Tο εμπορικό στην Ακαδημία Πλάτωνα εγκαινιάζεται, η περιφέρεια εγκρίνει μελέτη για επικείμενη…κατασκευή!

Αύριο Παρασκευή 26 Ιουνίου είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια του νέου Leroy Merlin στον κομβικό οδικό άξονα Κηφισσού-Λένορμαν. Ένα σκάνδαλο από το 2008, ολοκληρώνεται επιτέλους με υπογραφές υπουργών, συμβούλων, δημάρχων, κυβερνήσεων Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ. Κι ενώ τα εγκαίνια διαφημίζονται στα social media στην Περιφέρεια Αττικής ήρθε προς έγκριση η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την “Φάση κατασκευής”, πριν δέκα ημέρες, με την επισήμανση πως στην περιοχή “ΘΑ κατασκευαστεί” εμπορικό κέντρο! Η πολιτική υποκρισία δεν έχει πράγματι όρια. Το οικόπεδο πουλήθηκε από την προηγούμενη πολυεθνική της Black Rock (Artume) στη Hinnes (HIGR AE) αλλά είναι ενδεικτικό πως ο μηχανικός που “έτρεχε” τις σχέσεις με το κράτος και τους φορείς του παρέμεινε ο ίδιος! Αυτός που έτρεχε για όλα την περίοδο του Academy gardens, ο ίδιος εμφανίστηκε στο ΚΑΣ για να υποστηρίξει τη νέα επένδυση της Hinnes.

Τα εγκαίνια γίνονται αύριο και η Περιφέρεια Αττικής, το ΚΑΣ και ένα σωρό ακόμη κρατικοί φορείς δηλώνουν πως ΘΑ φυτευτούν δέντρα! Στις φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω αναρτώνται κρίσιμα σημεία της μελέτης. Για να διαπιστώσουμε όλοι πόσο θα αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνα από την είσοδο-έξοδο 4.500 οχημάτων καθημερινά. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως όσοι υπερασπίζονταν με πολύ πάθος την επένδυση προφανώς είχαν συγκεκριμένα συμφέροντα στο μυαλό τους. Οι κάτοικοι που επίσης τάχθηκαν υπέρ του εμπορικού στην περιοχή τους θα ζητήσουν τώρα την υλοποίηση της αναβάθμισης που τους έταξαν;

Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα στοιχεία για αυτά που περιμένουν τους κατοίκους το επόμενο διάστημα.

– Η προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2014, που είχε στηριχθεί σε μια παντελώς έωλη εισήγηση  επί Σγουρού, ήταν για άλλο έργο, που είχε πάρει όλες τις πολεοδομικές αλλαγές στην περιοχή και τις παρεκκλίσεις, με βάση το γνωστό μύθο της “ανάπτυξης” και των 1600 θέσεων απασχόλησης. Στη νέα εισήγηση δεν υπάρχει κουβέντα για το κοινωνικο – οικονομικό περιβάλλον της περιοχής, το είδος “ανάπτυξης” που θα φέρει και τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργήσει.
– Στην εισήγηση δεν γίνεται καμία αναφορά στις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές συνθήκες της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής κατοικίας και άλλων δραστηριοτήτων. Οι εισηγητές γνωρίζουν ότι στην περιοχή δεν έχει εφαρμοστεί το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάνοικτοι, όπως η Αντιγόνης στην οποία έχει μεγάλο μέτωπο η οικοπεδική έκταση και το κτίριο; ότι δεν υπάρχει δίκτυο λυμάτων; ότι δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων και μαζί με τα υπόγεια νερά από τον Κηφισό δημιουργούνται σοβαρότατα πλημμυρικά φαινόμενα;
– Στην εισήγηση δεν γίνεται καμία αναφορά στις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής για την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος – σε απόσταση 800 μ, καθώς και για το σύνολο της περιοχής του ΒΙΟΠΑ που τον περικλείει. Οι αγώνες και οι αντιστάσεις κατοίκων, πολλών φορέων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, που αναπτύχθηκαν από το 2008 ενάντια στο τερατούργημα του Mall, είχαν σαν κύριο αίτημα την Αναβάθμιση της συνολικής περιοχής με επίκεντρο την ανάδειξη του πολύ σημαντικού ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου και χρήσεις συμβατές με αυτόν τον στόχο.
Αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα για την περιφερειακή διοίκηση και ο Πολιτισμός, και οι απόψεις διεθνών φορέων, και οι κατευθύνσεις ακόμη και μνημονιακών νόμων (ΡΣΑ 2014) που δεν τους εξυπηρετούν σήμερα και, βέβαια, η ποιότητα ζωής στις λαϊκές γειτονιές Ακ Πλάτωνα, Κολωνού, Κολοκυνθούς. Τόσο ψιλά, που εισηγούνται περιβαλλοντικούς όρους ενώ το κτίριο είναι ολοκληρωμένο! Οι επενδυτές πάνω απ΄όλους και όλα. Η Artume επί Σγουρού και κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η BlackRock επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Higr – Hines επί Πατούλη και καθαρόαιμης κυβέρνησης ΝΔ.
Για το κυκλοφοριακό. Μόνον όσοι δεν έχουν περάσει ποτέ, σε ώρες αιχμής, από τον κόμβο Κηφισού – Λένορμαν – Παν Τσαλδάρη (Περιστέρι), θα έλεγαν αυτά που ισχυρίζονται με την “επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη”.

1 Comment

  1. Είδα το εξής σλόγκαν της Leroy Merlin, σε δημοσίευμα προπαγάνδας για τα εγκαίνια και την εταιρεία, φυσικά: “Ο Κηφισός βρήκε το μάστορα του”. Όσοι/ες μαίνεστε στο fb υπέρ της επενδυτικής “αναβάθμισης”, δεν σας ταράζει το εταιρικό σλόγκαν; δεν προσβάλλει “τα ιερά και όσια” σας; γαλλο – πολυεθνικός μάστορας για το αρχαίο ποτάμι; ένας μάστορας που στις 24 παίρνει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και στις 26 εγκαινιάζει. Πόσες φορές, εξυπηρετηθήκατε τόσο πολύ γρήγορα – και παρά το νόμο, για να μην ξεχνιόμαστε.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...