Αναστολή απαλλοτροιώσεων από Κ.Μπακογιάννη, θα πνιγεί πάλι η Ακαδημία Πλάτωνα!

Η διοίκηση Μπακογιάννη εισηγήθηκε να ανασταλεί η εφαρμογή και των οκτώ αποφάσεων.

Η μια απόφαση, αυτή του Φεβρουαρίου 2019, αφορούσε την αποζημίωση της Εθνικής Τράπεζας με 11.260.237 ευρώ για 4 ακίνητα, μεταξύ των οποίων η μισή έκταση της σημερινής πλατείας Μητροπόλεως έναντι 4.814.000.

Στη συζήτηση ειπώθηκε από συμβούλους διαφόρων παρατάξεων που συμμετείχαν τότε, (η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δεν είχε εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο) ότι το δημοτικό συμβούλιο εκβιάστηκε ωμά από τους εκπροσώπους της Τράπεζας προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία απόφασή του για όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της πλ. Μητροπόλεως. Αρκετοί παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για μια «ντροπιαστική απόφαση» γιατί τα ποσά ήταν ακραία κερδοσκοπικά και η αγορά από τον δήμο της μισής πλ. Μητροπόλεως, προκλητική απαίτηση της τράπεζας. Και κατά τη δική μας άποψη είναι «ντροπιαστική», αλλά ταυτόχρονα και αποκαλυπτική για τις «κόκκινες γραμμές» που βάζουν στην πράξη οι αστικές δημοτικές παρατάξεις, αλλά και παρατάξεις που εκπροσωπούν σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στο δήμο.

Οι άλλες οκτώ αποφάσεις, του Απριλίου 2019, αφορούσαν πολλά ακίνητα, κρίσιμα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών σε διάφορες γειτονιές, όπως πχ στις υποβαθμισμένες Ακαδημία Πλάτωνος και Θυμαράκια. Ειδικότερα, στην Ακαδημία Πλάτωνος πρόκειται για μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστος χώρος εδώ και 40 χρόνια, στη θέση «Λαχανόκηποι» απέναντι από το 162ο Δημοτικό Σχολείο και 115ο νηπιαγωγείο, που η απόκτηση και διαμόρφωσή της από το δήμο εκτός από πράσινο και άλλες κοινωφελείς εγκαταστάσεις για τους κατοίκους, θα εξασφάλιζε ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο και στα νηπιαγωγεία της περιοχής και θα αντιμετώπιζε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην πρόσβαση των παιδιών σε αυτά, εξαιτίας των πλημμυρών σε κάθε έντονη βροχή.

Άλλωστε, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος γονέων του 162ου ΔΣ Αθήνας αποτελεί «…κατ’ εξακολούθηση εμπαιγμό -τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής όσο και της σημερινής, των αρμόδιων Αντιδημάρχων Αστικής Υποδομής (Α.Α.Υ) κ. Αποστολόπουλο και κ. Αξιώτη, όσον αφορά την μη εκτέλεση του έργου αποσυμφόρησης όμβριων υδάτων στον δρόμο εισόδου του σχολείου. Κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ασφαλής πρόσβαση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στο σχολείο – η δε αυλή του 115ου Νηπιαγωγείου (συστεγαζόμενου) να μετατρέπεται σε πισίνα…».

Στο ερώτημα που τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, για ποιο λόγο και για πόσο χρόνο προτείνεται η αναστολή, η απάντηση της διοίκησης Μπακογιάννη ήταν για λόγους «ταμειακής ρευστότητας» και για ένα διάστημα 6 μηνών. Στη δε επεξήγηση της αδυναμίας ρευστότητας, οι απαντήσεις ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικές για την οικονομική πολιτική που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν προηγούμενη και σημερινή διοίκηση του δήμου Αθήνας, με πρώτο θύμα τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.

Η προηγούμενη διοίκηση Καμίνη, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους και σήμερα στην παράταξη Γερουλάνου και άλλους στην παράταξη Μπακογιάννη, άφησε να πάρει τις σοβαρές αποφάσεις λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, αποφεύγοντας έτσι την ευθύνη υλοποίησή τους αλλά και για προεκλογική αξιοποίηση.

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ο τρόπος που επέλεξε για να πει ότι έχει και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Σύνδεσε την απόκτηση και αυτών των χώρων όπως και την αποζημίωση της Εθνικής Τράπεζας, με την υλοποίηση των όρων ενός δανείου που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δάνειο, βέβαια, που δεν αναφερόταν στις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις μια και αυτά δάνεια δίνονται μόνο για «επενδύσεις» και οι κοινόχρηστοι–κοινωφελείς χώροι δεν θεωρούνται “επένδυση”. Η αρχή Καμίνη, που περηφανευόταν ότι παρέδωσε πλεονασματικό δήμο κατά 83 εκ ευρώ, χρειαζόταν επενδυτικό δάνειο για να καλύψει μια σειρά υποχρεώσεις και ανάγκες του δήμου ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για τις απαλλοτριώσεις. Η απόφαση για τη σύναψη αυτού του δανείου και για τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων είχε ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένων «Ανοιχτής πόλης» και «Λαϊκής Συσπείρωσης», με εξαίρεση τον έναν δημοτικό σύμβουλο της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Η διοίκηση Μπακογιάννη ούτε λόγος βέβαια να αλλάξει τον τρόπο ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων. Θα συνεχίσει ακριβώς με την ίδια τακτική. Αν υλοποιηθούν όσα προβλέπει το δάνειο και δοθεί η 2η δόση του, μπορεί να βρεθούν τα χρήματα από άλλα μέρη του προϋπολογισμού και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αυτή η επιλογή γίνεται τη στιγμή που πάνω από 3 εκ. ευρώ δίνονται σε δημοτική εταιρεία για να προβάλει την Αθήνα σαν «πόλο επενδύσεων» και να προωθήσει «επενδυτικά προγράμματα», δηλ. τόσα όσα χρειάζονται για να αποκτηθεί π.χ. ο χώρος στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Η δημοτική σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, Ντίνα Ρέππα, αφού ζήτησε τον διαχωρισμό του θέματος της Εθνικής Τράπεζας από τις υπόλοιπες αποφάσεις, τόνισε ότι οι δημοτικές αρχές πρέπει να πάψουν να στέλνουν συνεχώς σε ένα αόρατο μέλλον, την κάλυψη πολύ σημαντικών αναγκών των κατοίκων, όπως είναι η απόκτηση χώρων για πράσινο, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, αθλητισμό, παιδικούς σταθμούς, κ.ά. Χρήματα υπάρχουν, να διατεθούν κατά προτεραιότητα για την κάλυψη αυτών των αναγκών και χωρίς εξάρτηση από δάνεια για άλλους σκοπούς.

Η διοίκηση Μπακογιάννη δεν δέχτηκε τον διαχωρισμό των θεμάτων και ψήφισε συνολικά τις αναστολές από κοινού με την παράταξη Γερουλάνου και τον Βουλγαράκη.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καταψήφισε και δήλωσε ότι θα ενημερώσει άμεσα τις γειτονιές, που πλήττονται από την απόφαση, καλώντας τους κατοίκους σε εγρήγορση και δράση για τα δικαιώματά τους.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Γονέων του 162ου ΔΣ Αθήνας:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 162ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 162ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών εκφράζει την αγανάκτηση του και καταγγέλλει τον κατ’ εξακολούθηση εμπαιγμό -τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής-όσο και της σημερινής, των αρμόδιων Αντιδημάρχων Αστικής Υποδομής (Α.Α.Υ) κ. Αποστολόπουλο και κ. Αξιώτη, όσον αφορά την μη εκτέλεση του έργου αποσυμφόρησης όμβριων υδάτων στον δρόμο εισόδου του σχολείου. Κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ασφαλής πρόσβαση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στο σχολείο – η δε αυλή του 115ουΝηπιαγωγείου (συστεγαζόμενου) να μετατρέπεται σε πισίνα.

  • Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί με σχετική επιστολή του Συλλόγου στους αρμόδιους υπευθύνους από το 2015.
  • Στις 21/12/2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο Α.Α.Υ δεσμεύτηκε για διερεύνηση του θέματος.
  • Μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου στον Α.Α.Υ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του ιδίου στις 10/02/19 και διαπίστωσε το πρόβλημα. Ανέλαβε την ευθύνη έργου για μερική αποκατάσταση απορρόφησης όμβριων υδάτων, μιας και η περιοχή χρήζει ευρύτερο αντιπλημμυρικό έργο (δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα το Σχολείο μας έκλεισε σε κάποια νεροποντή με εντολή).
  • Στις 27/02/19 βγήκε δελτίο τύπου και σε συνέντευξη στην ΕΤ1 ο Α.Α.Υ δεσμεύτηκε δημόσια για την έναρξη του έργου στις 30/03/19.
  • Στις 11/04/19 μετά από 2η παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ο ίδιος δεσμεύτηκε και για ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής.
  • Στις 15/06/19 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο τμήματος επίβλεψης κ. Λυκούρη, επιβεβαιώθηκε η ανάληψη έργου από εργολάβο και πήραμε γραπτή διαβεβαίωση ότι όλα είναι δρομολογημένα με το τέλος της σχολικής χρονιάς…

Φτάσαμε στις 17/09/2019, όπου μετά από επίσκεψη του Συλλόγου στον κ. Λυκούρη και στον νέο Α.Α.Υ κ. Αξιώτη, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη υπέρβασης των κωλυμάτων που ισχυρίστηκαν και μας διαβεβαίωσαν ότι το έργο θα γίνει μέσα Οκτωβρίου.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!

Αν όλα αυτά δεν είναι κοροϊδία, τι άλλο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν!

Δεν είναι δυνατόν το 2019 ο δήμος να μην έχει τα μέσα, το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό, να φτιάξει ένα δρόμο και θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι εργολάβοι.

Προφανώς και δεν αποτελούν προτεραιότητα της πολιτείας οι ανάγκες των σχολείων .Ζητάμε τα σχολεία να εξαιρεθούν από αυτήν την »γραφειοκρατία-συνθετότητα και πολυπλοκότητα» των έργων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι: έργα αντιπλημμυρικά, σχολική στέγη, οι ελεύθεροι χώροι αθλητισμού, η αντισεισμική προστασία, η πυρασφάλεια κτλ μπαίνουν σε χαμηλό βαθμό προτεραιότητας, γιατί αποτελούν κόστος και δεν αποφέρουν το επιθυμητό κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους για να πραγματοποιηθούν. Προτεραιότητα αποτελούν τα έργα βιτρίνας αυτά που έχουν επιλεγεί για εμπορική και οικονομική αξιοποίηση. Αυτές είναι οι επίσημες κατευθύνσεις της ΕΕ που τις υλοποιούν κατά γράμμα πρώην και νυν κυβερνήσεις και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι.

  • Απαιτούμε άμεσα να υλοποιηθεί το έργο απομάκρυνσης των υδάτων της βροχής που λιμνάζουν επί της οδού Ζηνοδώρου και καθιστούν την πρόσβαση αδύνατη σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς, πριν την έλευση του χειμώνα και των βροχοπτώσεων!
  • Άμεση λύση για την απομάκρυνση των υδάτων της βροχής που λιμνάζουν στο εσωτερικό των προαύλιων χώρων του 162ο δημοτικού σχολείου και του 115ο νηπιαγωγείου Αθηνών!

Σχολεία χωρίς πρόσβαση, δεν είναι σχολεία!

Είστε υπεύθυνοι αν θα κλείσει το σχολείο στην επόμενη πλημμύρα. Η εικόνα μικρά παιδιά να στεγνώνουν τις κάλτσες στους στα καλοριφέρ και να σκαρφαλώνουν τα κάγκελα για να μπουν στο σχολείο δεν σας τιμά!

Το Δ.Σ.

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...