ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » "Academy Gardens" » Συζήτηση για “Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος”

Συζήτηση για “Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος”

IMG_8822ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2018, ΑΘΗΝΑ

Κυριακή 27​ Μαΐου 2018 (18:00-21:00)

[στον πολιτιστικό χώρο «Πολιτεία», δίπλα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος]

Η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Μπίθουλας όπως αναφέρεται σε ιστορίες για την παλαιά Αθήνα, λόγων των λιμναζόντων υδάτων του Κηφισού, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Αν και σήμερα θεωρείται από τις πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, είναι αναπόσπαστα συνυφασμένη με την ιστορική διαδρομή της.  Την περιοχή αυτή διάλεξε ο Πλάτωνας για να ιδρύσει φιλοσοφική σχολή τον 4ο αιώνα π.Χ. και αυτά τα ερείπια αναζήτησαν και οι πρώτοι ανασκαφείς, αν και τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν πολύ πλουσιότερα ιχνηλατώντας δραστηριότητες σε βάθος χρόνου που φθάνει έως και τη Νεολιθική περίοδο.

Αρχικά θα παρουσιαστεί η ιστορία των ανασκαφών, με έμφαση κυρίως στους λόγους και τις συνθήκες που συνέδραμαν στη διεξαγωγή και την απότομη κάθε φορά διακοπή των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή.

Εν συνεχεία, θα αναλυθούν οι λόγοι που οδήγησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε platonaspanoσυγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των αρχαίων, από τη δημιουργία του πάρκου έως και το πρόγραμμα κατάχωσης ενός αρχαίου μνημείου. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο ρόλος του κινήματος των κατοίκων της περιοχής στην προστασία του αρχαιολογικού πάρκου, κυρίως κατά την παρούσα πρόκληση της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου πολύ κοντά στο πάρκο.

Στόχος της στρογγυλής τράπεζας είναι όχι μόνο η ενημέρωση σχετικά με τις αρχαιολογικές ενέργειες σε μιαν αθηναϊκή γειτονιά που λίγοι γνωρίζουν, αλλά κυρίως η ανάδειξη του μετασχηματισμού του τρόπου βιώματος του χώρου στο διάβα των χρόνων, από τις αρχές του 20ουαιώνα έως σήμερα: από το όραμα του «Κοινού» της Ακαδημίας, όπως διατυπώθηκε από τον Αριστόφρονα, στον μετασχηματισμό του χώρου σε ένα πεδίο σύγχρονων κοινωνικών συγκρούσεων με επίκεντρο πάντα τις αρχαιότητες.

Τη συζήτση συντονίζει ο Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και μετέχουν οι: Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου, Διδάσκουσα ΕΑΠ και ΑΠΚΥ, Ευγενία Δημοπούλου, Αρχιτέκτων, Βούλα Μπαρδάνη, Δρ Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών , Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών , Ελένη – Θηρεσία Παπακωνσταντίνου, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, απόφοιτη “Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων”, Ματίνα Παπαχριστούδη, Δημοσιογράφος,  μέλος του συντονιστικού αγώνα κατά της ανέγερσης του mall, Τάνια Χατζηευθυμίου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών,  Μαρία Χουντάση, Δρ Αρχαιολογός

 

 

 

 


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: