Το ΚΑΣ αγνόησε την εφορεία αρχαιοτήτων, κάνει το χατήρι στη Hines, φέρνει τρομερό κυκλοφοριακό φόρτο στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα

αρχαιολόγοιΣοβαρότατες ιστορικές ευθύνες έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Πολιτισμού με τις νέες ενέργειες τους που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση της ιστορικής περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα και του αρχαιολογικού της χώρου. Το υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πέταξε στα σκουπίδια την προηγούμενη απόφαση του (Μάϊος 2019) για να κάνει το χατήρι στην πολυεθνική εταιρεία της Hines και να της δώσει πρόσβαση για το υπό ανέγερση “Εμπορικό Πάρκο” (με πολλά πολυκαταστήματα) στο πρώην οικόπεδο Μουζάκη. Το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού το έκαναν αυτό, αγνοώντας επιδεικτικά και με θράσος την εισήγηση της ίδιας της εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, απέρριψε με σοβαρά επιχειρήματα την προσφυγή-ένσταση της πολυεθνικής. Η ουσία για την Ακαδημία Πλάτωνα είναι πως σε περιοχή με κατοικία, με τουλάχιστον οκτώ σχολεία φορτώνουν έναν απίστευτο εμπορικό κυκλοφoριακό φόρτο, δίνοντας τους δρόμους δίπλα και δια μέσου του αρχαιολογικού χώρου, επειδή στην πολυεθνική της Hines δεν βολεύει να υπάρχει είσοδος μόνο από τον Κηφισσό. Κι επειδή δεν βολεύει στην ιδιωτική εταιρεία, κυβέρνηση της Ν.Δ και κρατικοί θεσμοί υπέγραψαν ότι τους έχει καταθέσει χωρίς έλεγχο, σκύβοντας το κεφάλι τους. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε πως άλλη άλλη κυκλοφοριακή μελέτη είχε εγκρίνει η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας Αττικής, τον Ιούλιο, που στάλθηκε και στο Υπουργείο Πολιτισμού, άλλη όμως κυκλοφοριακή μελέτη ενέκρινε το ΚΑΣ τώρα, μέσω της αποδοχής της Αίτησης Θεραπείας της πολυεθνικής. Καμία τσίπα και ντροπή των ιθυνόντων για την υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα!

Ας δούμε όμως τι λέει η καθ’ ύλην αρμόδια Εφορεία αρχαιοτήτων για την προσφυγή-ένσταση που κατέθεσε η Hines ώστε να αλλάξει η απόφαση του ΚΑΣ της 28ης Μάϊου 2019 με την οποία υποχρεώνονταν η εταιρεία να έχει μία είσοδο για το εμπορικό της κατάστημα, από τον Κηφισσό.

IMG_6186(η απόφαση στη φωτο).<<Ως προς την ουσία του ζητήματος η Εφορείας μας έχει παγίως εκφραστεό, υπέρ της ανάγκης του διαχωρισμού της ιστορικής ενδοχώρας που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, από τη ζώνη εμπορικών χρήσεων μεγάλης κλίμακας”. …<<Το εσωτερικό οδικό δίκτυο που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο είναι ανεπαρκές και σε διαρκή μετασχηματισμό, λόγω της σταδιακής εφαρμογής του ρυμοτομικού. Η δε κύρια αρτηρία (οδός Πλάτωνος) που οδηγεί προς το χώρο ανέγερσης των δυο καταστημάτων, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το μνημείο του “Τετράγωνου περιστελίου. Συνπερώς η διοχεύτευση της κυκλοφορίας προς την ενδοχώρα, θα επηρρεάσει συντριπτικά τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο και το σημαντικότατο μνημείο του και θα προκαλέσει ασφυξία στην άμεση περιοχή που τον περιβάλλει”. …”Η εφορεία μας διαπιστώνοντας πως δεν έχει κατατεθεί η τροποποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη, σύμφωνα με τον όρο 7 (σ.σ εννοεί την προηγούμενη απόφασης του ΚΑΣ), απήυθυνε έγγραφπ στην εταιρεία….κι αυτή απάντησε ότι η μελέτη έχει τροποποιηθεί και εγκριθεί από την Περιφέρεια, ενώ αντίγραφο της θεωρημένης από την Περιφέρεια Μελέτης κατετέθηε, εκ των υστέρων…”!!! …Συνεπώς ο επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός της προσφεύγουσας εταιρείας που εξαρτά την αρμοδιότητα επί των επιπτώσεων από την απόσταση από τον αρχαιλογικό χώρο, είναι έωλος”.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρει η αρμόδια αρχαιολόγος την οποία επιδεικτικά και χωρίς καν να ελέγξουν τα στοιχεία, αγνόησαν τα μέλη του ΚΑΣ τα οποία στις 10 Ιανουαρίου 2020, ενέκριναν με τυφλά μάτια την ένσταση της εταιρείας. Κατά πληροφορίες μας η εισήγηση της αρμόδιας εφορείας δεν παρουσιάστηκε καν! Βιάζονταν μάλλον να ικανοποιήσουν τους μηχανικούς της πολυεθνικής τα σεβαστά μέλη του ΚΑΣ…

Με επίσης τυφλά μάτια, υπέγραψε την υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος το υπουργείο Πολιτισμού, στις 17 Φεβρουαρίου με την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Μετά από τόση υπακοή των αρμόδιων δημοσίων φορέων που βιάζονται να καταστρέψουν για μια ακόμη φορά τον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, η πολυεθνική καταθέτει αίτημα για αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας. Χωρίς μελέτη περιβαντολλογικών επιπτώσεων, θεωρεί πως μπορεί ελεύθερα πλέον να μεγαλώσει το εμπορικό της ακίνητο και από 9.500 τετραγωνικά μέτρα να το φθάσει στα 13.500 τετραγωνικά μέτρα.

Αν περάσουν τα σχέδια αυτά υπάρχει μέγιστος κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα. Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος, όσο και η περιοχή κατοικίας κινδυνεύουν από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρχουν. Σε όλα τα άλλα εμπορικά κέντρα, mall, Village, River West, κ.λ.π. η υποβάθμιση περιβάλλοντος είναι έντονη αλλά δεν υπάρχουν γύρω γύρω κατοικίες, ούτε σχολεία…

 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...