Μας δουλεύεις, πάλι, κύριε δήμαρχε της Αθήνας;

Στους εξαφανισμένους υπευθυνο- αρμόδιους της πλημμυροπαθούς Αττικής δεν ανήκει ο Κώστας Μπακογιάννης. Σκιάχτηκε, όπως είναι φανερό, από τις οργισμένες αντιδράσεις των ιδίων ψηφοφόρων του που πνίγηκαν μαζί με όλους εμάς, στην κακοκαιρία του “Μπάλου” στην Ακαδημία Πλάτωνα, τον Κολωνό, τα Σεπόλια. Βγήκε λοιπόν να μας “μαλώσει” ότι δεν παίζει παιχνίδια, και να βρε παιδιά, η ΕΥΔΑΠ φταίει γιατί η γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνα είναι “σε εκκρεμότητα από το 1998” και τι να κάνουμε βρε, “πλημμυρίζουμε” ξανά και ξανά. (Η δήλωση του αυτούσια βρίσκεται στο τέλος).

Σοβαρά κύριε δήμαρχε; Και εσείς εδώ και τρία χρόνια τι ακριβώς κάνατε; Εμείς συνεχίζουμε και πληρώνουμε κανονικά τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μας, δεν ψήφισαν εμάς, εσείς τάξατε με λόγια παχιά μεγάλα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά κι ας αρχίσουμε με τα ευτράπελα… Στην οδό Δημοσθένους ήρθε μετά τον “Μπάλο” συνεργείο της ΕΥΔΑΠ να ξεβουλώσει ένα φρεάτιο που πλημμυρίζει συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια. Έψαχνε τα φρεάτια, έψαχνε αλλά δεν…Τα φρεάτια τα είχαν σκεπάσει με άσφαλτο! Μάλιστα, με άσφαλτο στο έργο “σας” για τις ασφαλτοστρώσεις που αναγγέλλατε ως “μεγάλο έργο” κι ας ήταν η απόφαση για αυτές εδώ και τουλάχιστον 6 έξι χρόνια…

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε πως αναλάβατε πια την ευθύνη και εξασφαλίσατε 3 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει η μελέτη για το δίκτυο των όμβριων υδάτων που εκκρεμεί. Σοβαρά τώρα;

Στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα “νέες μελέτες” με πρόβλεψη ποσού 3,5 εκατ. ευρώ για καταγραφή του υφιστάμενου δικτύου ομβρίων και απαιτούμενα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, υπάρχει εισήγηση της δημοτικής πλειοψηφίας για “Κατάργηση του κωδικού” για τα όμβρια! Στα “Νέα έργα” από το συνολικό προϋπολογισμό ποσού 46.615.000 εκ. για νέα έργα και 1.176.000 προβλεπόμενης απορρόφησης για το 2021, υπάρχει εισήγηση της δημοτικής πλειοψηφίας να απορροφηθεί μόλις το ποσό των 68.000 ευρώ! Στις 4 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων συνεδρίασε και ενέκρινε πίστωση ποσού 37.200 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο “Οριστική Μελέτη Συλλεκτήρα Ομβρίων στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων”.

Στην εκπόνηση μελετών αλήθεια είναι πως ο δήμος Αθηναίων, διαχρονικά και με όλες τις δημοτικές πλειοψηφίες, από τη Ντόρα Μπακογιάννη το 1998 έως και τον Γιώργο Καμίνη, πετάει! Μελέτες και μελέτες είδαν τα μάτια μας.

Όμως: Γεγονός είναι πως δεν υπάρχει δίκτυο όμβριων υδάτων και η περιοχή του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα και του ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση πλημμυρίζει κάθε φορά. Με το πέρασμα του “Μπάλου” απλά είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε και λασπώδεις λίμνες…

Γεγονός είναι πως στην περιοχή δεν προχώρησε η εφαρμογή του σχεδίου Πόλης από το 1968(!), εντελώς συνειδητά και με δόλο κρατείται η περιοχή σε υποβάθμιση. Οι περίφημες μελέτες των δημοτικών πλειοψηφιών κρατούνται στα συρτάρια ή πετιούνται στα σκουπίδια.

Μελέτη έγινε και τον Μάρτιο του 2012 για τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνα. Αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντιθέτως ο δήμος τον Μάρτιο του 2017 πέρασε με Προεδρικό Διάταγμα την “άρση της απαλλοτρίωσης” οικοπέδων ιδιωτών που αναφέρονταν στη μελέτη και τα αντάλλαξε με το οικόπεδο όπου έως και σήμερα λειτουργεί το ελεύθερο γήπεδο μπάσκετ της Κάδμου. Για να μην απαλλοτριώσει αντάλλαξε τα οικόπεδα που κατείχε μπροστά στη Λένορμαν με τα πίσω στους περίφημους “Λαχανόκηπους”. Και επειδή πάλι πριν δυο χρόνια, πλημμύρισε η περιοχή και έκλεισαν σχολεία, βρήήκε ένα μικροκονδύλι για μικροέργα σε ένα μόνο δρόμο…

Γεγονός είναι πως η δημοτική σας παράταξη που δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, με τις ψήφους της “Χρυσής Αυγής” και με διαφωνία όλων των άλλων παρατάξεων, ενέκρινε μια ακόμη “Προγραμματική σύμβαση” με το υπουργείο Πολιτισμού για την περίφημη “ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνα”. Το ποσό συνολικά είναι περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ. Ανάπλαση μόνο στη μακέτα, με προμελέτη φιλικού αρχιτεκτονικού γραφείου. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων (καμία αρχαιολογικό ανασκαφή, όπως ήδη γνωρίζετε εσείς, δεν πρόκειται να γίνει), απαιτεί την εκρίζωση ή μεταφορά 510 μεγάλων δέντρων από το πιο πράσινο κομμάτι του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Εκτός πια αν όντως θέλετε στα αρχαιολογικά σκάμματα να κάνετε Λίμνη, σαν αυτές που δημιουργήθηκαν στις οδούς Δράκοντος, Τριπόλεως, Αίμωνος… Ανακοινώστε το όμως, “Και λίμνες θα σας φέρουμε”… Άλλα 64 δέντρα θα εκριζωθούν από το Περιστύλιο για να “ανασκαφεί” και αυτό και να κλειστεί με κάγκελα. Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στο στόχο της εμπορευματοποίησης και τουριστικής εκμετάλλευσης, χωρίς κανένα όφελος για τους κατοίκους της περιοχής.

Για όλα αυτά μας εγκαλείτε πως “είναι αχρείαστα”; Να μην ασχολούμαστε δηλαδή όταν πνιγόμαστε, όταν καιγόμαστε, όταν φτωχαίνουμε, όταν χάνουμε το Πράσινο, όταν μας “κλέβετε” τους δημόσιους ελεύθερους χώρους. Να είμαστε ικανοποιημένοι με τα “Πάρκα (σας) τσέπης” και να το βουλώνουμε;

Αν θέλετε, “σοβαρότητα”, “ψυχραιμία”, “συνεργασία”, ιδού η Ρόδος, ιδού και τα αιτήματα:

  • Αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων προς απόσπαση από την ελεύθερη χρήση του πάρκου πριν από οποιοδήποτε σχέδιο “σμίκρυνσης” του ελεύθερου Πράσινου Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, δυτικά και βόρεια
  • Προσάρτηση του ΒΙΟΠΑ δυτικά του πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με εξασφάλιση υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Πολεοδομική ανάπλαση, με συνολική Μελέτη για όλη την περιοχή, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση,

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά καπνός για να κρυφτεί η ανάπτυξη που προωθείται, “κερδοσκοπικές φούσκες”, εμπορευματοποίηση προς όφελος πολύ συγκεκριμένων και μεγάλων συμφερόντων.

Μ. Π., κάτοικος της Ακαδημίας Πλάτωνα

Η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη (Σάββατο 16 Οκτώβρη)

<<Να συμφωνήσουμε στα βασικά. Από όλους και όλες όσοι υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης η κοινωνία περιμένει ψυχραιμία, σοβαρότητα και συνεργασία. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται από την επόμενη του «Μπάλου» με διάφορες δηλώσεις αλληλο-επίρριψης ευθυνών, είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μας φτηναίνει όλους και απωθεί τους πολίτες. Και καθόσον αφορά εμένα, τουλάχιστον, συνειδητά αρνούμαι να το παίξω.

Πρακτικά: Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία προκλήθηκε στον Κολωνό, όχι επειδή δεν καθαρίσαμε τα φρεάτια, το κάναμε άλλωστε σε όλη την πόλη ακόμα και αν τυπικά αρκετά δεν ήταν στην ευθύνη μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. Η γειτονιά είναι σε εκκρεμότητα από το 1998 και ας πλημμύριζε ξανά και ξανά και ξανά, με μια μελέτη που έμεινε στα συρτάρια γιατί εμπλέκονταν πολλοί συναρμόδιοι. Όπως ενημερώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου 2021, ο Δήμος Αθηναίων δουλεύοντας συστηματικά εδώ και καιρό, διεκδίκησε και ανέλαβε την αρμοδιότητα για να προχωρήσει επιτέλους το έργο. Επικαιροποιεί τη μελέτη, εξασφάλισε τα αναγκαία τρία εκατομμύρια ευρώ και ετοιμάζεται να ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργο μέσα στον χειμώνα. Αυτό ενδιαφέρει την γειτονιά, όπως και η πόλη ενδιαφέρεται για το πως θα προσαρμόσουμε συνολικά τις αστικές μας υποδομές στις νέες συνθήκες. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αχρείαστα>>.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...