ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχαιολογία » Συνέλευση για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Συνέλευση για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Πρόσκληση

Για το ελεύθερο αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και την ύποπτη εγκατάλειψη του από το υπουργείο Πολιτισμού

Κυριακή 7 Μαρτίου, 11.30 το πρωί. Θεατράκι στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα (είσοδος από Τριπόλεως & Μοναστηρίου)

Η “Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων” καλεί τους κατοίκους όλων των γειτονιών σε Ανοιχτή Συνέλευση- Ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα. Φλεβάρης 2021. Εκατοντάδες κάτοικοι, οικογένειες, μικρά παιδιά, επισκέπτες άλλων περιοχών περπατάνε, παίζουν, αναπνέουν στον ελεύθερο χώρο πράσινου και ιστορίας. Ιστορία που είναι αποτυπωμένη στις αρχαίες πέτρες, τα αρχαιολογικά ερείπια αλλά και στον 12τή αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Να αναδειχθεί ο ελεύθερος αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα, να αναβαθμιστούν οι υποδομές-όμβρια ύδατα, δρόμοι, μονοπάτια, χώροι ήπιας άθλησης-, να προχωρήσει συνολική μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής που τον περιβάλλει καθώς και η ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών χωρίς αφαίρεση ούτε ενός τετραγωνικού από το Πάρκο.

Από το 2010 συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να βάλουν φραγμό στους σχεδιασμούς των τότε μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών που στόχευσαν στον ακρωτηριασμό του Πάρκου (υπόθεση Reds), την εκμετάλλευση-ιδιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου (υπόθεση Mall Artume/BlackRock). Τα σχέδια τους δεν προχώρησαν γιατί οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στις τρεις ιστορικές γειτονιές, Ακαδημία Πλάτωνα-Κολωνός-Σεπόλια, με την αλληλεγγύη φορέων από τους όμορους δήμους, πανεπιστημιακούς και φορείς τους διεθνώς, συλλόγους αρχαιολόγων – αρχιτεκτόνων, κά, κατάφεραν να αναδείξουν και να αναβαθμίσουν τον ελεύθερο πράσινο ανοιχτό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, κόντρα στα συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, κόντρα σε αποφάσεις του δήμου Αθηναίων που πάντα προωθούσε τα δικά τους σχέδια, ενάντια στο κοινό αγαθό του ελεύθερου Πάρκου. Κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις που ύποπτα και δόλια κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατάνε υποβαθμισμένη την περιοχή για να την παραδώσουν κομμάτι-κομμάτι σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οι κάτοικοι κατάφεραν με επίπονο και διαρκή αγώνα να γίνει το Πάρκο πόλος έλξης, να αγκαλιαστεί από κατοίκους και επισκέπτες.

Αντιμετώπισαν το 2009-10 την εργοληπτική εταιρεία συμφερόντων Μόμπολα Reds που ήθελε σε κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου να χτίσει εμπορικό κτίριο και τον δήμο Αθηναίων που έδωσε παράνομη άδεια οικοδομής. Το οικόπεδο κερδήθηκε και επανεντάχθηκε στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο. Κινητοποιήθηκαν από το 2014 και μετά από πολύχρονο αγώνα κέρδισαν την πολυεθνική της BlackRock-Artume που είχε στόχο να μετατρέψει το Πάρκο σε “αυλή” του εμπορικού μώλ “Academy gardens”, το δήμο Αθηναίων και όλες τις κυβερνήσεις που προωθούσαν το σχέδιο της.

Δώδεκα χρόνια μετά το Πάρκο παραμένει ελεύθερο, δημόσιο, προσφέροντας ζωή και χώρο σε όλους. Έρχεται σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της κυβέρνησης της Ν.Δ και εγκαταλείπει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Tον παραδίδει προς διαχείριση στον δήμο Αθηναίων που βάζει ιδιώτες – χορηγούς παντού με τη γνωστή νεοφιλελεύθερη καραμέλα, πως “δεν έχει χρήματα”, με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας ώστε να ενταχθεί στις παρεμβάσεις της ανώνυμης εταιρείας “Ανάπλαση” στην οποία ήδη εκχωρήθηκαν το Φιλοπάππου και ο Εθνικός Κήπος! Δεκάδες αρχαιολόγοι υπογράφουν διαμαρτυρία ενάντια στην “κυνική” παράδοση του σημαντικού ιστορικού μνημείου της Ακαδημίας Πλάτωνα από το υπουργείο Πολιτισμού, προειδοποιούν για την “εκμετάλλευση” του με τους κυνικούς όρους της ελεύθερης αγοράς.

Εμείς οι κάτοικοι που δώσαμε επί 12 χρόνια τον αγώνα και καταφέραμε να βγει το ελεύθερο αρχαιολογικό Πάρκο από την αφάνεια και την υποβάθμιση, αρνούμαστε να παραδώσουμε το “κοινό μας αγαθό” προς χρήση σε ιδιωτικές εταιρείες που προσβλέπουν μόνο σε κέρδος. Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για εμάς. Στη στοχευμένη υποβάθμιση επιμένουμε και απαιτούμε:

Ανοιχτό ελεύθερα προσβάσιμο Πάρκο, αναβάθμιση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, δημόσιες υποδομές για τους κατοίκους, μελέτη ανάπλασης και ανέγερση του Μουσείου στο χώρο οικοπέδου πρώην Reds.


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: