ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Αλληλεγγύη » Η Ημέρα της Γης στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Η Ημέρα της Γης στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης και προετοιμαζόμαστε για μια ιστορική συνάντηση με τους Ζαπατίστας!

Για τη Γη και την Ελευθερία Για τη Ζωή
Support Earth

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 
πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος 
(απέναντι από το Καφενείο)
Εργαστήρια:
14:00-17:30 – Εργαστήριο κυκλικής οικονομίας: Κατασκευή τσάντας από Τ-shirt (φέρτε μαζί ένα μπλουζάκι που δε φοράτε πια)
14:00-16:00 – Παρασκευή σβόλων (seed bombs) για φυσική σπορά
16:00-18:00 – Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών αλληλεγγύης και Παιχνίδι με τη Γη/Πηλό
Συζητήσεις:
15:00-16:00 – Κομποστοποίηση: Αρχές και τρόποι μέσα στον αστικό ιστό και ένα βιωματικό μουσικοθεατρικό εργαστήριο κομποστο-ποίησης με την Κομποστίνα
16:00-17:00 – Ο κοινοτισμός και η Μάνα Γη στο Buen Vivir 


Σύλλογος “Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής”
17:00-18:00 – “Πόλη & Οικολογία”
Από τον ελευθεριακό ιστότοπο & εκδόσεις “Αυτολεξεί” 
Γιορτή:
18:00-19:00 – Τελετή για τη Γη – Τραγούδια από την Ασημίνα Κουρή, Αρετή Μίγγου και την ομάδα Μελίρειες
19:00-20:30 – Χορωδία της Περπερούνας, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Μαντάρες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει: • Φαγητό στο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εμπνευσμένο από τη μεξικάνικη κουζίνα (Τα έσοδα από το φαγητό θα διατεθούν στην οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού των Ζαπατίστας.)
• Μοίρασμα Σπόρων από τον “Πλούτο της Γης”
• Ανταλλακτικό παζάρι ανοιξιάτικων/καλοκαιρινών ρούχων 
• Τύπωμα-Μεταξοτυπία Ζαπατοσαλιγκάρια σε μπλουζάκια (που θα φέρετε)
• Ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αυτοκόλλητα, βιβλία, μπροσούρες) με τη συμμετοχή της συλλογικότητας «Αυτενέργεια», του συλλόγου «Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής», καθώς και υλικό από τον πανελλαδικό Θεματικό συντονισμό με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας «Αυτονομία-Αυτοθέσμιση-Κοινωνική Οικολογία» . Θα διατίθενται επίσης βιβλία, ημερολόγια και ενημερωτικό υλικό (μπροσούρες, φυλλάδια, κτλ) από τις Ομάδες Αλληλεγγύης στ@ς Ζαπατίστας. (Όλα τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων και των ημερολογίων θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη της ζαπατίστικης περιοδείας στην Ευρώπη “ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ”.)

→ Φέρε μαζί σου: ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά ρούχα για το ανταλλακτικό παζάρι, 2 μπλουζάκια για τύπωμα και μεταποίηση, λουλούδια/γλαστράκια για να χαρίσεις, χαρτί/μολύβι και 2-3 χούφτες ζάχαρη, το ταπεράκι/πηρούνι και το ποτήρι σου.
* Οφείλουμε να τηρήσουμε όλους τους υγειονομικούς κανόνες για το καλό όλων μαςΑναλυτικά: 14:00-18:00
• Η χαρά του σπόρου, μοίρασμα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών 
Στη γιορτή, “Ο Πλούτος της Γης” θα διανέμει την αφθονία της φύσης σε φακελάκια με σπόρους και θα φτιάξουμε κι άλλα φακελάκια για τις επόμενες διανομές από την πιο σημαντική τράπεζα… αυτή των σπόρων! 
→ Φέρτε να μοιραστούμε σπόρους, φυντάνια, λουλούδια, γλαστράκια και όλες μας τις απορίες. • Ανταλλακτικό παζάρι ανοιξιάτικων/καλοκαιρινών ρούχων 
Ελάτε να ανανεώσουμε την ανοιξιάτικη ντουλάπα μας! 
→ Φέρτε ό,τι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ρούχο δεν χρησιμοποιείτε και ανταλλάξτε το με κάτι που θα αγαπήσετε! Παρακαλούμε τα ρούχα που θα φέρετε να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά, όπως ακριβώς θα θέλατε κι εσείς να τα φορέσετε!• Ζαπατοσαλίγκαρα μεταξοτυπία σε μπλουζάκια
Κάνε το μπλουζάκι σου κινηματικό πειραματόζωο. Θα ήθελες να αποτυπώνεις το κόσμο σου στα ρούχα σου; Κι εμείς. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε. Φέρε ένα μπλουζάκι* στην γιορτή της Γης για να τυπώσουμε με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας τα σαλιγκάρια μας. Ελπίζουμε να βγει καλό το αποτέλεσμα, αλλά δεν το εγγυόμαστε, έτσι και αλλιώς πρώτη φορά το κάνουμε.
Αλλά και να καταφέρουμε να φτιάξουμε μερικά όμορφα μπλουζάκια είναι το λιγότερο, το σημαντικότερο είναι να αποδείξουμε ότι είναι απλό και οικονομικό. Μια πινελιά αυτονομίας στη ζωή μας και στις κινηματικές μας πρακτικές. 
* Σίγουρα μπορούμε να τυπώσουμε άσπρο χρώμα σε σκούρα μπλουζάκια, μέχρι τις 22 μάλλον θα μπορούμε και μαύρο σε ανοιχτόχρωμα. Οπότε καβατζωθείτε ανάλογα.
Τι θα χρειαστείτε: 
→ Ενα μακό (κοντομάνικο ή μακρυμάνικο)• Εργαστήριο DIY κατασκευής τσάντας από παλιό T-Shirt! 
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί μία τσάντα πολλαπλών χρήσεων (π.χ. για τα ψώνια ή την παραλία) δίνοντας ξανά ζωή και χρήση σε ένα μπλουζάκι που δεν φοράτε πια! Η κυκλική οικονομία στην πράξη! 
Τι θα χρειαστείτε: 
→ Ένα μακό που δε φοράτε πια (κοντομάνικο ή μακρυμάνικο), ψαλίδι (αν δεν έχετε, θα έχουμε εμείς), όρεξη για δημιουργία!

Εργαστήρια:14:00-16:00 – Εργαστήριο παρασκευής σποροβομβών-σβόλων φυσικής σποράς. 
Ελάτε να λερώσουμε χέρια για να ανακατέψουμε, να αναδεύσουμε, να αναπηδήσουμε και να πλάσουμε τελικά σπορόβομβες με άργιλο και λογιών λογιών σπόρους! 
→ Φέρτε μαζί σας ένα κουτάκι για να βάλετε τους σβώλους σας 
16:00-18:00 – Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από τους ανθρώπους του καλαμποκιού για μικρά και μεγάλα παιδιά και Παιχνίδι με τη Γη/Πηλό.
“Η Carmencita, ο Julio και η Pepita, τρεις μεξικανικές μαράκες, έρχονται να γνωρίσουν καινούριους φίλους και να μοιραστούν μαζί μας ιστορίες του τόπου τους για τη Γη και την αλληλεγγύη. Ελάτε να δημιουργήσουμε παρέα, με πηλό και φυσικά υλικά, τις δικές μας ιδανικές κοινότητες”. 

Συζητήσεις:15:00-16:00 
Κομποστοποίηση: Αρχές και τρόποι μέσα στον αστικό ιστό
Πώς φροντίζουμε και εμπλουτίζουμε το έδαφος, φτιάχνοντας κομπόστ από τα οργανικά μας υπολείμματα; Πώς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων μας και επομένως αυτών που οδηγούνται στις χωματερές κατά 35-40%, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολύτιμο φυσικό λίπασμα, με μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος & διαδικασίες φιλικές προς τη φύση και τον άνθρωπο, που ωφελεί σημαντικά τα φυτά μας και το έδαφος;
16:00-17:00
Ανοιχτή συζήτηση – Ο κοινοτισμός και η Μάνα Γη στο Buen Vivir 
Σύλλογος “Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής”
Τον κοινοτισμό εμείς δεν τον καταλαβαίνουμε μόνο σαν ενότητα των ανθρώπων ή σαν κοινωνικό θεσμό, αλλά σαν κάτι ανώτερο. Τον έχουμε δηλαδή στο μυαλό μας σαν ενότητα της ζωής ή σαν δομικό στοιχείο της ζωής. Για εμάς όλα είναι μέρος της κοινότητας· τα βουνά τα δέντρα και τα έντομα, όλα είναι μέρος της. Στη γλώσσα μας λέμε “Πάτσα-Κάμα“ και “Πάτσα-Μάμα”, που σημαίνει είμαστε παιδιά του πατέρα κόσμου και της μάνας γης και αυτό έχει βαθιά επίδραση στη ζωή μας, γιατί απ’ αυτό πηγάζει ό,τι μας κρατά στη ζωή, και αυτό είναι η κοινότητα. Άρα οποιοδήποτε είδος ή οποιοδήποτε μέρος της κοινότητας πάθει ζημιά, σημαίνει ότι παθαίνουν ζημιά όλα και γι’ αυτό το λόγο οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας διδάσκουν να τα φροντίζουμε όλα. Αυτή τη φροντίδα για όλα, από την οποία ξεπηδά η ζωή, είναι που στην πράξη και στη γλώσσα μας αποκαλούμε “Buen Vivir” (ποιότητα ζωής).
17:00-18:00 
Ανοιχτή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο “Πόλη & Οικολογία” 
από τον ελευθεριακό ιστότοπο & εκδόσεις “Αυτολεξεί”.
Συζητούμε με συντελεστές του βιβλίου «Πόλη & Οικολογία. Διάλογοι με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη Ρουσόπουλο» (εκδόσεις Αυτολεξεί). Οι ιδέες της κοινωνικής οικολογίας μάς καλούν να εστιάσουμε στην άμεση σχέση που έχει η σημερινή πολιτειακή οργάνωση της κοινωνίας με τη στάση μας απέναντι στη φύση. Βασικά ενδιαφέροντα της κουβέντας θα είναι η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση της ενέργειας, το φαντασιακό της ανάπτυξης και το δικαίωμα στην πόλη. Συζητώντας για το οικολογικό και αστικό ζήτημα, φωτίζουμε την καταστροφική κατεύθυνση των σημερινών κοινωνιών μας και αναζητούμε μία ριζοσπαστική διέξοδο προς αμεσοδημοκρατικούς και οικολογικούς θεσμούς αυτοκυβέρνησης. Στη δική μας ιστορική εποχή προσιδιάζει ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί, πλέον, αναπόδραστο ορίζοντα. Απέναντι στην οικολογική και κοινωνική καταστροφή, η έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης που εισήγαγε ο ίδιος ο Τόκαρ, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! 

Γιορτή:18:00-19:00
Τελετή για να τιμήσουμε τη Γη, να της τραγουδήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα για αυτόν τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός! Οι Ζαπατίστας αλλά και όλοι οι ιθαγενείς λαοί αναγνωρίζουν τις τελετές ως ένα άλλο “σχολείο” για τον σύγχρονο άνθρωπο, με δασκάλα τη Φύση, ως ένα χώρο διαμόρφωσης συνειδήσεων και ενθύμησης των πιο απλών και πολύτιμων αξιών μας. 
→ Φέρετε μαζί: χαρτί, μολύβι και 2-3 χούφτες ζάχαρη!
19:00-20:30 
Χορωδία της Περπερούνας, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Μαντάρες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής θα υπάρχει φαγητό στο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εμπνευσμένο από τη μεξικάνικη κουζίνα! 
(Όλα τα έσοδα από το φαγητό θα διατεθούν στην οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού των Ζαπατίστας).
→ Μπορείτε να φέρετε το δικό σας ταπεράκι, πηρούνι και ποτήρι για την μείωση των απορριμμάτων.
Επίσης θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αυτοκόλλητα, βιβλία, μπροσούρες) με τη συμμετοχή της συλλογικότητας “Αυτενέργεια”, του συλλόγου “Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής”, καθώς και υλικό από τον πανελλαδικό Θεματικό συντονισμό με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας “Αυτονομία-Αυτοθέσμιση-Κοινωνική Οικολογία”. 

…Η Γη, που είναι το σπίτι μας, είναι η μητέρα που μας προσφέρει τη ζωή, μας τρέφει, μας στηρίζει, μας προστατεύει, μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η υγεία της Γης είναι ευθέως ανάλογη με τη δική μας υγεία, η αφθονία και η ομορφιά της είναι ο πλούτος της ζωής μας και η κληρονομιά των παιδιών μας. Στον “αναπτυγμένο” μας κόσμο για δεκαετίες ολόκληρες πιστέψαμε ότι η καθημερινότητά μας δεν επηρεάζεται από την κατάσταση και τα αντανακλαστικά της Γης. Κι όμως, να, που αρκεί ένας χρόνος παγκόσμιας κρίσης της Υγείας, της Ζωής, του Περιβάλλοντος, για να μας υπενθυμίσει ξανά το πιο σημαντικό:
Ότι δεν μας ανήκει η Γη, εμείς ανήκουμε σε αυτή.Το δόγμα της καπιταλιστικής “Ανάπτυξης” απειλεί τη Γη, τους λαούς της, το καθένα από μας προσωπικά. Ωστόσο, ακόμα και στη σημερινή συγκυρία της βαθιάς οικολογικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα με τις εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και τα νησιά μας, τους εμπρησμούς, τον αποχαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών, αλλά και παγκόσμια, έχουμε την πεποίθηση ότι αρκεί να αλλάξουμε όνομα στην καταστροφή, βαφτίζοντας τη ανάπτυξη “βιώσιμη”, για να αναβάλουμε τις συνέπειες των πράξεών μας για μερικές γενιές ακόμα.Σ’ αυτή την ίδια Γη, λίγο μακρύτερα από μας, στη Λατινική Αμερική, οι Ζαπατίστας, ιθαγενείς από τα βουνά του νοτιοδυτικού Μεξικού, μας στέλνουν μηνύματα αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση, προστασίας της ζωής, της συμβίωσης, της αυτονομίας, της αυτοοργάνωσης. 160 Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) το καλοκαίρι του 2021, 27 χρόνια μετά από την ιστορική εξέγερση του 1994 στην πολιτεία της Τσιάπας. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να τους συναντήσουμε, εμπνεόμαστε από το όραμά τους, δεσμευόμαστε στον κοινό μας αγώνα για τη ζωή.Σας καλούμε λοιπόν να ζήσουμε μαζί αυτή τη Γιορτή. Αυτή την προετοιμασία, το άνοιγμα της Άνοιξης στην ελπίδα και την προσμονή. Ελάτε να συναντηθούμε πάνω στη γη και κάτω απ’ τον ουρανό, να μοιραστούμε φαγητό και τραγούδια, να ανταλλάξουμε γνώση και ιδέες, να δούμε και ν’ ακούσουμε το ένα το άλλο, να δημιουργήσουμε, να περάσουμε όμορφα.Καλούμε όλες τις συλλογικότητες και τις ατομικότητες που νοιάζονται και ασχολούνται με το Περιβάλλον, την Οικολογία και όλους τους κοινωνικούς αγώνες να έρθουν στη γιορτή μας…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: