Γιατί οι φορολογικές αρχές απάλλαξαν την Artume από την καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012;

Η αναφορά των ελεγκτών της PWC για τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας

Ερωτήματα για τις φορολογικές Αρχές και ειδικότερα για το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών, προκύπτουν από την ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας Artume για το έτος 2015 που δημοσιεύφθηκαν στο ΓΕΜΗ, το 2018 αναφορικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις των ελεγκτών των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, ενώ επικύρωσε την υποχρέωση πληρωμής του ποσού των 5,4 εκατ. ευρώ ως φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για την έκταση  της Artume στη συμβολή των λεωφόρων Λενορμάν και Κηφισού, για τα επόμενα έτη, 2011 και 2012 έκρινε πως δεν θα πληρωθεί επιπλέον φόρος.

Συναμά για τα έτη 2014 και 2015 η εταιρεία καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ- και όχι φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των εκθέσεων των ελεγκτών. Η εταιρεία υποβάλει μηδενική δήλωση ΕΝΦΙΑ θεωρώντας πως “δεν μπορεί να εκμεταλλετεί τα ακίνητά της  λόγω της 355/2013 προσωρινής διαταγής ΣτΕ (12.11.2013).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση των οικονομικών στις 28 Μαρτίου του 2016 η ΦΑΕ Αθηνών εξέδωσε έκθεση Προσωρινού Μερικού Ελέγχου που αφορούσε στον  Ειδικό Φόρο Μεγάλης  Ακίνητης Περιουσίας για τα οικονομικά έτη 2010, 2011 και 2012, στο οποίο οι φορολογικές αρχές γνωμοδοτούσαν ότι η Εταιρεία δεν θα έπρεπε να επωφεληθεί από την απαλλαγή του εν λόγω φόρου για τα έτη αυτά”.  Το ποσό για το οικονομικό έτος 2010 που δεν είχε πληρωθεί ήταν 5,4 εκατ. ευρώ και 6,4 εκατ. ευρώ το πρόστιμο και οι τόκοι.

Όμως δύο μήνες αργότερα στις 30 Μαρτίου 2016, “οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν την τελική απόφασή” τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “η  Εταιρεία εξαιρείται από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτου για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 και και είναι είναι υπόχρεη σε Ειδικό Φόρο Ακινήτου, για το οικονομικό έτος 2010”, ύψους 11,8 εκατ. ευρώ

 

Συνεπώς, η Artume  πληρώνει για το

-2010: ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας 5,4 εκατ. ευρώ + 6,4 πρόστιμο & τόκους. Σύνολο: 11,8 εκατ. ευρώ

-2011: μηδενικό ειδικό φόρο

-2012: μηδενικό ειδικό φόρο

-2013: άγνωστο

2014: ΕΝΦΙΑ (υποβλήθηκε μηδενική δήλωση)

2015:ΕΝΦΙΑ (υποβλήθηκε μηδενική δήλωση)

 

Προκύπτουν 2 ερωτήματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τις φορολογικές αρχές και την ΑΑΔΕ

-Γιατί οι φορολογικές αρχές άλλαξαν στάση και έκριναν πως για μια έκταση 55 στρεμμάτων η εταιρεία για τα έτη 2011 και 2012 δεν πρέπει να πληρώσει ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας

-Γιατί ο ΕΝΦΙΑ που καταλογίζεται για τα έτη 2014-2015 εμφανίζεται να είναι κατά πολύ λιγότερος του φόρου ακίνητης περιουσίας.

 

 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...