ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Εκπαίδευση » Καταγγελία για εξαπάτηση από το δήμο Αθήνας στη μετεγκατάσταση νηπιαγωγείων

Καταγγελία για εξαπάτηση από το δήμο Αθήνας στη μετεγκατάσταση νηπιαγωγείων

Από την Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα-Κολωνού

Επιχείρηση εξαπάτησης της Δημαρχίας Μπακογιάννη σχετικά με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε οικόπεδο της γειτονιάς μας.

Μετά από τους χρόνιους αγώνες των συλλόγων διδασκόντων των 39ου και 125ου Νηπιαγωγείων Αθηνών, του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «ο Αριστοτέλης», των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων-Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε ομόφωνα στις 30 Νοεμβρίου 2020, τη μεταστέγαση των δύο νηπιαγωγείων σε οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο ως σχολικός χώρος και βρίσκεται επί των οδών Ηλέκτρας και Ιωαννίνων.

Η άμεση μεταστέγαση των δύο νηπιαγωγείων κρίνεται επείγουσα και απαραίτητη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο από την παλαιότητα του ενοικιαζόμενου χώρου στον οποίο στεγάζονται τώρα, την έλλειψη θέρμανσης και προαύλιου χώρου, όσο και από την επικινδυνότητα της απότομης μαρμάρινης σκάλας που συνδέει τους δύο ορόφους, εξαιτίας της οποίας έχουν συμβεί πλείστα ατυχήματα στα νήπια που στεγάζονται στο συγκεκριμένο χώρο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμου Αθηναίων για τη μεταστέγαση των δύο νηπιαγωγείων, με έκπληξη είδαμε στην ανακοίνωση του σχεδίου της δημοτικής αρχής για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ότι προβλέπεται ίδρυση ενός διαφορετικού νέου νηπιαγωγείου στην οδό Ραιδεστού και Ιωαννίνων.

Αυτό που αποδείχτηκε τελικά ήταν ότι η δημαρχία Μπακογιάννη εξαπάτησε όλους τους φορείς της γειτονιάς μας, ακόμα και το ίδιο το ΔΣ, το οποίο τελικά και ψήφισε την ίδρυση ενός νέου νηπιαγωγείου, εκεί που πριν λίγους μήνες είχε ψηφίσει τη μεταστέγαση των 39ο και 125ο νηπιαγωγείων. Η εξαπάτηση έγινε αλλάζοντας το όνομα του δρόμου του οικοπέδου από Ηλέκτρας σε Ραιδεστού.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2020 ψηφίστηκε η ίδρυση του 4θέσιου 151ου Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο Ραιδεστού και Ιωαννίνων. Στην οδό Ραιδεστού όμως δεν υπάρχει κανένα οικόπεδο ώστε να στεγαστεί το νέο νηπιαγωγείο που η ίδρυσή του εξαγγέλθηκε.

Η δημοτική αρχή μάλιστα μέχρι και σήμερα δεν είχε ξεκινήσει και κωλυσιεργεί τις εργασίες για την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου ώστε να επιτευχθεί η μεταστέγαση των 39ο -125ο νηπιαγωγείων στο νέο οικόπεδο και τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι οι λόγοι για αυτό ήταν οι παραπάνω.

Τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και ένα χρόνο μετά την τελεσίδικη κατά νόμο εφαρμογή της, ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας εξακολουθεί να κρατά τα προνήπια εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, αφού εξασφάλισε εξαίρεση από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Δημαρχία Μπακογιάννη συνεχίζει την πολιτική απραξία της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Καμίνη στο θέμα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Αντί να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την εφαρμογή της δίχρονης πρσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, αγνοεί πλήρως τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων.

Ειδικά για την 4η κοινότητα ετοιμάζεται να τοποθετήσει 12 κοντέινερς ελαφρού τύπου στα παρακάτω οικόπεδα

– 151ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ραιδεστού & Ιωαννίνων: 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, με λειτουργία 7 αιθουσών.

– 152ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ζερβουδάκη και Δαγκλή: 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, με λειτουργία 5 αιθουσών.

Επίσης, να επιτάξει την αίθουσα βιβλιοθήκης στο 162ο ΔΣ. Το σχολείο αυτό έχει παραχωρήσει ήδη μια αίθουσά του στο ισόγειο (πάλι προσωρινά) για να στεγάσει ένα τμήμα του 115ου νηπιαγωγείου. Τώρα ο δήμος ζητά να επιτάξει την αίθουσα που το δημοτικό χρησιμοποιεί ως βιβλιοθήκη. Ο δήμος με την πρότασή του αυτή καταργεί ένα σπουδαίο μορφωτικό εργαλείο για τους/τις μαθητές/-τριες. Πόση κοροϊδία θα ανεχτούμε πια. Να ισχυρίζεται το υπουργείο παιδείας ότι οι βιβλιοθήκες «…Αποτελούν χώρο μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της πληροφορίας…» και την ίδια στιγμή να καταργούν με τόση ευκολία αυτό το μορφωτικό αγαθό!

Με τον σχεδιασμό του δήμου οι συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και γενικά στην εκπαίδευση θα είναι ολέθριες.

Η υποβάθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στις ήδη εξαιρετικά υποβαθμισμένες κτηριακές υποδομές σχολείων που έχουν τα περισσότερα κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60. Αρκετά νηπιαγωγεία της πόλης μας έχουν ήδη πολλά κτηριακά προβλήματα, αφού στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα οικήματα, σε πολύ μικρές αίθουσες δημοτικών σχολείων κ.ά. Αντί ο δήμος λύσει τα υπάρχοντα κτιριακά προβλήματα, τα διογκώνει.

Καλούμε:

-τον Δήμο Αθηναίων να τοποθετηθεί άμεσα και να υλοποιήσει τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου τις 30/11/2020 για την άμεση ανέγερση νηπιαγωγείου στο οικόπεδο Ηλέκτρας και Ιωαννίνων για τη μεταστέγαση των 39ου-125ου νηπιαγωγείων, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται. Κάθε απόπειρα να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το νέο σχολικό έτος 2021-’22 θα μας βρει απέναντί του! Υπογράφουμε και καλούμε τον λαό της 4ης ΔΚ να υπογράψει μαζικά το ψήφισμα

-Να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον δήμο της Αθήνας το 2021-22. Απαιτούμε όλες τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση και προσωπικό.

-TΩΡΑ ο Δήμος της Αθήνας να προβεί σε ανεγέρσεις βαρέως τύπου νηπιαγωγείων στα οικόπεδα, απαλλοτριώσεις, ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων – ως παραρτήματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Ειδικότερα, καλούμε τον δήμο της Αθήνας, να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην κατασκευή των δύο (2) νηπιαγωγείων στο χαρακτηρισμένο γι αυτόν τον σκοπό οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αίμονος και Ευκλείδου, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το οικόπεδο δεν χρειάζεται καν απαλλοτρίωση ή αγορά. Είχε παραχωρηθεί, εδώ και 10 χρόνια, γι αυτήν τη χρήση από την πρώην Νομαρχία Αθηνών μετά από επίμονους αγώνες των κατοίκων με την πλήρη συμπαράσταση του συλλόγου διδασκόντων του 60ου δημοτικού σχολείου.

Η δημοτική αρχή να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της και να δώσει απαντήσεις για τον απαράδεκτο χειρισμό της.

Η προσπάθεια εξαπάτησης μας δεν θα περάσει!

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: