Γράφει ο Τάσος Σαραντής
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών
Το προωθούμενο σχέδιο των Λίνας Μενδώνη, Κώστα Μπακογιάννη και Γιώργου Πατούλη για την ανέγερση Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος δεν θα προκαλέσει μόνο την κοπή 580 ζωτικής σημασίας δέντρων, αλλά και τη στέρηση δημόσιου χώρου από τον κόσμο της πόλης. ● Γι’ αυτό και συστάθηκε από κατοίκους και φορείς η «Πρωτοβουλία Αγώνα για την Προστασία του Αρχαιολογικού Αλσους».Ακολουθήστε μας στο Google news
Στη δημιουργία «Πρωτοβουλίας Αγώνα για την Προστασία του Αρχαιολογικού Αλσους στην Ακαδημία Πλάτωνα» αποφάσισε να προχωρήσει η ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ομώνυμο πάρκο, με βασικό αίτημα να παραμείνει ελεύθερος χώρος πράσινου και κοινό αγαθό για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.
Οπως αναφέρεται σε ψήφισμα που εκδόθηκε, το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την «αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη και της περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη, δεν έχει καμία σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής. Ο σχεδιασμός τους δημιουργεί επιπλέον υποβάθμιση για τους πολίτες της Αθήνας».
«Το Αρχαιολογικό Αλσος, όρος που αναφέρεται από αρχαιοτάτων χρόνων ως χώρος πράσινος και ελεύθερος στη λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνα, αντιμετωπίζεται μόνο ως ευκαιριακή συνθήκη επιχειρηματικής τουριστικής ατραξιόν και ανάπτυξης real estate, χωρίς συνολικό σχέδιο και όραμα. Διαπιστώνουμε πως θα κοπούν 580 δέντρα ζωτικής σημασίας για το πράσινο Πάρκο των 145 στρεμμάτων, θα χαθούν 30 στρέμματα για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, θα εξαφανισθούν δυο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες αθλητικών σωματείων και κατοίκων, εν ονόματι ότι θα καθαριστούν και θα ενοποιηθούν με μικρές ή μεγάλες ανασκαφές οι χώροι του Γυμνασίου, της Παλαίστρας, του Περιστυλίου περίπου 70 στρεμμάτων», αναφέρεται στο ψήφισμα.about:blank
«Δεν λένε κουβέντα για την υποβαθμισμένη γύρω από το πάρκο περιοχή πρώην και νυν Βιοτεχνικού Πάρκου, τους αδιάνοιχτους δρόμους, τα όμβρια ύδατα, την υποβάθμιση γύρω από το αρχαιολογικό πάρκο. Εμφανίζουν ως δέλεαρ για τους κατοίκους το φτιασίδωμα της παιδικής χαράς, την κατασκευή μικρού γηπέδου, τη χάραξη μονοπατιών στο χώρο που θα απομείνει, τη φύτευση 334 νεαρών δέντρων ή θάμνων, τη μαρμαρόστρωση της στρογγυλής χωμάτινης πλατείας! Το σχέδιό τους απορρίπτεται ως προβληματικό ελλιπές έργο που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Αρχαιολογικού Αλσους ως κοινό αγαθό, τη μοναδική λειτουργία του σαν ελεύθερο ανοιχτό χώρο συνύπαρξης αρχαιοτήτων και πράσινου, ενσωματωμένου στην καθημερινή κοινωνική ζωή κατοίκων και επισκεπτών» επισημαίνουν κάτοικοι και φορείς.
Μεταξύ άλλων, προτείνουν να μη γίνει καμία κοπή δέντρου πριν από τη φύτευση νέου, να επαναχωροθετηθεί το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της εταιρείας Reds, που δεν έχει πλέον αρχαιότητες και γειτνιάζει με τις αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού, και να ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι με διασύνδεση με τον λόφο του Κολωνού.