Τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται και φέρουν ενώπιον των σοβαρών ευθυνών τους τις δημοτικές διοικήσεις τριών δήμων στην πόλη οι οποίες δίνουν πράσινο φώς δια της αδιαφορίας τους, στην κοπή τουλάχιστον 2.5000 δέντρων από την Αττικό Μετρό για να μην έχει πολλά …έξοδα, θέτει πάλι το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου. Με σημερινή του ανάρτηση στη σελίδα του θέτει το σοβαρό ερώτημα: “Πως είναι δυνατόν σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη με τόσο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πρασίνου και ακραίων καυσώνων να μην έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντισταθμιστικών μέτρων αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που θα αποψιλωθούν”; Ακολουθεί η ανάρτηση:
Λυπάμαι αλλά αργήσατε, κάντε εσείς καλύτερη μελέτη, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε…
Αυτό απαντά με δυο λόγια η Αττικό Μετρό για τα δέντρα που θα κοπούν στην Αθήνα και που ακόμα δεν ξέρουμε πόσα, ποια και πόσο μεγάλα είναι.
Θα περίμενε κανείς πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για ένα έργο που έχει κοστολογηθεί, εγκριθεί και είναι σε φάση υλοποίησης.
Αν και η Αττικό Μετρό συμφωνεί για τη σοβαρότητα του ζητήματος παρόλα αυτά υποστηρίζει πως η ευθύνη μελέτης του έργου δεν είναι της τωρινής διοίκησης. Οι μελέτες των έργων έχουν ήδη συνταχθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν επιδέχονται μεταβολών.
Ακόμα και εάν τα επιστημονικά δεδομένα για την πόλη έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία τόσο ώστε λόγω της ακραίας ζέστης η Αθήνα να αποκτήσει Επικεφαλή Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης αυτοί που σήμερα αντιδρούν κριτικάρονται γιατί δεν το έπραξαν χρόνια πριν και μάλιστα με δική τους μελέτη.
Η διοίκηση επίσης υποστηρίζει πως πάντα δεσμεύονται όσο το δυνατόν μικρότεροι χώροι στην πόλη προκειμένου να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση. Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την απορία πως σε περιοχές με έλλειψη ελεύθερου δημόσιου χώρου σχεδιάζονται σταθμοί με μικρές επιφανειακές παρεμβάσεις πλήρως λειτουργικοί, ενώ όταν υπάρχει ελεύθερος παραχωρούμενος δημόσιος χώρος πρασίνου αντί κτιρίων τα εργοτάξια και οι σταθμοί σχεδιάζονται ακόμα και 10 φορές μεγαλύτεροι; (Γαλάτσι 1.300τμ, Πανεπιστημιούπολη 10.000-12.000τμ)
Πως είναι δυνατόν σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη με τόσο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πρασίνου και ακραίων καυσώνων να μην έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντισταθμιστικών μέτρων αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που θα αποψιλωθούν.
Ενώ οι εργασίες ήδη σχεδιάζονται να προχωρήσουν, η Αττικό Μετρό και οι δήμοι δεν γνωρίζουν ούτε τον ακριβή αριθμό των δέντρων που θα κοπούν ούτε φυσικά το είδος και το μέγεθος τους.
Τι περιβαλλοντική μελέτη είναι αυτή που δεν έχει καν υπολογίσει δεδομένα όπως το ΜΕΓΕΘΟΣ της ΒΙΟΜΑΖΑΣ δέντρων και φυτών και την προσφορά τους στο μικροκλίμα, και τη βιοποικιλότητα των αστικών περιοχών; Γιατί δεν σχεδιάζονται εξαρχής οι σταθμοί με βάση το αναγκαίο και πολύτιμο αστικό πράσινο και γιατί δεν υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες για μεταφυτεύσεις και νέες φυτεύσεις που θα αντισταθμίσουν τα δέντρα που θα κοπούν και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις πολυετείς βαριές οικοδομικές εργασίες
Αττικό Μετρό: Τι απαντά ο πρόεδρος για τα δέντρα που θα κοπούν στην Αθήνα https://www.lifo.gr/…/attiko-metro-ti-apanta-o-proedros…
——Τα εκατοντάδες μεγάλα δέντρα που θα κοπούν για το νέο μετρόhttps://insidestory.gr/…/ta-ekatontades-megala-dentra…——
.——N.Y. TimesΠοια τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους στις πόλεις λόγω ζέστης; Τα δέντρα!https://www.nytimes.com/…/trees-cities-heat-waves.html
——Ερευνα: Η Αθήνα έχει λιγότερο πράσινο από το Λας Βέγκας που έχει χτιστεί σε έρημο. https://read.oecd-ilibrary.org/…/oecd-factbook-2014..
.—-Αναλυτικά η λίστα μεγέθους των επιφανειών παρέμβασης κατα προσέγγυση σύμφωνα με τα σχέδια.
01. Βεΐκου 2.700τμ
2. Γαλάτσι 1.300τμ
3. Ελικώνος 2.500τμ
4. Κυψέλη 6.000τμ
5. Δικαστήρια 6.000τμ
6. Αλεξάνδρας 2.100τμ
7. Εξάρχεια 2.800τμ
8. Νομική 6.000-8.500τμ
9. Κολωνάκι 2.600τμ
10. Ριζάρη 7.300τμ
11. Καισαριανή 1.900τμ
12. Πανεπιστημιούπολη 10.000-12.000τμ
13. Ιλίσια 3.300τμ1
4. Ζωγράφου 2.700τμ15. Γουδή 7.500τμ
——-οι σταθμοί και τα σχέδια ΕΔΩκάτοψη – χάρτεςhttps://bit.ly/2Uzcmpiκατόψεις – τομέςhttps://www.ametro.gr/?page_id=8334