ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχιτεκτονική » ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ: νέα διοίκηση πιάνει δουλειά από το μεγάλο περίπατο της Αθήνας

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ: νέα διοίκηση πιάνει δουλειά από το μεγάλο περίπατο της Αθήνας

Αναδημοσίευση από το ecopress.gr

Γράφει ο Αργύρης Δεμερτζής

Ο Δήμος της Αθήνας όρισε την ηγεσία και τα μέλη αρμοδιότητας του,  που θα στελεχώσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ», η οποία με νέα νομική προσωπικότητα κάνει επανεκκίνηση, θέτοντας νέες προτεραιότητες για τα έργα ανάπλασης στην πρωτεύουσα.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης,  εκ της θέσεως του,  είναι ο νέος πρόεδρος της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ», σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την λειτουργία της εταιρίας,  που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο στη Βουλή, ενώ όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που ενέκρινε σχετική εισήγηση, την νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ», αναλαμβάνει ο Πολυχρόνης Ακριτίδης.

Τα νέα μέλη από το Δήμο

Στην «Ανάπλαση ΑΕ», με το νέο νομοθετικό καθεστώς λειτουργίας της που την μετατρέπει από ΝΠΔΔ σε ΔΕΚΟ  (η εταιρεία υπάγεται στις προβλέψεις του ν. 3429/2005 περί Δ.Ε.Κ.Ο. και διέπεται από τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών), με 11 Διοικητικό Συμβούλιο, στο νέο πλέον Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας συμμετέχει ως Πρόεδρος ο Δήμαρχος, ο οποίος υποδεικνύει το Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων υποδεικνύει πλέον πέντε μέλη, τρία (από την πλειοψηφούσα παράταξη και δύο από τις λοιπές παρατάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τοποθετούνται στο νέο ΔΣ της εταιρίας οι εξής:  από την πλειοψηφούσα παράταξη  ο κος Βασίλης – Φοίβος Αξιώτης, ο  κος  Ευγένιος (Σάκης) Κολλάτος (αντιδήμαρχος Πρασίνου) και η κα Νίκη Αραμπατζή και από τις λοιπές παρατάξεις ο κος Ρήγας Αξελός (παράταξη «Ανοιχτή Πόλη») και η κα Καλλιόπη Γιαννοπούλου (παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ»).

«Καραμπόλα» με ΕΡΓΟΣΕ

Η τοποθέτηση Ακριτίδη στην κορυφή της «Ανάπλαση ΑΕ» αποτυπώνει τη βούληση της ηγεσίας του Δήμου της Αθήνας να προχωρήσουν άμεσα έργα ανάπλασης στον Δήμο. Πρόκειται για έμπειρο στέλεχος, με μεγάλη επαγγελματική, διοικητική και αυτοδιοικητική  πείρα. Ο κ Ακριτίδης έχει διατελέσει επί σειρά αντιδήμαρχος Αθήνας, αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος των διπλωματούχων αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, ενώ  έχει δραστηριοποιηθεί σε μεγάλα ιδιωτικά έργα και μελέτες.

Oι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Π. Ακριτίδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ανάπλαση ΑΕ», προκειμένου να αφιερωθεί στο νέο έργο του συνδυάζεται με παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, την οποία μέχρι σήμερα  κατέχει , πράγμα που θα επιφέρει νέες ανακατατάξεις στην κορυφή της εταιρίας των σιδηροδρομικών έργων και στον Όμιλο ΟΣΕ.

Απόφαση

Είναι ζήτημα ημερών λοιπόν μετά την απόφαση του Δήμου της Αθήνας να εκδοθεί και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική  απόφαση  ορισμού του νέου 11 μελούς ΔΣ της εταιρίας από τα συναρμόδια υπουργεία  Εσωτερικών και Υποδομών Μεταφορών.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση  το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι ενδεκαμελές, δεν συμμετέχει σε αυτό εκπρόσωπος των εργαζομένων και αποτελείται από: α) τον Δήμαρχο Αθηναίων, ως Πρόεδρο, β) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων, γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, στ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζ) πέντε (5) μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων τα τρία (3) προέρχονται από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και τα υπόλοιπα από τις λοιπές παρατάξεις. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα.».

Έργα και προτεραιότητες

Παράλληλα θα γίνει η στελέχωση του τεχνικού συμβουλίου του φορέα, από ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου, το οποίο θα έχει εισηγητικό κρίσιμο ρόλο για την προώθηση των έργων ανάπλασης της Αθήνας. Παράλληλα αναμένεται να εξεταστεί η τύχη των έργων, με αιχμή την ανάπλαση των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας κ.α που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη διοίκηση της «Ανάπλαση ΑΕ» και έμειναν «ορφανά».

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση της «Ανάπλαση ΑΕ» θα αρχίσει το έργο της, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης. Προβλέπεται να προωθηθεί κατά προτεραιότητα το έργο ολοκλήρωσης του μεγάλου περιπάτου της Αθήνας. Από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Αποστόλου Παύλου με την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, της Ηρώδου Αττικού, της Βασιλίσσης Σοφίας, την Πανεπιστημίου μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου και θα ολοκληρώνεται το σχέδιο με την ένταξη της περιοχής του Θησείου.

Η λογική της δημοτικής αρχής είναι  να κλείσουν  κομμάτια της πόλης και του κέντρου στην κυκλοφορία. Τόσο στο εμπορικό τρίγωνο όσο και στην Πλάκα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του κ.  Μπακογιάννη ο Δήμος της Αθήνας έχει συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την πραγματοποίηση κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη, καθώς η τελευταία χρονολογείται από το 2004.

«Η Αθήνα δεν έχει αλλάξει καθόλου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.   «Η πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την περιοχή της Πλάκα και το εμπορικό τρίγωνο. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τον εφοδιασμό των καταστημάτων και την είσοδο των μόνιμων κατοίκων» πρόσθεσε.   Σκοπός είναι «να αποχαιρετήσουμε το αυτοκίνητο για να ανταγωνιστούμε τις πρωτεύουσες άλλων χωρών. Η Αθήνα έχει μείνει πίσω και πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε έχοντας ως βασικό στόχο να αλλάξουμε ως πόλη, δίνοντας χώρο στον πεζό, στον ποδηλάτη, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά στα αυτοκίνητα» εξήγησε προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης αλλά και να διαμορφώσουν μία νέα καθημερινότητα για τους πολίτες.   Τα νέα σχέδια για την ασφάλεια και το πράσινο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος της Αθήνας, θα δοθεί προτεραιότητα στο πράσινο, την καθαριότητα και την ασφάλεια καθώς ο δήμος επενδύει στην υπηρεσία της καθαριότητας, με νέο εξοπλισμό και αλλάζοντας τον προγραμματισμό με στόχο την αποτελεσματικότητα.

«Για το πράσινο έχουμε διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο. Θα συνεργαστούμε με ιδιωτική εταιρεία για τον οδοφωτισμό μέσω ΣΔΙΤ. Για την ασφάλεια των πολιτών λειτουργούμε για πρώτη φορά συντονιστικό κέντρο σε συνεργασία με τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία. Ξεριζώνουμε φαινόμενα, που απαιτούν νέες υποδομές, υπομονή και επιμονή καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος για να υλοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων και  διατηρητέων κτιρίων.

24/3/2021


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: