ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αλληλεγγύη » 35 εκατ. ευρώ για να …”πετσοκόβουν δέντρα” για τρία χρόνια στο δήμο Αθήνας

35 εκατ. ευρώ για να …”πετσοκόβουν δέντρα” για τρία χρόνια στο δήμο Αθήνας

Συχνά πια οι κάτοικοι στις περιοχές του δήμου Αθηναίων διαμαρτύρονται για το “πετσόκομα”, κλάδεμα το ονομάζουν, οι δημοτικές υπηρεσίες, των δέντρων στους δρόμους των γειτονικών. Σε μερικές ημέρες δυο από τα πολλά επεισόδια που συμβαίνουν, πήραν διαστάσεις. Κάτοικοι στα Σεπόλια ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αρμόδιους που υποτίθεται πως κλάδευαν τα δέντρα στην περιοχή. Παρακάτω αναρτώνται οι μαρτυρίες τους όπως δημοσιεύθηκαν στις προσωπικές τους σελίδες στο face book. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχει παραχωρήσει την υπηρεσία πρασίνου σε ιδιώτη μεγαλοεργολάβο και αυτός χρησιμοποιεί ιδιωτικά συνεργεία. Η δαπάνη ΜΟΝΟ για το κλάδεμα δέντρων ανέρχετεται στο ποσό των 35 εκατ. εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια! Σημειώνεται ακόμη πως στις δυο παρακάτω περιπτώσεις υπήρχε και γεωπόνος από την πλευρά του δήμου, προφανώς για να κάνει έλεγχο στην ιδιωτική υπηρεσία, όπως και αρμόζει αλλά…

Μια από τους κατοίκους που ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με το συνεργείο του δήμου έχει αναρτήσει κείμενο προς συλλογή υπογραφών για την κοπή των δέντρων, το ψήφισμα με τίτλο ‘Εκεί που καίνε δέντρα θα κάψουν στο τέλος και ανθρώπους”. (https://www.change.org/p/σωστε-τα-δεντρα-save-trees?fbclid=IwAR0Rmb9L-VWMNUShmxeu1ezl5EcLtaTF9k3Ov4PyeBpFOnRiRIb5DXJE82w)

Κάτοικος 1ος,

This image has an empty alt attribute; its file name is cebacebbceb1ceb4ceb5cebcceb1ce94ceb7cebccebfcf82ce91ceb8ceb7cebdceb1ceb9cc81cf89cebdcea3ceb5cf80cebfcc81cebbceb9ceb111-21.jpg

Αυτό είναι το κλάδεμα του δήμου Αθήνας σε μπολιασμένη νερατζιά που με κόπο φροντίζω και ποτίζω μήνες. Τους έδειξα που είναι τα μπόλια, ο ένας από το συνεργειο αμέσως σταμάτησε, ο άλλος όμως μου πέταξε ένα “μην μας πρήζεις τώρα” και μου τα έσπασε. Παρουσία μιας γεωπόνου που της έλεγα ό,τι αυτό δεν είναι κλάδεμα, είναι πετσόκομα και αυτή σιωπούσε. Κάτσε να είμαστε καλά κι από Απρίλη θα τα κόψω όλα και θα τα κεντρώσω από τον κορμό. Ανίκανοι.

Ανάρτηση της Μικαέλα Κ.

“Χθες (4/11/2021) συνεργείο του δήμου Αθηναίων, ιδιωτική εταιρεία, σχεδόν με λιντσάρισε όταν διαμαρτυρήθηκα για το πετσόκομα-καταστροφή των δέντρων που αποκαλούν κλάδεμα (Σεπόλια). Ο υπεύθυνος αρνήθηκε να επιδείξει το έγγραφο-σύμβαση που είχε με το δήμο και δεν δίστασε να με σπρώξει βιαίως όταν εμπόδισα την συνέχιση των ”εργασιών” τους στεκόμενη κάτω από το δέντρο. [Κανείς από τους παραβρισκόμενους/ες δεν τον εμπόδισε]. 

Εμφανίστηκαν κάποια στιγμή 2 υπάλληλοι του δήμου από το 4ο διαμέρισμα της Υπηρεσίας Πρασίνου, που επίσης αρνήθηκαν να μου δώσουν τα ονόματά τους. Όταν πια το πράγμα έφτασε στην κλίση του 100, που εμφανίστηκε 1,5 ώρα μετά, μαζί -όλως τυχαίως- και με την εμφάνιση του Αντιδημάρχου Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου, καταλήξαμε στο τμήμα για καταγραφή φραστικού επεισοδίου, καθώς η αστυνομία προειδοποίησε πως αν προχωρήσουμε σε εκατέρωθεν μηνύσεις θα κρατηθώ αυτόφωρο. 

Η δε γειτονιά με εντυπωσίασε με τον φασισμό που επέδειξε εναντίον μου και το ρατσισμό, αφού δεν δίστασε να ‘’πάρει θέση’’ προπηλακίζοντάς με, καθώς με πέρασαν για ….ξένη ενώ άλλοι με χαρακτήρισαν τρελλή (δυστυχώς και γυναίκες ανάμεσά τους!) Ήταν ωραίο πείραμα για τα κοινωνικά αντανακλαστικά, ευτυχώς είχε λαϊκή και περνούσε κόσμος, αλλιώς θα ήμουν μάλλον σε νοσοκομείο.. Έχει και συνέχεια. 

Προσωπικά έχω φτιάξει μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπογραφών για να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις μας, καθώς το φαινόμενο της καταστροφής των λιγοστών δέντρων που έχουν απομείνει παρατηρείται όχι μόνο σε κάθε γειτονιά αλλά και πανελλαδικά, και όχι μόνο.

Αυτός ο σπισισμός/ειδισμός , η δενδρο-φυτοκτονία δεν θα περάσει, η καταστροφή των σπιτιών πουλιών, εντόμων και ζώων, η απώλεια του οξυγόνου, της σκίασης, της ομορφιάς, της αγάπης που μας προσφέρουν δεν θα περάσει!

 Ευχαριστώ 

Μιχαέλλα Κ.

Το κείμενο του Ψηφίσματος

”Εκεί που καίνε δέντρα θα κάψουν στο τέλος και ανθρώπους”

[Παραφράζοντας την φράση του Γερμανού ποιητή Heinrich Heine (Ερρίκου Χάινε)]

κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να ενωθούν οι δυνάμεις μας ενάντια στην εδώ και καιρό συνεχή και αναίτια κοπή των δέντρων μας, στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά.

Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας,

αν θέλουμε να ζούμε σε περιβάλλον ανθρώπινο, όμορφο και πολιτισμένο εμείς και τα παιδιά μας,

αν θέλουμε να αντισταθούμε στην δίνη της δυστοπίας των ημερών μας, αν δεν θέλουμε ”γυμνή ζωή

κι αν πονάει η καρδιά μας κάθε φορά που βλέπουμε ένα δολοφονημένο -με διάφορες προφάσεις- δέντρο

και ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών,

κι αν δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι-συνένοχοι των εγκληματικών πρακτικών και διαχειρίσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων

Ας αντισταθούμε κι ας υπογράψουμε για το αυτονόητο:

το δικαίωμά μας στο οξυγόνο, το δικαίωμα όλων μας (ανθρώπων, φυτών και ζώων) στην ζωή!


1 Σχόλιο

  1. […] Λάβαμε και αναρτούμε την ανακοίνωση-παρέμβαση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για ένα θέμα που μας …καίει και στην Ακαδημία Πλάτωνα. Τις εργολαβίες εκατομμυρίων για το κόψιμο δέντρων….Η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης έγινε στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τα δυο επεισόδια στα Σεπόλια. […]

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: