Στην ΕφΣυν η κινητοποίηση ενάντια στο mall

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος (Μεσογείων 119) μεθαύριο Τετάρτη (25/4) στις 3.00 το μεσημέρι, καλεί το Συντονιστικό αγώνα για την αναβάθμιση των περιοχών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για την ανέγερση του mall στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, έκτασης 55.000 τ.μ., από την εταιρεία Artume, θυγατρική της πολυεθνικής Black Rock, δόθηκε στις αρχές του 2017 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με την υπογραφή προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος

Ωστόσο, για να προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής, απαιτείται η έκδοση και άλλου προεδρικού διατάγματος για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους τρόπους για να ξεπεράσει και κάποια άλλα εμπόδια, προκειμένου η επένδυση να τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ενα βασικό ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το πώς θα νομιμοποιήσει το ΥΠΕΝ την προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων που είχε εγκρίνει η διορισμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού τότε (2014) ίσχυαν άλλοι πολεοδομικοί όροι.

Ενα δεύτερο ζήτημα αφορά την υποχρέωση που έχουν το ΥΠΕΝ και ο Γιώργος Σταθάκης από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας να εκπονήσουν δική τους μελέτη (και όχι της εταιρείας) για το αν μπορεί να χωροθετηθεί εμπορικό κέντρο σε αυτή την περιοχή. Πρόκειται για υποχρέωση που δεν μπορεί να υπερκεραστεί με την επίκληση «λόγων ύψιστου δημοσίου συμφέροντος» για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, όσο κι αν ισχυρίζεται ο Γ. Σταθάκης ότι οι δήμοι της δυτικής Αθήνας δεν έχουν κανέναν λόγο για το mall της Artume, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ορίζει ότι, εφόσον πρόκειται για χρήση μητροπολιτικού χαρακτήρα, η γνώμη των όμορων δήμων επιβάλλεται.

Σημειώνεται ότι ενάντια στην ανέγερση του mall στην Ακαδημία Πλάτωνος έχουν ταχθεί οι Δήμοι Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου και Χαϊδαρίου.

Ενα εξίσου σοβαρό ζήτημα αφορά το γεγονός ότι δίπλα στο οικόπεδο Μουζάκη περνάει το υπόγειο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ που έχει εκτραπεί στον Κηφισό.

Δεδομένου ότι η Artume δηλώνει πως θα χτίσει επτά υπόγεια κάτω από την επιφάνεια του εδάφους παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για τις επιπτώσεις στα υπόγεια νερά από αυτόν τον όγκο του μπετόν.

Το Συντονιστικό δηλώνει κατηγορηματικά ότι «αυτό το mall δεν θα γίνει» και απαιτεί:

● Την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος ως ανοιχτού δημόσιου ελεύθερου χώρου.

● Την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι).

● Ενέργειες για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

● Την πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που ερημώνει.

● Τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...