ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχιτεκτονική » Τα εύκολα, τα ψεύτικα τα λόγια του δημάρχου για το Πράσινο, την κλιματική αλλαγή, την κοπή των δέντρων

Τα εύκολα, τα ψεύτικα τα λόγια του δημάρχου για το Πράσινο, την κλιματική αλλαγή, την κοπή των δέντρων

Όταν η πύρινα λαίλαπα καταβρόχθιζε τους πράσινους πνεύμονες σε Εύβοια και Αθήνα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης ανακοίνωνε τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή! Μιλούσε για την κακή επιλογή να κοπούν μέχρι σήμερα 10.000 δέντρα στο δήμο Αθήνας(!) και ότι αυτός θα φυτέψει επιπλέον δέντρα. Η υποκρισία της δημοτικής αρχής αποκαλύφθηκε στην ίδια δήλωση (https://www.athina984.gr/2021/08/02/schedio-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis-etoimazei-o-dimos-athinaion/). Έκανε λόγο για φύτευση δέντρων στα έργα του Λόφου Στρέφη και λόφου Λυκαβηττού αλλά δεν είπε κουβέντα για τα 580 δέντρα που προτίθεται να κόψει ο δήμος για τα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνα.

Ενάμιση μήνα μετά η υποκριτική στάση του δήμου Αθήνας, επιβεβαιώνεται με τη θέση του για την κοπή περίπου 2.500 δέντρων στην Αθήνα από την εταιρεία του Μετρό. Δεν μπορεί να πιέσει την εταιρεία η οποία θεωρεί πως αν δεν κόψει τα δέντρα, θα έχει μεγαλύτερο κόστος! Έτσι για να αποφύγει το “κόστος” επιλέγει να “σκοτώσει” το Πράσινο ζωής στην πόλης. Μικρούς “Πνεύμονες ζωής” στο κέντρο, στον Ευαγγελισμό, στη Ριζάρη, στο Κολωνάκι θα εξαφανιστούν, με ολέθρια αποτελέσμα στο μικροκλίμα της πόλης που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Κι όμως ο δήμος Αθηναίων δηλώνει αδυναμία να “πιέσει” την εταιρεία να κόψει όσο γίνεται λιγότερα δέντρα! Διαβάζουμε στο Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου τις παρατηρήσεις του για την εγκληματική αυτή απόφαση της εταιρείας του Μετρό. Παρακάτω θα βρείτε το σύνδεσμο της lifo με το ρεπορτάζ. Μία παρατήρηση μόνο. Και για αυτό το θέμα μιλά ο “συνεργάτης” του δήμου Αθηναίων σε όλα τα έργα “αναπλάσεων”, κος Δοξιάδης που επιχειρεί να αιτολογήσει το κόψιμο των δέντρων. Με τις δικές του μελέτες εξάλλου προβλέπεται η εξαφάνιση 580 δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνα.

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου

Ειδικότερα ο δήμαρχος Αθηναίων αφού υπογράμμισε ότι μέχρι και πρόσφατα η πολιτική που επικρατούσε ήταν υπέρ του τσιμέντου και κατά του πρασίνου δήλωσε ότι για πρώτη φορά ο δήμος έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα φύτευσης 1.000 δέντρων στην πόλη την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει και τα έργα ανάπλασης των λόφων του Λυκαβηττού και του Στρέφη που θα προσφέρουν ακόμη περισσότερο στην αύξηση του πρασίνου της πόλης. «Το κόψιμο των δέντρων είναι κάτι που δεν προβλέπεται να αποφευχθεί, γιατί διαφορετικά το κόστος των εργασιών θα είναι πολύ μεγαλύτερο.»Σχόλια και σημαντικά σημεία.

1) Τα δέντρα που θα κοπούν η εταιρεία τα υπολογίζει σε 1200, στην πραγματικότητα είναι γύρω στις 2500. Δεν αναφέρεται κάτι για μεταφύτευση. Δεν έχει μετρηθεί καν ο αριθμός τους ακόμα, συνεπώς ο σχεδιασμός των έργων έγινε χωρίς να υπολογιστεί η παράμετρος της μείωσης του πρασίνου.

2) Τα περισσότερα δέντρα κόβονται ουσιαστικά λόγω του κόστους, το έργο μπορεί να γίνει χωρίς να κοπούν τόσα δέντρα αλλά επιλέγεται η οικονομική λύση. (Παρόλα αυτά βέβαια κάποιοι σταθμοί έχουν επιφανειακές αναπλάσεις 1300τμ και άλλοι 10.000+τμ κάτι που σημαίνει πως οι σταθμοί γίνονται αφορμή για κοστοβόρες αναπλάσεις αλλά το κόστος για το σώσιμο των δένδρων δεν θεωρείται αξιόλογη επένδυση.)

3) Η αντικατάσταση των δένδρων προβλέπεται να γίνει αριθμητικά 1-1 και όχι σύμφωνα με περιβαλλοντικά κριτήρια, αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο δένδρο 50 ετών θα αντικατασταθεί από ένα δενδρύλλιο μερικών ετών και η εταιρεία θα είναι τυπικά καλυμμένη.

4) Οι περιοχές των σταθμών θα μείνουν δίχως ίχνος πρασίνου για 8-10 χρόνια, όσο διαρκούν οι εργασίες.

5) Γα την αντικατάσταση των δένδρων σημαντικό λόγο έχουν και οι δήμοι στο πόσο θα πιέσουν για περισσότερο πράσινο.Συνεπώς τα σχέδια που έχουν δωθεί στη δημοσιότητα δεν έγιναν εξαρχής με βάση τον παράγοντα του πρασίνου, ακόμα και εάν η Αθήνα είναι γνωστό πως έχει έλλειμμα πρασίνου και θα δέχεται ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.Είναι ντροπή μετά από ένα τέτοιο εφιαλτικά ασφυκτικό καλοκαίρι στην Αθήνα με τη Θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 47ºC και τον ουρανό κόκκινο από τις πυρκαγιές σχεδόν καθημερινά να σκεφτεί κανείς πως δίνονται τέτοιες απαντήσεις στο θέμα, ειδικά όταν ο δήμος Αθηναίων έχει ορίσει και θέση υπευθύνου αντιμετώπισης αστικής υπερθέρμανσης (κ. Ελένη Μυριβήλη).

Ακολουθεί το απόσπασμα του άρθρου——————

-Το κόψιμο των δέντρων είναι κάτι που δεν προβλέπεται να αποφευχθεί, γιατί διαφορετικά το κόστος των εργασιών θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο κ. Νίκος Ταχιάος, πρόεδρος της Αττικό Μετρό, εξηγεί: «Για να ολοκληρωθεί το έργο, θα πρέπει να δημιουργηθούν εργοτάξια. Σε όλους τους σταθμούς θα κατασκευαστούν εργοτάξια, χώροι οι οποίοι θα καταληφθούν από μηχανήματα, σιλό, γερανούς, κι αυτό απαιτεί προφανώς να είναι ανοιχτό το πεδίο, δηλαδή θα γίνει κοπή δέντρων. Σε όλη τη φάση της κατασκευής αυτό το πράσινο δεν μπορεί να αποκατασταθεί, θα παραμείνουν κομμένα τα δέντρα αυτά όλο αυτό το διάστημα.

Αυτό το πράσινο προβλέπεται ότι θα επανατοποθετηθεί, αλλά για ένα διάστημα οκτώ ετών και πιθανότατα και παραπάνω αυτά τα δέντρα θα λείπουν απ’ την Αθήνα.Ο ανάδοχος της εργολαβίας τώρα τα μετράει, δεν ξέρουμε πόσα θα είναι ακριβώς. Σε όλα τα εργοτάξια θα κοπούν δέντρα, όπου θα γίνει σταθμός, τα οποία θα αποκατασταθούν ολικώς μετά την ολοκλήρωση του έργου. Αν σε δέκα χρόνια οι δήμοι απαιτήσουν κάτι παραπάνω, η διοίκηση της Αττικό Μετρό θα το αντιμετωπίσει.

Το είδος του δέντρου και η αποκατάσταση γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους, είναι δική τους υπόθεση, αλλά αυτό θα ξεκινήσει να μπαίνει σε καλούπι μετά από οκτώ-δέκα χρόνια. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε μελέτες εφαρμογής, έχουμε προμελέτες, προκαταρκτικές κιόλας.

tps://www.lifo.gr/…/ta-problimatika-dentra-mias…

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Τάσου Τέλλογλου στο inside story για το θέμα, όπου ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης δηλώνει ότι ότι στο δια ταύτα “δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την Αττικό Μετρό και τον εργολάβο να κάνουν ό,τι έχουν σχεδιάσει”.

https://insidestory.gr/article/ta-ekatontades-megala-dentra-poy-tha-kopoyn-gia-neo-metro?token=17Z0GB23FW&fbclid=IwAR2_ZsBuraO_mJSCFSb-LSBsTireOs39xJhIEOBijSJvS99hjGpi94LGAPg


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: