ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχαιολογία » Η παρέμβαση της “Λαϊκής Συνέλευσης” στην εκδήλωση στο Λόφο Στρέφη

Η παρέμβαση της “Λαϊκής Συνέλευσης” στην εκδήλωση στο Λόφο Στρέφη

Εκδήλωση για δημόσιους – ελεύθερους χώρους στο Λ. Στρέφη

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων

Οι γειτονιές μας – Ακ. Πλάτωνα, αλλά και Κολωνός – Σεπόλια, αν και απέχουν μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, είναι από τις πιο υποβαθμισμένες, επειδή σαν λαϊκές γειτονιές είναι εγκαταλειμμένες από όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές. Είναι γνωστό ότι σε αυτές τις γειτονιές αγωνιζόμαστε πάνω από 10 χρόνια, να σταματήσουμε την επέλαση επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων εμπορίου και γραφειακών χώρων κυρίως στις αποβιομηχανοποιημένες περιοχές που περικλείουν τον αρχαιολογικό χώρο και βρίσκονται κοντά στους μεγάλους άξονες των Λεωφόρων Κηφισού και Αθηνών. Μια σύντομη αναδρομή.

2008: Κάτοικοι της Ακ Πλάτωνα μαζί με τους δασκάλους τριών δημοτικών σχολείων, τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους ξεσηκώνονται ενάντια στα σχέδια της πρώην νομαρχίας Αθηνών, επί Σγουρού, για την ανέγερση ενός οκταόροφου κτιρίου γραφείων. Στην περιβαλλοντική μελέτη αναφερόταν ότι το έργο θα έφερνε αναβάθμιση στη γειτονιά, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο που απείχε μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο και, βέβαια, “ανάπτυξη”. Τότε άρχισε το τροπάρι και το ακούμε συνεχώς μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι με έναν αγώνα, που δεν τον περίμεναν, οδηγούν όχι μόνο σε υποχώρηση τον κρατικό φορέα, αλλά κατορθώνουν να παραχωρηθεί το οικόπεδο για την ανέγερση δυο νηπιαγωγείων. Τα νηπιαγωγεία ψάχνουμε να τα βρούμε από τα συρτάρια του υπ. Παιδείας μέχρι εκείνα της περιφέρειας, όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα, η δημοτική διοίκηση Μπακογιάννη ισχυρίζεται ότι δεν έχει χώρους για σχολεία και θα εγκαταστήσει κοντέινερς σε αύλειους χώρους μέχρι και Λυκείων για να στεγάσει τα παιδιά της προσχολικής αγωγής. Χωρίς άλλο σχολιασμό.

2009 – 2010: Η θυγατρική εταιρεία real estate Reds του Άκτωρα, προχωρά σε εκσκαφές για την ανέγερση πολυόροφου κτιρίου γραφείων. Οι εκσκαφές αρχίζουν με οικοδομική άδεια της πολεοδομίας του δήμου που ήταν παράνομη αφού διεμβόλιζε κυριολεκτικά το αρχαιολογικό πάρκο, καταπατώντας σημαντικό τμήμα του. Η Επιτροπή κατοίκων Ακ. Πλάτωνα, που συγκροτήθηκε μέσα στον προηγούμενο αγώνα, έδωσε για δυο χρόνια πολύμορφους αγώνες, διοργανώνοντας και μια ημερίδα – την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα, με καθηγητές, αρχαιολόγους, κλπ. Αποτελέσματα: – η άδεια αποσύρθηκε σαν παράνομη, το υπουργείο Πολιτισμού επαναοριοθέτησε τον αρχαιολογικό χώρο και προχώρησε στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης μεγάλου μέρους του εμφανιζόμενου ως οικοπέδου της Reds. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι οι κάτοικοι, οι συλλογικότητες και οι αλληλέγγυοι έβγαλαν από την αφάνεια το σημαντικό ιστορικό τόπο και χώρο πρασίνου. Σήμερα, είναι ένας ολοζώντανος, ανοιχτός, ελεύθερος δημόσιος χώρος που φιλοξενεί παιδιά, κατοίκους, επισκέπτες, πολύμορφες δραστηριότητες. Το υπουργείο πολιτισμού, όμως, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή της απαλλοτρίωσης.

2010 – 2019: Αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας απέναντι στις προσπάθειες της πολυεθνικής Αrtume, μετέπειτα εξαγορασμένης από την BlackRock, να κατασκευάσει ένα μεγαθήριο Mall 50.000 και, τετραγωνικών μέτρων και δυο υπόγεια parking, σε επαφή με τη Λ Κηφισού και βέβαια το ποτάμι, 800 μ από τον αρχαιολογικό χώρο και τεράστιες βλέψεις για την εκμετάλλευσή του, όπως πρόδιδε και η ονομασία του, “Academy Gardens”. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη δημαρχία Καμίνη, που άναψε το αναγκαίο “πράσινο φως”, με ένα μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία για την αναβάθμισή μας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2011 έως και το 2019, που άλλαζαν όποια νομοθεσία εμπόδιζε το Mall. Αναγκαζόντουσαν να την αλλάξουν γιατί το τοπικό κίνημα δεν τους άφηνε σε χλωρό κλαρί. Τότε, δεν είχε μπει μπροστά ο συνολικός νομοθετικός οδοστρωτήρας που ολοκληρώνεται συστηματικά από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που ανέλαβαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι έβρισκαν συνεχώς μπροστά τους μαχητικές αντιστάσεις που εξαπλώθηκαν και στους γειτονικούς δήμους – Περιστέρι, Αιγάλεω μέχρι και το Ίλιον γιατί το Mall θα κατέστρεφε εκατοντάδες μικρά εμπορικά καταστήματα και θα εκτίνασσε την ανεργία, οδήγησε στο να χάνουν χρόνο για την επένδυση – φούσκα. Λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η BlackRock πουλάει την έκταση σε μια άλλη αμερικάνικη πολυεθνική, τη Hines, που έχει προσδοκίες και για το project “Ελαιώνας”. Με τους αγώνες συλλογικοτήτων, κατοίκων και αλληλέγγυων από άλλες γειτονιές της Αθήνας συμβάλαμε να μην πραγματοποιηθεί η ανέγερση από την Black Rock του Mall στο χώρο της πρώην βιομηχανίας Μουζάκη καθώς και η εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Αλλά η νίκη μας δεν ήταν ολόκληρη ούτε αυτή που προσπαθούσαμε. Δεν θα πούμε κάποια καινούργια εκτίμηση με το ότι το λαϊκό κίνημα συνολικά, επόμενα και το δικό μας, το 2019 ήταν σε καθαρή υποχώρηση και αδυναμία μαζικής αντίστασης. Η Hines κατασκεύασε ένα σαφώς πιο χαμηλό και ήπιο εμπορικό κέντρο, κυρίως για τη Leroy Merlin. H λειτουργία αυτή, όμως, δεν συμβαδίζει με το χαρακτήρα πολιτισμού – εκπαίδευσης – αθλητισμού – πρασίνου, που πρέπει να έχει όλη η περιοχή, συνιστά περιβαλλοντική επιβάρυνση κυρίως στο κυκλοφοριακό και δίνει το στίγμα για το ποιες χρήσεις θα εγκαθίστανται στις εκτάσεις των πρώην μεγάλων βιομηχανιών ή στο χώρο των ΚΤΕΛ όταν μεταφερθούν στο νέο σταθμό του Ελαιώνα.

2020 – 2021: Από τις πρώτες μέρες του lockdown της περσινής περιόδου λόγω της πανδημίας, η Λαϊκή Συνέλευση μπήκε μπροστά με επιμονή για να απαιτήσει η γειτονιά το άνοιγμα του Πάρκου, να παίρνουμε ανάσα στον ανοιχτό χώρο του πράσινου. Δεν το αφήσαμε για “μετά”. Η συγκέντρωση υπογραφών και η σταθερή παρουσία με ανακοινώσεις, πικέτες, μικροφωνική έδωσε θάρρος στον κόσμο, που κράτησε ανοιχτό το πάρκο όταν η δημαρχία προσπάθησε να συνεχίσει το κλείσιμο με ωράριο μετά τη χαλάρωση των μέτρων πέρυσι τον Ιούνιο.

Τώρα, η υπουργός του τσιμεντώματος της Ακρόπολης και ο δήμαρχος του “μεγάλου περιπάτου”, των χορηγιών μελετών και επεμβάσεων σε δημόσιους χώρους, με λίγα λόγια ο δήμαρχος της μετατροπής της Αθήνας σε “γκέτο τουριστικοποίησης”, υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας για το αρχαιολογικό πάρκο της Ακ Πλάτωνος. Τα παίρνουν πίσω μπροστά στην αντίσταση των αρχαιολόγων και των συλλόγων τους, αλλά και πολλών άλλων δυνάμεων του λαϊκού αγώνα. Ανακοινώνουν ότι έχουν “προγραμματική σύμβαση”, που ούτε το δημοτικό συμβούλιο δεν γνώριζε. Στήνουν κατ΄όνομα μελέτες, που ούτε μια υπογραφή δεν έχουν και τις περνάνε βιαστικά και όσο γίνεται “εν κρυπτώ” από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και αρχίζουν το σφυροκόπημα της προπαγάνδας για το “σχέδιο”. Τα όμορφα λόγια περισσεύουν: ανάπλαση, αναβάθμιση του σημαντικού ιστορικού χώρου, ανάδειξη και επισκεψιμότητα, ασφάλεια οπωσδήποτε, όπως λένε ότι του “αξίζει”. Για να κάνουν την περίφημη ανάδειξη, ενοποιούν τους χώρους των τριών σκαμμάτων – ……., κόβοντας 584 δέντρα, πολλά με πάνω από 4 μ ύψος, που αντικαθιστούν με 334 νέα, δηλ 250 λιγότερα. Επίσης, σερβίρουν το τυράκι του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο Μουσείο της Πόλης, “ολυμπιακό έργο” του 2002, που είναι πάγιο αίτημα και των κατοίκων. Εδώ, υπάρχει ένα τεράστιο ΟΜΩΣ αντίθεσης για τον τρόπο που λένε ότι θα το υλοποιήσουν. Η χωροθέτηση του Μουσείου τρώει σημαντικό χώρο του Πάρκου, όλο το γήπεδο ποδοσφαίρου, το ένα από τα 3 που έχει όλη η Αθήνα για τις ομάδες των ερασιτεχνικών κατηγοριών και ένα γήπεδο μπάσκετ.

Το δικό μας όραμα και σχέδιο για το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημία Πλάτωνα και την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του είναι διαφορετικό και θα αγωνιστούμε γι αυτό.

  • Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών να επαναχωροθετηθεί στο πρώην οικόπεδο της Reds, που εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο μετά από αγώνες των κατοίκων το 2010.
  • Για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινου που θα χαθεί από ανασκαφές και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων να δοθεί στο Πάρκο διπλάσιος πράσινος χώρος. Για κάθε δέντρο που θα κοπεί, να φυτευτούν δύο δέντρα στους νέους χώρους της επέκτασης του Πράσινου Πάρκου.
  • Οραματιζόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στα αρχαιολογικά ευρήματα της Ακαδημίας Πλάτωνα, είμαστε αντίθετοι στο μάντρωμα και την αποκοπή τους από την καθημερινότητα κατοίκων –επισκεπτών, όπως συνέβη με την Ιερά Οικία του Ακάδημου.
  • Απαιτούμε τη διασύνδεση του Λόφου Κολωνού με τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, την επέκταση του Πάρκου δυτικά στην αποβιομηχανοποιημένη περιοχή και τη διάνοιξη των “τυφλών” δρόμων σε αυτήν, κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη. Χρήσεις γης συμβατές με τον ιστορικό τόπο και την περιοχή κατοικίας, όχι επέκταση της τουριστικοποίησης, της εμπορευματικής αναψυχής και του μεγάλου εμπορίου.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: