ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Νέα » Ψυχίατρος Θ. Πιάχας: Να ανοίξουν πάρκα, πλατείες, παραλιακά μέτωπα, περιαστικοί δασικοί χώροι

Ψυχίατρος Θ. Πιάχας: Να ανοίξουν πάρκα, πλατείες, παραλιακά μέτωπα, περιαστικοί δασικοί χώροι

Ένας ψυχίατρος,ο Θ. Πιάχας, ψυχοθεραπευτής διδάκτωρ ΑΠΘ έστειλε επιστολή στον Περιφερειακή και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το λουκέτο στην Παραλία Θεσσαλονίκης και το Σέϊχ Σου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον ανάλογες πρωτοβουλίες και για την Αθήνα. Ο ψυχίατρος λέει το αυτονόητο: Πόσο τραγική και απόλυτα πρόχειρη και ανεύθυνη ήταν η κίνηση εντυπωσιασμού για επίδειξη δύναμης και επικοινωνιακά οφέλη!

Την επιστολή την αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα https://parallaximag.gr/

Αγαπητέ κ. Ζέρβα και κε. Τζιτζικώστα.

Σας γράφω για να σας εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου και τις ανησυχίες μου ως ψυχίατρος σχετικά με την απόφαση σας για κλείσιμο της νέας παραλίας της πόλης μας και του Σέιχ Σου με τόσο πρόχειρο βίαιο και επικίνδυνο για την ψυχική ηρεμία των πολιτών τρόπο και συνάμα επικίνδυνα ναρκισσιστικό και αντιδημοκρατικό χειρισμό σας επικοινωνιακά και ουσιαστικά.

Ανοιχτά αρχικά σας ρωτάω αν συμβουλευτήκατε ψυχιάτρους και αν έχετε γενικά σαν σύμβουλο για την ενέργεια αυτή και τις ενέργειες σας σε αυτή τη κρισιμότατη φάση ψυχιάτρους; Παρακάμπτοντας σε πρώτη φάση τον συνολικά λάθος χειρισμό του κλεισίματος σε όλα τα επίπεδα ( παραποιημένες φωτογραφίες, βιαστικό, βίαιο κλείσιμο, χωρίς διάλογο με επιστήμονες φορείς κλπ. τονίζοντας εντυπωσιακά ένα ισχυρό προφίλ σας κυρίως και όχι ουσιαστικά την προάσπιση της συνολικής υγείας σωματικής και κυρίως ψυχικής των πολιτών) θα ήθελα ως γιατρός και ψυχίατρος να σας τονίσω κάποια μείζονα θέματα προάσπισης υγείας ψυχικής και σωματικής.

Η διατήρηση της ψυχικής υγείας και της ψυχολογίας των πολιτών σε αυτή την φάση κρίνεται από εμάς τους ειδικούς θεμελιώδης και αποφασιστικής σημασίας ασπίδα και απέναντι στη νόσηση από κορωνοιό. Όσο σημαντικά και θεμελιώδη είναι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και άρα της διασποράς του κορωνοιού εξίσου σημαντική είναι προάσπιση της καλής ψυχολογίας των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο θεσπίστηκαν τα απαραίτητα μέτρα λελογισμένης εξόδου όλων μας για βόλτα ή άσκηση μόνοι ή με δεύτερο άτομο ή το κατοικίδιο μας σε σταθερά διαστήματα σε ανοιχτούς ευάερους ευήλιους ευχάριστους χώρους κοντά στις οικίες μας σε απόσταση περίπου 1χλμ.

Τέτοιοι χώροι παραδοσιακά προσδιορίζονται πάρκα πλατείες παραλιακά μέτωπα περιαστικοί δασικοί χώροι κλπ. Είναι θεμελιώδης αυτή η ανάγκη όλων μας και πρέπει να διασφαλιστεί από όλους ειδικά από εσάς και από εμάς ως γιατροί και γιατροί ψυχικής υγείας ως κόρη οφθαλμού. Μέσα από αυτή την θεμελιώδη και στις μέρες μας διαδικασία το άτομο θα συνθέσει μέσω της έκθεσης στον ευεργετικό ήλιο την βιταμίνη D καθοριστικό παράγοντα για ισχυρό και υγιές ανοσολογικό / αμυντικό σύστημα όπως και για καλή διάθεση και ψυχολογία. Για να συνδυαστεί αυτό σωστά με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης διασποράς κορωνοιού είναι απαραίτητος ο σωστός καταμερισμός των πολιτών ώστε να μην συγχρωτίζονται επικίνδυνα σε συγκεκριμένα μόνο μέρη (π.χ νέα παραλία , Σειχ Σου).

Αυτό λύνεται εύκολα με την κίνηση των πολιτών σε ακτίνα 1χλμ. περίπου από την οικία τους.  Σε όλους ως γιατροί συνιστούμε μέρη με καλό αερισμό και άμεση επαφή με ήλιο ιδανικά δε και ύπαρξη φυσικών στοιχείων όπως νερό , δέντρα κλπ. Άρα οι πολίτες προτρέπονται να αθλούνται και να κάνουν τη βόλτα τους μόνοι , με το κατοικίδιο τους η ένα δεύτερο άτομο κυρίως και ιδανικά σε τέτοια μέρη που βρίσκονται όμως στην ακτίνα 1 χλμ από την οικία τους. Δεν νοείται τέτοιοι ιδανικοί και ζωτικοί για την υγεία των δοκιμαζόμενων πολιτών χώροι όπως η νέα Παραλία και το Σέιχ Σου απλά , πρόχειρα , ενάντια στην κοινωνική ψυχική και σωματικη υγεία να κλείνουν εν μια νυκτί από εσάς. Χωρίς συμβουλευτική γιατρών και κυρίως ψυχιάτρων που επιτέλους πρέπει να γίνουν στρατηγικής σημασίας σύμβουλοι σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της έρμης και συνολικά ανισόρροπης αυτής χώρας και με δική σας ευθύνη .

Τραγικά μας αποδεικνύει η απόλυτα πρόχειρη και ανεύθυνη κίνηση σας κυρίως εντυπωσιασμού και επίδειξης δύναμης για επικοινωνιακά οφέλη στα πολιτικά σας προφίλ πόσο ανεύθυνα και επικίνδυνα χειρίζεστε μείζονα θέματα δημόσιας ψυχικης υγείας. Τελικά όμως καταγράφεται από έμας ως πολίτες και εμενα προσωπικά ως ειδικού το κλεισιμο νέας παραλίας και Σέιχ Σου ως μία κίνηση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ψυχική και σωματική όπως επίσης κίνηση κατάχρησης εξουσίας , αντιδημοκρατική χωρίς καμμία συμβουλευτική επιστημόνων υγείας άρα και αστήρικτη επιστημονικά αλλά και χωρίς αποδοχή κοινωνική. Με το κλείσιμο τέτοιων ζωτικών χώρων οδηγείτε άμεσα σε περαιτέρω πτώση του πολύτιμου θυμικού των πολιτών , τους αναγκάζετε μέσα στην ιατρική άγνοια σας και απουσία ιατρικής και ψυχιατρικής συμβουλευτικής σας, να κινηθούν πιο μαζικά (αυξημένος κίνδυνος διασποράς ) σε εναπομείναντες ανοιχτούς χώρους , σε χώρους κακώς αεριζόμενους χωρίς ήλιο , όπως στενά μίζερα σοκάκια της γειτονιάς τους ρίχνοντας ακόμη περισσότερο την εύθραυστη ψυχολογία τους άρα και την άμυνα του οργανισμού τους οδηγώντας τους στην κατάπτωση και την απόγνωση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΩΣ πολίτες και απαιτω ως ειδικος ψυχικής υγείας το άμεσο άνοιγμα νέας Παραλίας και Σέιχ Σου σίγουρα για τους πολίτες που έχουν δικαίωμα να τα προσεγγίζουν , με συστηματικό έλεγχο να διασφαλίζεται η σωστή χρήση τους από όλους που δικαιούνται ( ακόμη και υποχρεωτική χρήση μάσκας, όριο παραμονής κλπ , οδηγίες για αραίωση όταν παρατηρείται από αρμόδια οργανα) αλλά και χρήση τους ίσως μια φορά την εβδομάδα , ίσως καταμερισμός ανά ημέρα και περιοχή από άλλες περιοχές …αν αυτό κρίνεται εφικτό. Το τελευταίο μέτρο προτείνεται κυρίως σε βάθος χρόνου αν τα μαζικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης παραταθούν πολύ και έχουν ίσως εξαντλήσει τις αντοχές κυρίως ψυχικές των πολιτών. Περιμένω την απάντηση σας πολυεπίπεδα όπως περιμένουμε και δράσεις σύστασης συμβουλευτικών ομάδων ειδικών και επιστημόνων όπως εμείς προς τις αρχές αποφάσεων και δράσεων που αφορούν τους πολίτες.

ΠΙΑΧΑΣ ΘΑΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΑΠΘ


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: