Ημερίδα 24/11/2019 – “Μητροπολιτικά Πάρκα – Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι – Κλιματική αλλαγή”, ΚΑΠΑΨ
Παρέμβαση της Λαϊκής Συνέλευσης Ακαδημίας Πλάτωνα – Κολωνού – Σεπολίων
Η κλιματική αλλαγή, σωστότερα κλιματική κρίση κατά τη γνώμη μας, θεωρείται πραγματικότητα, από παγκόσμιους οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, από την επιστημονική κοινότητα, κυβερνήσεις κρατών εξαιρουμένης αυτής των ΗΠΑ – του δεύτερου μεγαλύτερου ρυπαντή στον πλανήτη, την Ε.Ε.. Και βέβαια το οικολογικό/περιβαλλοντικό κίνημα. Οι προσεγγίσεις του ζητήματος είναι πολλές και διαφορετικές, οι πολιτικές δύο.
Η κυρίαρχη πολιτική, παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις στη διατύπωση αιτιών, θέσεων και προτάσεων, συμπυκνώνεται στο ότι δεν ευθύνεται το υπάρχον καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα και δεν φταίει η κυρίαρχη ενεργειακή και εξορυκτική πολιτική. Όσο για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα υιοθετεί κάποιους μακροπρόθεσμους δείκτες και μέτρα στα πιο ανώδυνα για την επιχειρηματική κερδοφορία επίπεδα ευθύνης, πχ κίνηση αυτοκινήτων, και όχι στα κύρια και βασικά όπως άντληση, μεταφορά και κατανάλωση ποιων ενεργειακών πόρων, από που, από ποιους και για ποιους σκοπούς.
Άμεση σχέση με τα πιο πάνω έχει η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από υπερκρατικούς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε. μέχρι κυβερνήσεις και περιφερειακές – δημοτικές αρχές για να πεισθούμε εμείς για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που εφαρμόζουν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πολιτικές αυτές συγκεντρώνονται κάτω από τις λέξεις “προσαρμογή” και “ανθεκτικότητα”. Δεν χρειάζεται ούτε πρέπει να έχουμε το αίτημα “αλλαγή του συστήματος και όχι κλιματική αλλαγή”. Πρέπει να αποδεχτούμε σαν αναπόφευκτο ΤΙΝΑ την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε σε αυτήν, να γίνουμε ανθεκτικοί.
Σε αυτό το σημείο, ακριβώς, αρχίζει η μεγάλη υποκρισία κυβερνήσεων, περιφερειών και δήμων σε σχέση με τις ίδιες τις δικές τους τυμπανοκρουσίες περί “περιβαλλοντικής ευαισθησίας” και “στρατηγικών σχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος”, με κύριο στόχο την απόκρυψη του σε ποιών τα συμφέροντα είναι ταγμένοι, με κάθε κόστος, ακόμα και του ίδιου του μέλλοντος μιας αξιοβίωτης ζωής.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την πόλη, που ζούμε και εργαζόμαστε, την Αθήνα. Τα στοιχεία που την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά το πράσινο ανά κάτοικο ή τις κυκλοφοριακές συνθήκες, απλά επιβεβαιώνουν όσα βιωματικά γνωρίζουμε, με σκληρό πολλές φορές τρόπο.
Πολλά και σημαντικά αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται και στο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή του δήμου Αθήνας. Οι αναλύσεις σωστές, τα μέτρα παντελώς ανεπαρκή, η πολιτική πρακτική υπονομευτική των αναγκών και δικαιωμάτων μας. Δεν επαρκεί ο χρόνος για να σταθούμε αναλυτικά. Από το Σχέδιο Δράσης λείπει η όποια αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι για το πόσοι και ποιας έκτασης ελεύθεροι χώροι πρασίνου θα αποκτηθούν και δημιουργηθούν σε όλες τις γειτονιές. Ούτε λόγος βέβαια για το πως θα προσαρμοστεί η δόμηση και όχι οι άνθρωποι στην κλιματική αλλαγή.
Και αυτά, όταν έγκυρες έρευνες, όπως του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης, αποδεικνύουν ότι “παρεμβάσεις και πολιτικές αύξησης των χώρων πρασίνου προωθούν τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά είναι επίσης σημαντικά για την αύξηση της βιοποικιλότητας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής”.
Στις γειτονιές μας – Ακ. Πλάτωνα, αλλά και Κολωνό – Σεπόλια, είναι γνωστό ότι αγωνιζόμαστε εδώ και 10 χρόνια, να σταματήσουμε την επέλαση επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων εμπορίου κυρίως σε αποβιομηχανοποιημένες περιοχές.
Με τους αγώνες συλλογικοτήτων, κατοίκων και αλληλέγγυων από άλλες γειτονιές της Αθήνας συμβάλαμε να μην πραγματοποιηθεί η ανέγερση από την Black Rock του Mall – μεγαθήριου των 50.000 τμ στο χώρο της πρώην βιομηχανίας Μουζάκη καθώς και η εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την διάδοχο αμερικανική ιδιοκτήτρια Hines που σχεδιάζει την οικοδόμηση του χώρου με εγκαταστάσεις υπεραγορών χιλιάδων τμ για τη Leroy Merlin, το Lidl, κλπ, σε μια περιοχή χωρίς εφαρμοσμένο σχέδιο πόλης, σε επαφή με περιοχές κατοικίας, με δρόμους αδιάνοικτους ή/και πολύ στενούς και με μοναδική πρόσβαση από επιβαρυμένους ήδη κόμβους της Λ. Κηφισού.
Οι επιπτώσεις στο ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον των γειτονιών θα είναι τεράστιες, ειδικά όσον αφορά την ατμόσφαιρα από την κυκλοφοριακή ρύπανση και το θερμικό αποτύπωμα στην πιο ζεστή περιοχή της Αθήνας, από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που προβλέπουν πάρκινγκ στις οροφές των κτιρίων.
Ο δήμος της Αθήνας, που άνοιξε την πόρτα στους επενδυτές επί Καμίνη, θα καλεστεί να πάρει θέση τόσο για την υποχρεωτική ΜΠΕ, που αγνοείται όσο και για το τι είδους κυκλοφοριακή μελέτη εγκρίθηκε.
Οι συλλογικότητες και οι κάτοικοι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για
- Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με άμεση δημιουργία των χαρακτηρισμένων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, που συνεχώς αναβάλλεται η απόκτησή τους.
- Ανάπλαση, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση, της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που ερημώνει, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις. Ανάπλαση που θα “σπάσει” με τους αναγκαίους ελεύθερους χώρους, τα φράγματα των μεγάλων αξόνων κυκλοφορίας και των βαριών χρήσεων που έχουν εγκλωβίσει τις γειτονιές και τις ζωές μας
- Την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, την προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.
- Ελεύθερο Πάρκο με εξασφάλιση της φροντίδας και της ποιοτικής λειτουργίας του, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
- Να προχωρήσει η απαλλοτροίωση του πρώην οικοπέδου της Reds για να σταματήσει η αμφισβήτηση της ένταξης του στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα.
- Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών – δρόμοι, αποχέτευση, αντιπλημμυρική προστασία, με άμεση δημιουργία των χαρακτηρισμένων αθλητικών και ελεύθερων χώρων, των χώρων για εκπαίδευση, κοινωνικές λειτουργίες και πολιτισμό.
- Προώθηση της δημιουργίας του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών χωρίς περιορισμό της έκτασης του Πάρκου και των άλλων κοινόχρηστων λειτουργιών.
- Ο δήμος της Αθήνας να πάρει συγκεκριμένη θέση για τα δίκαια αιτήματα των γειτονιών μας. Άμεσα να ενημερωθεί και να εξετάσει την κυκλοφοριακή μελέτη για την εγκατάσταση της Leroy Merlin στο πρώην Μουζάκη καθώς και την απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
- Να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι πιο πάνω ενέργειες σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του και τον τρόπο που αυτές εκτελούνται.