Μαζική αντίδραση στην αλλοίωση χαρακτήρα του Πράσινου ελεύθερου Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα

Τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη να προχωρήσουν σε μια ψευδή “ανάπλαση” του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα προκαλούν πλέον πολλές αντιδράσεις. Στην εκδήλωση-ενημέρωση που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η “Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα (http://saveplatosacademy.gr/) με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών του μοναδικού Πάρκου, αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία της περίφημης προγραμματικής μελέτης στην οποία κοστολογείται η κοπή των 580(!) δέντρων και της μαρμαρόστρωτης πλατείας έναντι των σκαμμάτων της Παλαίστρας και του Γυμνασίου.

Τονίστηκε από τους ομιλητές για μια ακόμη φορά πως ο δήμος παραβίασε την υποχρέωση του για δημόσια διαβούλευση, προσκλήθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις να λάβουν θέση στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που προωθείται και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Στάθης με το μοναδικό κουκλοθέατρο του, η παγκόσμια ομάδα της Αυτόνομης Ακαδημίας μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης για τον αγώνα υπέρ της σωτηρίας του Πράσινου οικοσυστήματος του Πάρκου. Μετά την ενημέρωση, η εκδήλωση έκλεισε με την Χορωδία της Περπερούνας.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε έξω από το δημαρχείο της Αθήνας σε μια παράσταση διμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο και υπέρ των προτάσεων της Πρωτοβουλίας.

Τα στοιχεία που παριουσιάστηκαν καταδεικνύουν τη μεγάλη απάτη του σχεδίου Μενδώνη -Μπακογιάννη. Με πρόσχημα ότι θα γίνουν “ανασκαφικός έλεγχος”, “καθαρισμός” και “αποχωματώσεις” των αρχαιολογικών σκαμμάτων στους χώρους Γυμνασίου Παλαίστρας(δηλαδή όχι επιστημονική ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων), έχουν κοστολογήσει με κωδικούς την κοπή συνολικά 580 δέντρων. Αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του Πάρκου, διαμορφώνοντας με τσιμέντο και μάρμαρο(!) τους χώρους πέριξ των σκαμμάτων. Κυρίως προωθούν την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε χώρο εντός του Πράσινου Πάρκου κόβοντας με αυτό τον τρόπο άλλο ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου και αθλητισμού από τη γειτονιά.

Οι προτάσεις που έχουν καταλήξει οι κάτοικοι είναι συγκεκριμένες και προσφέρουν λύσεις προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών, λύσεις που δίνουν διέξοδο τόσο για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σύνολο τους όσο και για την σωτηρία του μοναδικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...