ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Γειτονιά "Ακαδημία Πλάτωνος" » Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αρνήθηκε το αίτημα κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αρνήθηκε το αίτημα κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα

Την είδηση μάθαμε από την καταγγελία της δημοτικής παράταξης “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα” η οποία ζήτησε να μπει στην ημερήσια διάταξη του δ.σ. την περασμένη Δευτέρα το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Το ίδιο αίτημα έθεσαν άλλες τρεις παρατάξεις, η Ανοιχτή Πόλη, η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας. Στο δημοτικό συμβούλιο κατατέθηκαν υπογραφές από 60 κατοίκους στην Ακαδημία Πλάτωνα καθώς και ψηφίσματα από 27 συνολικά φορείς και Συλλογικότητες. Η αρχή Μπακογιάννη τους αγνόησε όλους! Προτιμά τις στημένες δηλώσεις και φωτογραφίσεις και όσους συμφωνούν με τα σχέδια του, προτιμά τα δελτία τύπου, δεν αντέχει την κριτική, τα ερωτήματα, τα στοιχεία, την αμφισβήτηση της πολιτικής της. Διαβάζουμε

Καταγγελία της αυταρχικής πολιτικής της δημαρχίας απέναντι στις κινητοποιήσεις των κατοίκων στις γειτονιές

Για πολλοστή φορά η δημαρχία Μπακογιάννη αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων με ΜΑΤ και κλούβες. Την ώρα της διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιήθηκε, κινητοποίηση από την Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων, την Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και τους συμβασιούχους εργαζόμενους, με έντονη παρουσία από ΜΑΤ και κλούβες. Η αντιδημοκρατική πολιτική της δημοτικής αρχής φτάνει στα όρια της απολυταρχίας και του ολοκληρωτισμού. Το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται στις γειτονιές, πρόσφατα στα Πατήσια στο πάρκο στην Ιακωβάτων, λίγες μέρες πριν στο Πολύγωνο. Για να εμποδιστούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στα Πατήσια, που αντιδρούν στην αρπαγή ενός από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στη γειτονιά τους, επιστράτευσε ΜΑΤ, δακρυγόνα, κρότου λάμψης, μέχρι και τη δημοτική αστυνομία, Έφτασαν σε σημείο να χτυπήσουν ηλικιωμένες/ους που αντέδρασαν όταν είδαν ξαφνικά τις μπουλντόζες να ξεριζώνουν τα δέντρα και να τους απαγορεύουν την είσοδο στον χώρο που μέχρι τώρα έπαιζαν ελεύθερα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η δημαρχία ακολουθεί την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση, η οποία, μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας, και λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της, έχει επιστρατεύσει τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις απολύσεις και μειώσεις μισθών και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για να μεταφέρει τις εγκληματικές ευθύνες της για πολλοστή φορά στις πλάτες του λαού και της νεολαίας. Ταυτόχρονα προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων δομών της υγείας που έχουν καταγγελθεί από ολόκληρο το υγειονομικό κίνημα.

Για το πάρκο στην ακαδημία Πλάτωνα

Καταγγέλλουμε την άρνηση της δημαρχίας να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ κατατέθηκαν από την Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα 64 υπογραφές: 27 φορείς έχουν συνυπογράψει τα αιτήματα και έχουν συγκεντρωθεί ήδη πάνω από 1.000 ατομικές ηλεκτρονικές υπογραφές. Θεωρούμε ότι σε αυτή την άρνηση υπάρχει σκοπιμότητα. Η δημοτική αρχή επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση σε νεκρή περίοδο, όπου η πόλη θα ζει με ρυθμούς καλοκαιρινών αδειών. Αιτούμαστε να μη γίνει η συζήτηση στις 2/8 αλλά να μεταφερθεί για το ΔΣ στις 30/8 ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν οι κάτοικοι.

Το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα πρέπει να παραμείνει χώρος πράσινος-ελεύθερος-δημόσιος, ανάσα ζωής και ελεύθερης πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας. Με αρχαιότητες ενταγμένες στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για το πάρκο δεν έχει καμία σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής. Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής δημιουργεί μια υποβάθμιση για τους κατοίκους και τους πολίτες της Αθήνας. Ο χώρος αντιμετωπίζεται ως πεδίο για επιχειρηματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της τουριστικοποίησης και του real estate. Τα προβλήματα που αποκαλύπτονται στην προγραμματική σύμβαση είναι πολλά. Θα τοποθετηθούμε εκτεταμένα όταν έρθει στα θέματα εντός ημερησίας διάταξης αλλά ειδικά η κοπή 580 δέντρων είναι ζωτικής σημασίας για το πάρκο, ενώ η επαναχωροθέτηση του Μουσείο της πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της Reds αποτελεί αναγκαιότητα ώστε να σωθούν 30 στρέμματα από το πάρκο και να ακυρωθεί η απαράδεκτη κατάργηση των αθλητικών χώρων (γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου), χωρίς καμία πρόβλεψη/σχέδιο, για εκατοντάδες αθλούμενα παιδιά και συλλόγους.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θεωρούμε η ειδική σκοπιμότητα από τη δημαρχία Μπακογιάννη για να μεταφερθεί η συζήτηση σε «νεκρή» περίοδο συνδέεται με την απόφαση του ΥΠΠΟΑ για «Έγκριση των μελετών α) του Δήμου Αθηναίων και β) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος» που αναρτήθηκε στη διαύγεια. Αυτή υπογράφεται από δύο γενικές διευθύντριες, τη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη και τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Η απόφαση αυτή, που είναι δεσμευτική για τον δήμο, βρίσκεται σε αρκετά σημεία σε σύγκρουση και αναντιστοιχία με την Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε και έφερε η δημοτική αρχή στο Δ.Σ. Ξεχωρίζουμε το θέμα των ανασκαφών, όπου η απόφαση του ΥΠΠΟΑ ορίζει να πραγματοποιηθεί ανασκαφικός έλεγχος, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση γίνεται αναφορά για αρχαιολογικές ανασκαφές. Παράλληλα κάνει συγκεκριμένες συστάσεις για τα δέντρα. Αναφέρει ότι η απομάκρυνση τους πρέπει να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη μέριμνα τμηματικά και κατά περίπτωση, με σεβασμό πάντα στο ισοζύγιο πρασίνου. Τέλος ζητά να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, θέτοντας ουσιαστικά ερωτήματα, για τα οποία μέχρι τώρα η δημοτική αρχή δεν μας έχει ενημερώσει σχετικά. Υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου;

 Για τον ελεύθερο χώρο στην Ιακωβάτων και τα κοντέινερ ως επιλογή σχολικής στέγης για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση

Η δημοτική αρχή ακολούθησε κατασταλτική πολιτική στις γειτονιές των Πατησίων, ενώ δεν έκανε τον κόπο να ακούσει τα ζητήματα που θέτουν οι ίδιοι οι κάτοικοι απέναντι στις πρωτόγνωρες και αιφνιδιαστικές αποφάσεις της. Γιατί είναι αιφνιδιαστική η απόφαση για την χρήση του χώρου του πάρκου πρώην Μηναϊδη-Φωτιάδη να μπουν κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση, τη στιγμή που ούτε καν το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε σωστά και με πληρότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η δημοτική αρχή έφερε στο Δ.Σ. την ίδρυση 9 νέων νηπιαγωγείων σε 9 αδόμητα οικόπεδα (έτσι τα χαρακτηρίζει στην εισήγηση). Τα παρουσίασε ως οικόπεδα όπου δεν υπάρχει τίποτα και απέκρυψε ότι ορισμένοι από τους χώρους αυτούς χρησιμοποιούνταν ήδη ή είχαν χαρακτηριστεί για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

Εδώ ξεκινούν οι κομπίνες: Μετά την ομόφωνη ψήφισή τους από το Δ.Σ. αποκαλύπτεται ότι τρία από τα οικόπεδα αυτά προορίζονταν για να κτιστούν άλλα σχολεία (το 24ο ΓΕΛ, το ΕΕΕΕΚ Αθήνας, το 39ο-125ο νηπιαγωγεία). Στην περίπτωση μάλιστα των 39ου-125ου νηπιαγωγείων, η δημαρχία, για να ξεγελάσει το Δ.Σ., άλλαξε στην εισήγηση τη διεύθυνση του οικοπέδου που παρουσίασε. Ένα από τα υποτιθέμενα αδόμητα οικόπεδα είναι και ο χώρος στην Ιακωβάτων. Μόνο που δεν είναι αδόμητο: «Ανάσα ζωής για την περιοχή των Κάτω Πατησίων» χαρακτηρίστηκε το 2005 από την τότε δημαρχία η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου Μηναΐδη-Φωτιάδη, μία έκταση περίπου 6,5 στρεμμάτων, στην οποία έγιναν έργα ανάπλασης. Φυτεύτηκαν 180 μεγάλα δέντρα, διαμορφώθηκε το πράσινο, κατασκευάστηκε μια σύγχρονη παιδική χαρά και δημιουργήθηκε χώρος πάρκινγκ για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της περιοχής.

Αυτόν τον χώρο επίταξε η δημαρχία, και τώρα έχει προβεί σε μια άθλια απόπειρα παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, και με το ζήτημα των κοντέινερ και με το ζήτημα του κοψίματος των δέντρων. Ενώ υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι έκοψαν δέντρα, επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν κόπηκαν.

Το ίδιο ακριβώς κάνει η δημαρχία και με τα κοντέινερ. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχουμε δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες των τενεκέδων που τοποθετούνται για να στεγαστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση, πριν μπογιατιστούν και πριν σκεπαστούν με γυψοσανίδες. Η παρουσίαση που κάνει η δημαρχία είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική, γιατί παρουσιάζει ως κατάκτηση το ίντερνετ και το δάπεδο στις αυλές αλλά δεν λέει κουβέντα για την ποιότητα της σχολικής στέγης!

Η δημαρχία, με τα κοντέινερ που επέλεξε για να στεγάσει το δημόσιο νηπιαγωγείο, συκοφαντεί τη δημόσια εκπαίδευση και τροφοδοτεί με πελάτες τα ιδιωτικά.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θεωρούμε ότι πρέπει να καταγγελθεί ο αυταρχισμός της δημαρχίας, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το πάρκο στην Ιακωβάτων, να προστατευτεί το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι των γειτονιών ώστε να τους απολαμβάνουν οι κάτοικοι, να προχωρήσει άμεσα ο δήμος σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις από την ΚΤΥΠ και να διεκδικήσει χρήματα από το κράτος για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτηρίων, και όχι για την αγορά τενεκέδων!

 Για το ψήφισμα για την παράταση της εργασίας των εργαζόμενων συμβασιούχων λόγω COVID-19 και των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Ο δήμος της Αθήνας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Ειδικά τα μνημονιακά χρόνια, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, υπάρχουν υπηρεσίες που το μόνιμο προσωπικό φτάνει στο 15% των εργαζομένων, ενώ όλο το υπόλοιπο εργάζεται με διάφορες συμβάσεις ελαστικής εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θεωρούμε ότι το ψήφισμα οφείλει να το ξεκαθαρίζει. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θεωρούμε ότι το Δ.Σ. οφείλει να συζητήσει συνολικά το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων, ώστε να σταματήσει η ομηρία των συμβασιούχων και η απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Το ψήφισμα που υποστηρίξαμε είναι το ακόλουθο:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της απασχόλησης των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία με την Π.Ν.Π. 14.03.2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του παρόντος έτους θα έχουν συμπληρώσει 16 μήνες εργασίας. Οι εν λόγω εργαζόμενες και εργαζόμενοι αποτελούν προσωπικό αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου καθώς καλύπτουν κρίσιμες θέσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού όπως επίσης και πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.»

Στη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ., η δημαρχία Μπακογιάννη αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο ψήφισμα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το τελικό ψήφισμα ψηφίστηκε χωρίς αυτό το σημείο. Με τον τρόπο αυτό η δημαρχία αποκαλύπτει την υποκρισία της απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων και τη σαφή πρόσδεσή της στα όρια που καθορίζει η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Γιατί η συμπερίληψη του ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (γιατί αυτές καλύπτουν) έρχεται σε σύγκρουση με τις απαγορεύσεις των μόνιμων προσλήψεων από τις κυβερνήσεις και δίνει τη δυνατότητα στις/ους εργαζόμενες/ους σοβαρών πολιτικών και νομικών επιχειρημάτων προς την πολιτική ηγεσία και τα δικαστήρια υπέρ της μονιμοποίησης τους. Αυτό το δικαίωμα δεν θέλει να τους κατοχυρώσει η δημαρχία Μπακογιάννη, καθώς θέλει να παραμένουν οι ελαστικά εργαζόμενοι αιωνίως όμηροι.

Για το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ντόπιες/οι μετανάστ(ρι)ες

Βρισκόμαστε στις 19 Ιουλίου και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα νομοθετήσει για τις προσλήψεις του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, ενώ οι απαντήσεις που έδωσε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Βορίδη, σχετικά με τις/ους μετανάστ(ρι)ες και την ιθαγένεια, δείχνουν τις ρατσιστικές πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου να πετάξουν έξω από τα σχολεία τις/τους καθαριστ(ρι)ες μεταναστ(ρι)ες, κυρίως από την Αλβανία, που δουλεύουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια στα σχολεία. Με βάση όλα τα παραπάνω, ο δήμος της Αθήνας, ένα μήνα πριν το άνοιγμα των σχολείων, δεν γνωρίζει ούτε τον αριθμό των καθαριστ(ρι)ών που θα προσληφθούν για τα σχολεία της πόλης, ούτε πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η δημαρχία και ο γενικός γραμματέας του δήμου οφείλουν να τοποθετηθεί σχετικά με τις προθέσεις της δημαρχίας και για το τι ενέργειες έχουν γίνει στην κατεύθυνση των μαζικών προσλήψεων, της κατάργησης της ρατσιστικής διάταξης και της επαναπρόσληψης όλων των καθαριστ(ρι)ών ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών που εργάστηκαν στα σχολεία.


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: