ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Uncategorized » Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις για την BlackRock

Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις για την BlackRock

ΠΗΓΗ : “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας του Investigate Europe, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα για τη δημιουργία του «Πανευρωπαϊκού προϊόντος ατομικής σύνταξης»  (ΡΕΡΡ), υπέδειξε δημόσια στην Επιτροπή η BlackRock ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 και στη συνέχεια ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017 στις Βρυξέλλες από τους δύο αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν.

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»εντός του 2017, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στελεχών της BlackRock με τον κ. Ντομπρόβσκις και άλλες με στελέχη της DG FISMA (Γενικής Διεύθυνσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών).

Η BlackRock, εταιρεία διαχείρισης 6 τρισ. δολαρίων που προέρχονται κατά 80% από συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις, γνωστή από την εμπλοκή της, -ελέω τρόικας,- στη «διάσωση» της ευρωπαϊκής οικονομίας (τραπεζών και χωρών της Ε.Ε. με ή χωρίς Μνημόνιο), αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τις ελεγκτικές και επενδυτικές της δραστηριότητες, με πλούσιο χαρτοφυλάκιο στις τράπεζες, την οπλική βιομηχανία, την ενέργεια, το πετρέλαιο, τα ακίνητα κλπ, ως πάροχος σε  προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, εισβάλλει σε μία τεράστια αγορά  243 εκατομμυρίων εν δυνάμει πελατών στην Ε.Ε. ΄Ετσι, η Ε.Ε. ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λεγόμενου «τρίτου πυλώνα» ιδιωτικής, ατομικής ασφάλισης, την ώρα που επιβάλλει περικοπές των συνταξιοδοτικών δαπανών στα Κράτη/Μέλη και υποβάθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Η Κ. Κούνεβα ζητά να μάθει από την Κομισιόν εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της έρευνας για τις συναντήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων με τα στελέχη της BlackRock και ποιο αντικείμενο είχαν, καθώς και με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί, μέσω του προγράμματος «Horizon 2020», το πρώτο ιδιωτικό πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, το project «Resaver», το οποίο διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, η BlackRock.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: