ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Νέα » Υπόμνημα για την κεραία στην οδό Δράμας 95

Υπόμνημα για την κεραία στην οδό Δράμας 95

Κατατέθηκε σήμερα υπόμνημα της Πρωτοβουλίας κάτοικων Λ Σκουζέ και της λαϊκής συνέλευσης Κολωνού-Ακ Πλάτωνος-Σεπολίων με 500 υπογραφές κάτοικων  στο δημοτικό συμβούλιο με το αίτημα μας για απομάκρυνση της κεραίας επί της οδού Δράμας καθώς και για όλες τις κεραίες που είναι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, γηροκομεία.

Ακολουθεί το υπόμνημα

 

Αξιότιμοι κύριοι, Για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε κάτοικοι και συλλογικότητες, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις γειτονιές μας, με αφορμή την εγκατάσταση παραμονής Χριστουγέννων κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Δράμας 95. Στη διάρκεια των προηγούμενων ετών (από το 2004) κάτοικοι της περιοχής προέβησαν στην κατεδάφιση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που είχαν τοποθετηθεί στις γειτονιές μας. Από τότε με υπομνήματά μας ζητούσαμε να σταματήσει η αναξέλεγκτη και κατά συρροή τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την άμεση απομάκρινση όσων είχαν τοποθετηθεί παράνομα ή «νόμιμα».

 

Οι κυβερνήσεις και το κράτος στο διάστημα αυτό αντί να προστατεύσουν τους κατοίκους από την όχληση και τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία τους προχώρησαν σε νέες διευκολύνσεις προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αίροντας περιορισμούς που υπήρχαν, τροποποιώντας διατάξεις ακόμα και της πολεοδομικής νομοθεσίας που απαγόρευε την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτήρια που είχαν αυθαίρετες κατασκευές.

 

 

 

Το δημοτικό σας συμβούλιο έχει μεταξύ των άλλων την ευθύνη της προάσπισης της υγείας των δημοτών από πιθανές βλαβερές συνέπειες. Σας είναι γνωστές οι έρευνες και μελέτες των κ.κ. Λουκά Μαργαρίτη, καθηγητή στον τομέα βιολογίας και κυττάρου και βιοφυσικής στο ΕΚΠΑ. Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη καθηγητή γενετικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Του Στέφανου Τσιτομενέα καθηγητή τηλεπικοινωνιών στο ΤΕΙ.

 

Είναι ενδεικτική μάλιστα η δήλωση του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη με την ιδιότητα του ογκολόγου γιατρού, που κατέθεσε ως μάρτυρας σε δίκη λέγοντας «Βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κακώσεις στους ιστούς του σώματος και καρκίνο του δέρματος προκαλούν οι κεραίες της PANAFON και της TELESTET, όταν τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές…. Οι βλάβες από ακτινοβολίες τέτοιου είδους είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά».

 

 

Ακόμα και για τους ισχυρισμούς περί «νόμιμης τοποθέτησης» η εν λόγω κεραία παραβιάζει την αρχή της προφύλαξης (όπως ορίζεται από τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης περί της αρχής της προφύλαξης 2 2/2/2000), σύμφωνα με την οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση καθώς και στο περιβάλλον, ακόμη κι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως η αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της επίμαχης εγκατάστασης και των επιβλαβών συνεπειών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει. (Σχετική απόφαση 303/2017 του μονομελούς πρωτοδικείου Πατρών).

 

 

Από το Δημοτικό σας Συμβούλιο ζητάμε: • Άμεση απομάκρυνση της παραπάνω κεραίας με ενέργειές σας, καθώς και όλων όσων βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία.

  • Να ελέγξετε και να μας γνωρίσετε πόσε κεραίες και που υπάρχουν, ελέγχοντας ακόμη και την τυπική αδειοδότησή τους.

 

  • Να σταματήσουν οι υπηρεσίες την έγκριση τοποθέτησης νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή.

 

Σας επισυνάπτουμε:

 

 

  1. Υπογραφές των κατοίκων της περιοχής Λόφου Σκουζέ για την απομάκρυνση της κεραίας επί της οδού Δράμας 95.

 

 

  1. Κατάλογο μετά από έρευνές μας με τις αδειοδοτημένες κεραίες που βρίσκονται σε μικρότερη από 300 μέτρα από σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία.

 

 

  1. Την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πατρών (303/2017) για την κατεδάφιση κεραίας σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία.

 

  1. Την κοινοτική οδηγία για τις αρχές προφύλαξης από την ευρωπαϊκή ένωση. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΟΦΟΥ ΣΚΟΥΖΕ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΛΩΝΟΥ- ΑΚ. ΠΛΑΤΩΝΟΣ- ΣΕΠΟΛΙΩΝ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: