ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Εκδηλώσεις » Κάλεσμα για Ζωή, για το περιβάλλον στις 6.00μμ στο Σύνταγμα

Κάλεσμα για Ζωή, για το περιβάλλον στις 6.00μμ στο Σύνταγμα

101842991_145008833794547_4518113885231775744_nΛαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα 

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος,  για μια αξιοβίωτη ζωή σε αρμονία με τα κοινά αγαθά στη Γη

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη του 2020, βρίσκει την κοινή μας Γη, τις συνθήκες ζωής ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων, σε μια τελείως νέα κατάσταση. Η πανδημία της covid – 19, για μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν θα αποτελούν έκπληξη, ίσως και μια νέα επόμενη ή επόμενες. Βασικός λόγος, επίσης σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, είναι η βαθειά περιβαλλοντική μεταβολή. Μεταβολή, που δεν ήρθε από τον ουρανό ούτε ευθύνεται γι αυτήν η συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών – γενικώς και αδιακρίτως και η έλλειψη “ατομικής υπευθυνότητας”.

Ευθύνεται, βασικά και κύρια, η όλο και πιο επιθετική εκμετάλλευση της φύσης και των πλουτοπαραγωγικών της πόρων από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που μεσολαβούν με τις πολιτικές και τους νόμους για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία τους. Όπως, ακριβώς, κάνουν – κεφάλαιο και κυβερνήσεις, με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, ψήφισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, παρά τις αντιδράσεις και του κινήματος, αλλά και θεσμικών φορέων. Με τις 135 νέες ρυθμίσεις έρχεται να ολοκληρώσει, με ακόμη πιο ακραίο τρόπο, όλη την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία των κυβερνήσεων της τελευταίας περιόδου ( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ).

Στην μητροπολιτική Αττική, με το πάνω από  50% του πληθυσμού και τις ήδη επιβαρυμένες σημαντικά , περιβαλλοντικές και οικιστικές συνθήκες, μετράμε την επενδυτική φρενίτιδα της ανάπτυξης των κερδών με κάθε κόστος ενάντια στο περιβάλλον, σε τοπία-σφραγίδες της φυσιογνωμίας της, στις ζωές μας.

Την “καζινο – ανάπτυξη” από τον Λάτση και άλλες πολυεθνικές στο Ελληνικό, την ανεπιστρεπτί καταστροφή της Πειραϊκής για τις αχρείαστες κρουαζιεροπροβλήτες της Cosco, το συνεχιζόμενο έγκλημα με τη μεγαλύτερη Χωματερή της Ευρώπης, στη Φυλή, που θα επεκταθεί πάλι. Σε αυτά, τα πιο κραυγαλέα και όχι μοναδικά, έρχεται ο νέος νόμος να προσθέσει κι άλλες διευκολύνσεις και παρεκκλίσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις αδειοδοτήσεις  για αιολικά, ακόμα και σε περιοχές Προστασίας, όπως η Λαυρεωτική. Με τον, επίσης πρόσφατο, νόμο για τον τουρισμό παραδίδονται βορρά στην εκμετάλλευση και οι αιγιαλοί – παραλίες, αφήνοντας, ειδικά στην Αττική, τα βράχια για “τα μπάνια του λαού” .

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το χαλί στρωμένο. Και σαν έτοιμη από καιρό, θα εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις. Στο επόμενο άμεσο διάστημα, σειρά έχουν οι αλλαγές στη χωροταξική – πολεοδομική νομοθεσία. Δηλαδή, κι άλλες χαίνουσες πληγές στις πόλεις μας.

Σαν έτοιμα από καιρό, όμως, αντέδρασαν και αντιδρούν πολλά κινήματα. Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι την Άνδρο, την Κρήτη, τον Βόλο. Για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και του περιβάλλοντος, στη Φυλή και το Καματερό, τον Πειραιά. Αλλά, και μέσα στις πόλεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε ανοιχτούς, ελεύθερους, δημόσιους χώρους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση, όπως στις γειτονιές μας για το Πάρκο της Ακ. Πλάτωνα.

Οι αγώνες κινημάτων και συλλογικοτήτων ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων – καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με διάρκεια, επιμονή και μαχητικότητα είναι το μόνο όπλο μας για να κερδίσουμε την αξιοβίωτη ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον και τη φύση.

Στις 5 Ιούνη, συμμετέχουμε και καλούμε στο Σύνταγμα, στις 6 μμ,

Για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ελευθερία

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: