ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Απόψεις » Τι δεν είπαν στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα για την “αναβάθμιση” του Πάρκου

Τι δεν είπαν στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα για την “αναβάθμιση” του Πάρκου

Το ΔΕΝ λένε για το σχέδιο Λ.Μενδώνη- Κ.Μπακογιάννη στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα και τους κατοίκους της Αθήνας

Η συμφωνία για το δήθεν “εμβληματικό” σχέδιο ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως δικαίωση των κατοίκων που χρόνια αναμένουν την αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής τους. Τόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά κυρίως το κείμενο το 77 σελίδων της Προγραμματικής Σύμβασης που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αθηναίων και δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Απριλίου, αποκαλύπτει την “απάτη” του σχεδιασμού τους. Στην πραγματικότητα η παρέμβαση στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα, ένα μοναδικό υβριδικό Πάρκο πράσινο και ελεύθερο με ενσωματωμένα τα αρχαιολογικά ευρήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών, σημαίνει την ολοσχερή αλλοίωσή του. Συγκεκριμένα.

Μιλάνε για ενοποίηση των “έξι χωριστών ανασκαφικών σκαμμάτων στο Γυμνάσιο ή Παλαίστρα” σε μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, με μικρές ανασκαφές σε τρία από αυτά , καθαρισμό στα άλλα και τη “διαμόρφωση των πρανών” πέριξ αυτών. ΔΕΝ λένε πως για την ενοποίηση αυτή, όπως φαίνεται και στο σχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα με τίτλο “Πρόταση ενοποίησης Φάση Ι”, θα χρειαστεί να κοπούν συνολικά 516 δέντρα, μερικά εξ΄ αυτών άνω των 4 μέτρων! Το κόστος για την “κοπή ή εκρίζωση” των δέντρων αποτυπώνεται στο “Παράρτημα Β, Προϋπολογισμοί-Τεχνικές εκθέσεις” όπου δίνεται ο αναλυτικός προϋπολογισμός των υποέργων κατά ομάδες εργασιών. Ας μας πουν λοιπόν τι αριθμό βγάζει το αποτέλεσμα της πρόσθεσης των εργασιών “Ζ.36, Ζ.40, Z.41,Ζ.24, Ζ.26, Z.27” για “κοπές και εκριζώσεις”. Σύνολο 580 δέντρα!

ΔΕΝ λένε ακόμη ότι η πλατεία που θα κατασκευάσουν δίπλα στο Γυμνάσιο θα στρωθεί με μάρμαρο(!) και εποπτικό υλικό για τους …τουρίστες επισκέπτες, με αποτέλεσμα να χαθεί ένας ζωτικός χώρος συνάντησης και παιχνιδιού για γονείς και παιδιά. Στο Περιστύλιο, σε έκταση περίπου10 στρεμμάτων θα κοπούν 64 δέντρα, εκεί θα γίνουν πιο εκτενείς ανασκαφές, ενώ αποφασίστηκε η “Περίφραξη του χώρου” με μία μόνο είσοδο επί της οδού Μοναστηρίου. Η παρέμβαση έχει τίτλο “Φάση Ι” . Ρωτάμε: Γιατί ΔΕΝ λένε πως τα ενοποιημένα σκάμματα αρχαιοτήτων θα παραμείνουν ελεύθερα και ΔΕΝ θα κλείσουν στη συνέχεια, όπως συνέβη με την Ιερά Οικία, όπου χάθηκαν δεκάδες στρέμματα από το ελεύθερο Πράσινο Πάρκο; Παρά το γεγονός ότι το σκάμμα της Ιεράς Οικίας καταχώθηκε στη γη υποτίθεται “ για να σωθεί” στις μελλοντικές γενιές… Σήμερα ο κλειστός χώρος του υπ. Πολιτισμού είναι εγκαταλελειμμένος, χωρίς καμία απολύτως φροντίδα. Κι ας έδωσαν-το 2014- σχεδόν 10 εκατ. ευρώ για τη “σωτηρία του”.

ΔΕΝ λένε πως η επιμονή για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, 15 χιλιάδων τ.μ. σε χώρο 30 στρεμμάτων στα βόρεια του Πάρκου θα καταστρέψει δυο γήπεδα, ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ στα οποία αθλούνται σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής.

ΔΕΝ λένε πως σε αυτό το χώρο δεν έγινε ποτέ καμία ανασκαφή ώστε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αρχαιότητες.

ΔΕΝ λένε γιατί δεν μπορεί να αλλάξει η χωροθέτηση του Μουσείου και να μεταφερθεί στο πρώην οικόπεδο της Reds το οποίο βεβαιωμένα δεν έχει αρχαία, βρίσκεται δίπλα στις Αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού και ανήκει ολοκληρωτικά πια στο Πάρκο.

ΔΕΝ έδωσαν και ΔΕΝ δίνουν μέχρι και σήμερα τη μελέτη αρχιτεκτονικού γραφείου με την οποία το ΚΑΣ ενέκρινε το σχέδιο Λ. Μενδώνη και Κ. Μπακογιάννη και στην οποία αναφέρονται τα …“Αναψυκτήρια εντός Πάρκου”.

Προβλέπουν συνολική δαπάνη 3.583.382,08 ευρώ για να εξαφανίσουν το Πράσινο ελεύθερο δημόσιο ανοιχτό Χώρο του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Θα αφήσουν στους κατοίκους λωρίδες ελεύθερου πράσινου χώρου από τα 145 στρέμματα σήμερα. Εκεί που η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επαίρεται πως θα ανασκευάσει την Παιδική Χαρά και θα βάλει …βρύσες…

Αυτό είναι το περίφημο εμβληματικό έργο της συμφωνίας Μενδώνη- Μπακογιάννη που έδωσαν ήδη δείγματα γραφής για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον με το τσιμέντωμα της Ακρόπολης και τον καταδικασμένο Μεγάλο Περίπατο.

Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα mail: mail: info@saveplatosacademy.gr


2 σχόλια

  1. […] Τι δεν είπαν στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα για την “αναβάθμιση” του Πάρκου […]

    Μοῦ ἀρέσει

  2. […] Τι δεν είπαν στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα για την “αναβάθμιση” του Πάρκου […]

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: