“Τι προβλέπεται-τι διεκδικούμε”

Στη συναυλία της Ανοιχτής Ορχήστρας των Support Art Workers στις 21 Ιουνίου στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, στο “Γυμνάσιο”, έγεινε παρέμβαση της “Πρωτοβουλίας Αγώνα” με τις θέσεις κατοίκων απέναντι στο σχεδιασμό υπουργείου Πολιτισμού-Δήμου Αθηναίων. Δημοσιεύουμε τις θέσεις της “Πρωτοβουλίας”.

Τι προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση για την“Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος”

Από τα 100 στρέμματα πάρκουθα αποκοπούν από την ελεύθερη χρήση πάνω από το 30/100: •30 στρέμματα για το Μουσείο •10 στρέμματα από το Περιστύλιο •5 στρέμματα έχουν ήδη αποκοπεί από την Ιερά Οικία • μη ορισμένη έκταση για αναψυκτήρια – χώρους αναψυχής.Από ένα πάρκο,ήδη φυτολογικά ανεπαρκές,και σε μια Αθήνα, σταθερά κάτω από το ελάχιστο όριο m² πρασίνου ανά κάτοικο,•θα κοπούν 580 δέντρα•θα καταργηθούν δύο γήπεδα.Πρόκειταιγια ένα σχέδιο ανάπλασηςπου δεν απευθύνεταιστους κατοίκους,αλλά στους τουρίστες.
Τι σχεδιάζουν

• Προβλέπεται η κοπή 580 δέντρων, πολλά εκ των οποίων με ύψος άνω των τεσσάρων μέτρων, σε έναν χώρο ήδη φυτολογικά ανεπαρκή.• Η χωροθέτηση του Μουσείου της πόλης των Αθηνών εντός του πάρκου αφαιρεί 30 στρέμματα ζωτικού χώρου ελεύθερης χρήσης του πάρκου, δύο γηπέδων, καθώς και αιωνόβιων ελιών και άλλων δέντρων.• Με την περίφραξη των αρχαιολογικών σκαμμάτων (Περιστύλιο, Ιερά Οικία) αποκόπτονται από την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών επιπλέον 15 στρ. πάρκου.• Πλήρης απουσία κυκλοφοριακής/συγκοινωνιακής μελέτης. Η οδός Δράκοντος παραμένει να τέμνει το πάρκο, διαταράσσοντας τον ενιαίο χαρακτήρα του, ενώ είναι επικίνδυνη χωρίς διαγράμμιση, με μικρής ορατότητας στροφές, έξω από την παιδική χαρά. Αντίστοιχα, δεν προβλέπεται η κατάργηση της οδού Μοναστηρίου, που χωρίζει το Περιστύλιο, την πλατεία και το ψηφιακό μουσείο από το πάρκο.• Καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την περιοχή. Δίπλα στο πάρκο, τα σχολεία και τα σπίτια επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης. Τμήμα της περιοχής είναι εκτός σχεδίου πόλης, με αδιάνοικτες οδούς, χωρίς δίκτυο συλλογής ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, πλήττεται από παράνομες αποθέσεις μπάζων, ρυπογόνες δραστηριότητες, συνεργεία και χώρους στάθμευσης κτελ, μάντρες σκραπ, αυτοκινήτων και χαρτιού. Ένα εκτεταμένο ΒΙΟ.ΠΑ, που η ίδια η φύση του τον καθιστά προβληματικό ως γειτνιάζουσα δραστηριότητα και ισότιμο συνομιλητή ενός αρχαιολογικού χώρου και μιας περιοχής κατοικίας.• Καμία πρόβλεψη για καθολική προσβασιμότητα στο βόρειο τμήμα και μπάρες αποτροπής διέλευσης μηχανοκίνητων. Η κίνηση ατόμων με αναπηρία και παιδικά καρότσια δεν είναι δυνατή από όλες τις εισόδους και τα μονοπάτια. Αντίθετα, οι υπάρχουσες πύλες επιτρέπουν τη διέλευση μηχανών μέσα από το πάρκο, μια κοινή πρακτική για πολλούς οδηγούς. Τα προβλήματα αυτά δεν εντάσσονται συνολικά στον σχεδιασμό. • Εξοβελίζονται οι χώροι άθλησης, αδυνατώντας να απαντήσουν τόσο στην ανάγκη των κατοίκων όσο και στη συνάφεια που προκύπτει με την αρχαία Ακαδημία και την Παλαίστρα στο παρόν της περιοχής. Θα αφαιρεθούν δύο γήπεδα, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί πολύζυγα και μικρή η παιδική χαρά. Η νέα παιδική χαρά που σχεδιάζεται είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. • Οι νέα όψη της κυκλικής πλατείας με επίστρωση σκούρου μαρμάρου αντί υδατοδιαπερατών υλικών θα αυξήσει την τοπική θερμοκρασία. Ακόμη, δεν καθορίζεται η έκταση, η χωροθετηση και ο χαρακτήρας των χώρων ανάπαυσης και αναψυχής, ούτε η όψη της αναβάθμισης του αμφιθεάτρου.• Καμία  πρόβλεψη για διασύνδεση του αρχαιολογικού πάρκου με το λόφο Κολωνού και το μετρό. 
Τι διεκδικούμε
• Να μην κοπούν δέντρα. Η βλάστηση να εμπλουτιστεί. Στην Αθήνα, με μόλις 0,96 m² πρασίνου/κάτοικο απαιτούμε φυτεύσεις, όχι κάγκελα, μάρμαρα και τσιμέντο.• Επαναχωροθέτηση του Μουσείου στο πρώην οικόπεδο Reds. Οικόπεδο που εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο μετά από αγώνες των κατοίκων το 2010, χώρος σκαμμένος, κενός αρχαιολογικών ευρημάτων, δίπλα στις αποθήκες της αρχαιολογίας και στο πάρκο. Όχι μέσα σε αυτό!• Αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων προς απόσπαση από την ελεύθερη χρήση του πάρκου, προκαταβολικά. Να δοθούν τουλάχιστον ισοδύναμες εκτάσεις ελεύθερης χρήσης γης, για να μην διαταραχθεί το υφιστάμενο και ήδη ελλειπές ισοζύγιο στρεμμάτων και πρασίνου. Απαιτούμε ελεύθερη, απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχαιολογικά ευρήματα. Να αποδοθεί ο περιβάλλον χώρος της Ιεράς Οικίας για ελεύθερη χρήση.• Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη με άμεση κατάργηση της οδού Δράκοντος και τμημάτων της Μοναστηρίου και τη διάνοιξη των “τυφλών” δρόμων στη γύρω περιοχή.• Προσάρτηση του ΒΙΟΠΑ δυτικά του πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο. Άμεση απομάκρυνση της μεταλλικής περίφραξης από τις αποθήκες της αρχαιολογίας. Καταδεικνύουμε την αντίφαση της εγκατάλειψης της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος με το δήθεν εμβληματικό έργο. Να απαλλοτριωθούν οικοπέδα δυτικά και βόρεια του πάρκου ώστε να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες δραστηριότητες και να καταστεί εφικτή η συνομιλία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τους χώρους του αρχαιολογικού πάρκου.• Συνολική αναβάθμιση των βασικών υποδομών. Καθολική προσβασιμότητα σε ανάπηρους-ες και μπάρες αποτροπής διέλευσης μηχανοκίνητων, σημάνσεις και διαγραμμίσεις, βρύσες και τουαλέτες, ανακατασκευή του αμφιθεάτρου είναι προαπετούμενα, όχι αντισταθμιστικά!• Χώροι άθλησης (περιμετρική διαδρομή για τρέξιμο, ποδηλατόδρομος, πολύζυγα καλλισθενικής προπόνησης, skate park), μεγαλύτερη και συμπεριληπτική παιδική χαρά για όλα τα παιδιά, ανάπηρα και μη. Θέλουμε τους νέους και τις νέες σε μια ζωντανή Ακαδημία του Πλάτωνα, να αθλούνται και να εκπαιδεύονται μέσα από την επαφή τους με τον αρχαιολογικό χώρο. • Διασύνδεση του αρχαιολογικού πάρκου με τον λόφο του Κολωνού, το μετρό Σεπολίων και το ανακαινισμένο Καπνεργοστάσιο. Απαιτούμε στο νέο σχεδιασμό να ενταχθεί η πεζοδρόμηση της οδού Τριπόλεως, για την απρόσκοπτη και ασφαλή διασύνδεση των δύο αρχαιολογικών χώρων και τη μετατροπή της οδού Αμφιαράου σε ήπιας κυκλοφορίας, με ποδηλατόδρομο, με σκοπό την ένωση του πάρκου με τον σταθμό του μετρό Σεπολίων και το Πνευματικο Κέντρο του Καπνεργοστασίου.• Οραματιζόμαστε ένα ανοιχτό κομμάτι του Κηφισού ποταμού που να συνομιλεί με τον αρχαιολογικό χώρο. • Απαιτούμε την ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνα με συνολική μελέτη και σχεδιασμό.


Πρωτοβουλία Αγώναγια το πάρκοτης Ακαδημίας Πλάτωναinfo@saveplatosacademy.gr

1 Comment

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...