ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Νέα » Το Mall έφυγε, τα Big Boxes έρχονται στο οικόπεδο του πρώην Μουζάκη

Το Mall έφυγε, τα Big Boxes έρχονται στο οικόπεδο του πρώην Μουζάκη

 

Το παραμύθι της “ανάπτυξης και αναβάθμισης” στην Ακαδημία Πλάτωνος, που παπαγάλιζαν επί 8 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και ο δήμος Αθηναίων, προωθώντας με κάθε μέσο την κατασκευή του Mall στην έκταση του πρώην Μουζάκη, τέλειωσε. Η πολυεθνική Black Rock πούλησε τα “τακτοποιημένα” με τις απανωτές ρυθμίσεις οικόπεδα στην αμερικανικών συμφερόντων Hines έναντι 7 εκατ. ευρώ.

 

Τι φέρνει για τις γειτονιές μας και την ποιότητα ζωής μας αυτό που ετοιμάζει η Hines στο χώρο “Μουζάκη”;

 

“Μεγάλα Κουτιά” (Big Boxes) διαδέχονται το παραμύθι του Mall για να εγκατασταθεί στο πρώτο από αυτά η Leroy Merlin. Είναι βέβαιο πως έποντακι κι άλλα κουτιά, ήδη γίνεται λόγος για το Lidl…Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα φιλοεπενδυτικά μέσα πληροφόρησης δεν διαφημίζουν το έργο σαν “αναπτυξιακό” που θα δημιουργήσει  χιλιάδες θέσεις εργασίας  και θα φέρει οφέλη “αναβάθμισης” στην περιοχή, αλλά το διαφημίζουν για να στρώσουν το χαλί στα σχέδια άμεσης εμπλοκής της εταιρείας στη “Διπλή Ανάπλαση” στο Βοτανικό ( εκμετάλλευση του γνωστού ως “κτίριο Βωβού” για ολοκλήρωση Mall τουλάχιστον 50.000 τ.μ. ).

Το “Μεγάλο Κουτί” για την εγκατάσταση της Leroy Merlin, σύμφωνα με την Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφηκε στις 5/7/2019 και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, θα είναι ισόγειο ….. τμ, ύψους 16,50 μ και parking στην οροφή του ισογείου! Δεν έγινε δεκτή από το προηγούμενο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η απαίτηση της εταιρείας για δημιουργία πρόσβασης αυτοκινήτων από την οδό Αντιγόνης, δηλ μέσα από περιοχή κατοικίας και σε επαφή με το όριο του αρχαιολογικού χώρου. Ποιος εγγυάται ότι, σε περίοδο που δίνεται γη και ύδωρ από την κυβέρνηση ΝΔ σε κάθε επενδυτή, δεν θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η απόφαση;

Πέρα από την καταστροφική αυτή πιθανότητα για τον αρχαιολογικό χώρο και τη γειτονιά, η εγκατάσταση παρόμοιας χρήσης στον ήδη επιβαρυμένο κόμβο Λένορμαν – Κηφισού – Π. Τσαλδάρη με τα συγκεκριμένα κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις μετακινήσεις χιλιάδων εργαζόμενων και κατοίκων, ενώ η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα έχει σαν άμεση συνέπεια την επιβάρυνση και της ατμόσφαιρας καθώς και την επιδείνωση της υποβάθμισης των συνθηκών κατοικίας και από τις δυο πλευρές της Λένορμαν.

Ας μην ισχυριστούν ότι ήταν βιομηχανικός χώρος και τώρα θα “αναβαθμιστεί” με το εμπόριο. Άλλη πόλη ήταν προπολεμικά που εγκαταστάθηκε ο Μουζάκης, άλλη πόλη είναι το 2019. Αυτή η πόλη δεν αντέχει νέες επεκτάσεις αυτών των χρήσεων πάνω στους κρίσιμους άξονες κυκλοφορίας ούτε οι κάτοικοι αντέχουν νέα φράγματα που τους κλείνουν τη ζωή σαν φυλακές. Από τη Λ. Αθηνών μέχρι τη Δυρραχίου μετράμε ένα συνεχές φράγμα που το “σπάει” η Λένορμαν, με τα γνωστά σε όλους προβλήματα.

Το “Μεγάλο Κουτί” δεν έχει καμιά σχέση με το όποιο πρόγραμμα πολεοδομικής αναβάθμισης της παρακμασμένης βιομηχανικής περιοχής που περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξή του, ακόμη κι έτσι όπως το περιγράφει το μνημονιακό Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής του 2014. Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα κτιστούν και νέα “κουτιά” στην έκταση της Hines για την εγκατάσταση και άλλων υπεραγορών,  διαμορφώνοντας το στίγμα για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων  σε μια περιοχή που αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες βελτίωσης του οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και της ζωής των κατοίκων.

Οι διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για την Ακαδημία Πλάτωνα

 

Τι άφησε πίσω του το “όραμα” της δημοτικής διοίκησης Καμίνη και τριών κυβερνήσεων (Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου, ΣΥΡΙΖΑ); Η παρελθούσα νεοφιλελεύθερη δημοτική διοίκηση από πολιτική επιλογή εγκατέλειψε τις λαϊκές γειτονιές και τις ανάγκες των κατοίκων τους, ενώ ταυτόχρονα ενέργησε ως διαμεσολαβητής ιδιωτικών, κερδοσκοπικών συμφερόντων στο όνομα της “αναβάθμισης” τους.  Άνοιξε την Κερκόπορτα, υπογράφοντας το αναγκαίο μνημόνιο της συμφωνίας της το 2012 για να κρυφτεί στη συνέχεια πίσω από τις μακέτες και να μην προωθήσει τη λύση σε κάποιο –έστω– από τα οξυμένα προβλήματα των γειτονιών μας.

Χιλιόμετρα αδιάνοικτων δρόμων, έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, φτώχεια και ανεργία στις γειτονιές μας (πρώτη φιγουράρει η 4η δημοτική κοινότητα στους δείκτες), όλα αυτά τα σημαντικά προβλήματα, που θα τα έλυνε το Mall και γι αυτό οι ίδιοι δεν χρειαζόταν να κάνουν οτιδήποτε, είναι η σημερινή σκληρή πραγματικότητα.

‘Ολες οι ρυθμίσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις από το 2011 μέχρι το 2018 για να επιτραπεί η χρήση του Mall, να δοθούν ευνοϊκοί όροι δόμησης και να ανατραπούν οι αντιρρήσεις υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποκορύφωμα το μνημόνιο συνεργασίας Σταθάκη – πολυεθνικής, χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της “τοπικής ανάπτυξης” με 1600 θέσεις εργασίας και της “αναβάθμισης” του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και της γύρω περιοχής με “αντισταθμιστικά” οφέλη.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς κανένα πλέον «αντιστάθμισμα», έμειναν ως μεγάλη προίκα στο οικόπεδο και το νέο ιδιοκτήτη του. Για θέσεις εργασίας δεν τολμά κανείς να μιλήσει πλέον (ούτε τα φιλοεπενδυτικά μέσα που προβάλλουν τα γενικότερα σχέδια της Hines). Για τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω υποβαθμισμένη περιοχή δεν ψιθυρίζεται καν κάτι, όχι μόνον από την κυβέρνηση της ΝΔ, που τα δίνει όλα για το “εμβληματικό” επενδυτικό σχέδιο του καζίνο και των ουρανοξυστών στο Ελληνικό, αλλά ούτε από τη νεοεκλεγμένη διοίκηση Μπακογιάννη που οργάνωσε τη φιέστα της ορκωμοσίας στο Πάρκο.

 

Εμείς επιμένουμε, εμείς απαιτούμε

Μέχρι σήμερα, μέσα από τους πολύχρονους και επίμονους αγώνες για να μην γίνουν βορά ο αρχαιολογικός χώρος και οι γύρω περιοχές στα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, μετράμε κάποιες νίκες. Να μην τις αφήσουμε να πάνε χαμένες. Απαιτούμε:

  • Την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, την προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.
  • Ελεύθερο Πάρκο με εξασφάλιση της φροντίδας και της ποιοτικής λειτουργίας του, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Να προχωρήσει η απαλλοτροίωση του πρώην οικοπέδου της Reds για να σταματήσει η αμφισβήτηση της ένταξης του στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα.
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών – δρόμοι, αποχέτευση, αντιπλημμυρική προστασία, με άμεση δημιουργία των χαρακτηρισμένων αθλητικών και ελεύθερων χώρων, των χώρων για εκπαίδευση, κοινωνικές λειτουργίες και πολιτισμό.
  • Προώθηση της δημιουργίας του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών χωρίς περιορισμό της έκτασης του Πάρκου και των άλλων κοινόχρηστων λειτουργιών.
  • Πολεοδομική ανάπλαση, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση, της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία. Ανάπλαση που θα δημιουργήσει τους χώρους πρασίνου και τους ελεύθερους χώρους ανοιχτών δραστηριοτήτων, όπως οφείλεται να υπάρχουν σε κάθε δομημένη περιοχή. Ανάπλαση που θα “σπάσει” τα φράγματα των μεγάλων αξόνων κυκλοφορίας και των βαριών χρήσεων που είναι εγκατεστημένες.
  • Ο δήμος της Αθήνας να πάρει συγκεκριμένη θέση για τα δίκαια αιτήματα των γειτονιών μας. Άμεσα να ενημερωθεί και να εξετάσει την κυκλοφοριακή μελέτη για την εγκατάσταση της Leroy Merlin στο πρώην Μουζάκη καθώς και την απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι πιο πάνω ενέργειες σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του και τον τρόπο που αυτές εκτελούνται.

 

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων  


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: