Χρονικό πριν και μετά το lock down στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και τους χώρους άθλησης

Χρονικό lock downΓια χάρη της οικονομίας, λένε, επιστρέψαμε στην «κανονικότητα» τους. Όμως, ο παραλογισμός των συνεχιζόμενων «λουκέτων» στο ελεύθερο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και στους ζωτικούς αθλητικούς χώρους, όπως τα γηπεδάκια μπάσκετ στις γειτονιές μας, σε Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνό, Σεπόλια, δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους χώρους και τους κατοίκους – νεολαία, που τους χρησιμοποιούν, να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η πολιτική της καθολικής απαγόρευσης στις 80 ημέρες του lock down, στην πόλη της Αθήνας, οδήγησε στο λουκέτο, από τις 26 Μαρτίου, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Αγνοώντας τις επιστημονικές απόψεις για τα οφέλη της καθημερινής άσκησης και των ανοιχτών χώρων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε εντολή και ο δήμος Αθήνας υλοποίησε το λουκέτο, παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα συνωστισμού στο Πάρκο των 140 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι άμεσα εναντιώθηκαν στο άκρως επιζήμιο μέτρο για την σωματική και ψυχική υγεία τους.

Στα μέσα Απριλίου, η Λαϊκή Συνέλευση κατέθεσε στο δήμο Αθήνας κείμενο διαμαρτυρίας με περισσότερες από 200 υπογραφές, απαιτώντας το αυτονόητο, να αρθεί η απόφαση για το κλείσιμο των δημόσιων ελεύθερων χώρων, να ανοίξει το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Με τη σταδιακή άρση του lock down, στις 11 Μαϊου, οι δημόσιοι χώροι άνοιξαν.

Όχι όμως, ακριβώς, στην Ακαδημία Πλάτωνα. Με απόφαση, άγνωστο ποιών δημοτικών αρμόδιων, η δημοτική αστυνομία, αρχικά, δεν άνοιξε το μικρό Πάρκο επί της οδού Μοναστηρίου και έκλεινε όλες τις πόρτες –εκτός από μια-στο μεγάλο Πάρκο. Στη συνέχεια, προχωρούσε στην εκκένωση του μικρού Πάρκου και το κλείδωμά του στις 8 το βράδυ. Κανείς αρμόδιος δεν μπόρεσε να δώσει επαρκή εξήγηση για την ενέργεια αυτή. Χρειάστηκε η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων για να μην κλείνει κανένα τμήμα του Πάρκου, ετσιθελικά και παράλογα. Παρόλα αυτά, επιμένουν να μην επιστρέφει η λειτουργία του Πάρκου στα προ του lock down, κλειδώνοντας το βράδυ εισόδους.

Στα ερωτήματα, που έστειλε η Λαϊκή Συνέλευση σε όλους τους αρμόδιους φορείς του δήμου και της 4ης δημοτικής Κοινότητας, η απάντηση είναι για …γέλια. Ο μεν ΟΠΑΔΝΑ υποστηρίζει πως την ευθύνη για τη λειτουργία του Πάρκου την έχει το υπουργείο Πολιτισμού, ο δε πρόεδρος της 4ης δημοτικής κοινότητας ισχυρίζεται πως υπάρχει «είσοδος παραβατικών ατόμων» γι αυτό και κλειδώνεται. Ας εξηγήσει ο πρόεδρος στους εκατοντάδες κατοίκους, τα παιδιά και τους νέους/ες, που βρίσκονται καθημερινά στο Πάρκο, τι ακριβώς εννοεί. Το έχει διαπιστώσει ο ίδιος; Εκτός, αν συντάσσεται με τα στημένα τηλε-ρεπορτάζ πολύ πριν την πανδημία, που προκάλεσε συγκεκριμένη ομάδα, θέλοντας να επιβάλει τις ιδεοληψίες της για τη λειτουργία του Πάρκου. Τελικά, ποιος έχει την ευθύνη και ποιος αποφασίζει στο δήμο Αθήνας;

Λουκέτο και στα γήπεδα μπάσκετ

Τα ελάχιστα μικρά γηπεδάκια μπάσκετ, στο Πάρκο της Ακαδημίας, στην Κάδμου, στην πλατεία Πέτρουλα, στο γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια, στα οποία οι νέοι των πολυπληθών γειτονιών μας βρίσκουν διέξοδο για την άθλησή τους, κλειδώνονται από τις 8.00-9.00 το βράδυ, χωρίς καμία εξήγηση ή επίσημη απόφαση του δήμου.

Απαιτούμε από το δήμο Αθήνας να ανοίξουν άμεσα όλοι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι στις γειτονιές μας. Όπως άνοιξε για όλο το 24ωρο ο ελεύθερος χώρος του Φιλοππάπου.

Να μην κλειδώνεται το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Να μην κλειδώνονται τα γήπεδα μπάσκετ και να επιτρέπεται η ελεύθερη άθληση στους νέους.

 

Απαιτούμε να επιστρέψουμε στην κανονική κανονικότητα. Να αποδοθούν όλοι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι στους κατοίκους και τη νεολαία. Η εκμετάλλευση των μέτρων ενάντια στην πανδημία, για σχέδια ενάντια στους πολλούς και “κανάκεμα” των ελάχιστων, δεν θα περάσει.

 

 

 

 

 

1 Comment

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...