογικών όρων που ενέκρινε η διορισμένη Αποκεντρωμένη διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αφού ίσχυαν τότε(το 2014) άλλοι πολεοδομικοί όροι;

Κυρίως πως θα ξεπεράσει το ΥΠΕΝ και ο Γιώργος Σταθάκης την υποχρέωση που έχουν από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας να εκπονηθεί δική τους μελέτη (και όχι της εταιρείας) για το αν μπορεί να χωροθετηθεί εμπορικό κέντρο σε αυτή την περιοχή; Ο νόμος είναι σαφής και ο κύριος ΥΠΕΝ είναι αδύνατον να τον αγνοήσει προς χάριν της Artume, έστω κι αν επικαλείται «λόγους ύψιστου δημοσίου συμφέροντος» για την ανάπτυξη!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Artume και ο Γ. Σταθάκης έχουν και συμμάχους στα σχέδια τους. Είναι ο Γιώργος Καμίνης και η δημοτική αρχή στο δήμο Αθήνας που από το 2012 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για να λάβει ως αντισταθμιστικά, το βάψιμο της 4ης δημοτικής κοινότητας και τα κάγκελα στο 6ο ειδικό Σχολείο στα Σεπόλια!

Ισχυρίζεται λοιπόν ο Γ. Σταθάκης πως οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας δεν έχουν κανέναν λόγο για το mall της Artume έστω και-όπως αναγνωρίζει- θα καταστρέψει τις τοπικές αγορές των δήμων αυτών. Ψεύδεται και πάλι. Το Νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας είναι σαφές και για αυτό. Πρόκειται για χρήση μητροπολιτικού χαρακτήρα και η γνώμη των όμορων δήμων επιβάλλεται!

Το τρίτο και εξίσου βασικό τους πρόβλημα είναι οι κυκλοφοριακές μελέτες, τις οποίες λέει το ΥΠΕΝ θα καταθέσει η εταιρεία με τροποποίηση. Όμως αυτές οι τροποποιημένες που θα εξεταστούν πρέπει να εγκριθούν ως απαραίτητος όρος για την έγκριση ή μη νέας Μελέτης περιβαντολλογικών όρων!

Αφήσαμε για το τέλος το εξίσου σοβαρό ζήτημα των υπόγειων και καταχωμένων ρεμάτων. Δίπλα στο οικόπεδο Μουζάκη περνάει το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Η Artume δηλώνει πως θα χτίσει επτά υπόγεια κάτω από τη γη. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στα υπόγεια νερά του Κηφισσού από αυτό το μπετόν;

Όλα τα παραπάνω τα λέμε για έναν και μόνο λόγο. Για να καταδείξουμε πως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεμπερδεύει τόσο εύκολα με την προώθηση ανέγερσης του παράνομου mall της Artume στο οικόπεδο Μουζάκη.

Αυτό το mall δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει γιατί δεν θα το αφήσουμε να γίνει.

Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κι άλλη καταστροφή στις ζωές μας. Σε μικρές επιχειρήσεις στα Σεπόλια, το Μπουρνάζι, το Περιστέρι και τις άλλες τοπικές αγορές.

Γιατί δεν θέλουμε «ανάπτυξη» με ανακυκλώσιμους εργαζόμενους-δούλους απλήρωτους.

Γιατί δεν αντέχουμε άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο.
Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους, με μαντρότοιχους από μπετόν στα 21μ.

Γιατί είναι αδύνατον να επιτρέψουμε την έμεσση ιδιωτικοποίηση του ιστορικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, να χαρίσουμε το κοινό αγαθό του ελεύθερου αρχαιολογικού χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα μιας πολυεθνικής που υπόσχεται πολιτισμό τύπου Ντισνελάντ.

Θα ρωτήσετε. Και εσείς τι θέλετε; Τι προτείνετε να γίνει εδώ; Καταρχήν δεν είμαστε πολιτικοί. Ξέρουμε τι θέλουμε και το απαιτούμε από αυτούς που θεσμοθετούν.

  • Θέλουμε την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, την προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.
  • Θέλουμε ένα Πάρκο ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Θέλουμε την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Θέλουμε το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει ήδη χωροθετηθεί. Αυτό θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη για τους πολίτες της Αθήνας, για τους κατοίκους των περιοχών μας, την ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για μια πολυεθνική.
  • Απαιτούμε πολεοδομική ανάπλαση, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση, της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Ζητάμε στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.
  • Ακούμε και προωθούμε τις προτάσεις πολλών Συλλογικοτήτων, φορέων, Πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού Πάρκου ως Κοινό αγαθό για όλους τους πολίτες της Αθήνας, με επίκεντρο την ανάδειξη του πραγματικού αναπτυξιακού ατού της περιοχής μας, τις χιλιάδες των αρχαιοτήτων που βρίσκονται κλειδωμένες και περιμένουν να βγουν στο φώς.

Και αυτά που θέλουμε δηλώνουμε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε δυναμικά και από αυτή την κυβέρνηση, όπως τα διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...