Το project εμπορευματοποίησης στο δήμο Αθήνας είναι μεγάλο και δεν προβλέπει τους …κατοίκους

Διαβάζουμε την αναλυτική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα που αποκαλύπτει το σκοπό των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη με την σταδιακή εμπορευματοποίηση όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Για τους κατοίκους, μόνο “πάρκα τσέπης” και πολλά τους είναι…

Η πόλη παραδίδεται κομμάτι-κομμάτι στην επιχειρηματικότητα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με τη δημοτική αρχή απλό μεσάζοντα

Να αντισταθούμε πριν χάσουμε τη ζωή μας!

Εδώ και δυόμιση χρόνια, το φαινόμενο της επίθεσης στην κατοικία, τις χρήσεις που την υποστηρίζουν και στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, βασικές ανάγκες των κατοίκων του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, οξύνεται. Ο «εξευγενισμός» γίνεται στο πλαίσιο του δόγματος «Νόμος, Τάξη, Κέρδη».

​Υπάρχει ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο και είναι εναντίον μας.

Ξεκίνησε με τις εκκενώσεις κτηρίων από το 2019. Με τη δικαιολογία της «πάταξης της εγκληματικότητας», μικρά προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους εκδιώχθηκαν. Σήμερα οι χώροι αυτοί έχουν εγκαταλειφθεί, μια βόλτα από τα κτίρια θα μας πείσει: ερημιά, σκοτάδι, υποβάθμιση. Με το επιχείρημα της πάταξης της ανομίας, ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι αφήνονται στην παρακμή χωρίς συντήρηση και καθαριότητα. Τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, σε κάθε γωνία υπάρχει κλούβα των ΜΑΤ. Περιοχές ολόκληρες συκοφαντούνται ως χώροι εμπορίας ναρκωτικών, ενώ η αστυνομία σπρώχνει τις μαφίες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπου επιλέγει το επιχειρησιακό σχέδιο. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν:

  • Ο «Μεγάλος Περίπατος» (από το καλοκαίρι του 2020)

Ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος Περίπατος» είναι ένα βασικό κομμάτι στο ευρύτερο σχέδιο της έντονης τουριστικοποίησης της Αθήνας και παράδοσης του κέντρου της στο τουριστικό κεφάλαιο. Το κέντρο της Αθήνας, από ζωντανός χώρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα, φυσιογνωμία και φορέας συλλογικής μνήμης των κατοίκων, μετατρέπεται σιγά-σιγά σε θέρετρο και θεματικό πάρκο, έναν αποκλειστικά καταναλωτικό χώρο στείρου θεάματος. Ο «Μεγάλος Περίπατος» αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας «εξευγενισμού», δηλαδή τεχνητής αύξησης των αξιών γης, με στόχο την εκδίωξη συγκεκριμένων χρήσεων και χαμηλότερων στρωμάτων. Η δημαρχία Μπακογιάννη έχει ήδη σπαταλήσει 2 εκ. € σε παγκάκια, φοίνικες και χρώματα για να δει δοκιμαστικά πως είναι, τα οποία τώρα ξηλώνει και πετάει. Στη “δοκιμή” απάντησε αρνητικά, σε έρευνα του ΑΠΘ, το 85% περίπου κατοίκων και χρηστών του κέντρου. Η δημαρχία αδιαφορεί και για τη γνώμη των κατοίκων. Ψήφισε πρόσφατα για άλλα 3 εκ. € για να βάλει 84 πλατάνια στην Πανεπιστημίου, άλλα 10 εκ. € για «ανάπλαση “μέρους” του ιστορικού κέντρου» για να λειτουργήσει ως προέκταση μονάδων του τουριστικού/επισιτιστικού/ξενοδοχειακού κεφαλαίου, που διογκώνεται συνεχώς. Όμως ο «Μεγάλος Περίπατος» έχει παρουσιαστεί ως ένα project πολύ ευρύτερο από όσα έχουν ήδη γίνει, που ενδεχομένως να φτάσει συνολικά έως και στα 50 εκ. €.

Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια η γη αλλάζει χέρια και χρήσεις. Οι κατοικίες μετατρέπονται ταχύτατα σε χώρους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μεγάλων εταιρειών, τα νοίκια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις γειτονιές, τα σχολεία υποβαθμίζονται, τα μικρομάγαζα εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών (μανάβικα, κρεοπωλεία, κ.λπ.) κλείνουν χωρίς πελατεία, παραδοσιακοί επαγγελματικοί χώροι βιοτεχνίας και ειδικού εμπορίου που εξυπηρετούν όλο το Λεκανοπέδιο, εξοστρακίζονται.

  • O λόφος του Στρέφη (Νοέμβριος 2020)

Για τον λόφο του Στρέφη «ενδιαφέρεται» ξαφνικά η εταιρεία real estate PRODEA, που έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην Αθήνα και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Η διαφήμισή της στα τηλεοπτικά μέσα είναι αποκαλυπτική του εύρους και δραστηριοτήτων της. Με προκάλυμμα τη «χορηγία», επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων κατοίκων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. «Υιοθετεί» τον λόφο με μια υπερκοστολογημένη μελέτη, ενώ ο δήμος με ιδίους πόρους θα πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει η εταιρεία για τα συμφέροντά της, σε σύγκρουση με αυτά των κατοίκων. Μάλιστα, για να πετύχει αυτό το σχέδιο ο δήμος αφήνει τον ίδιο τον λόφο στην εγκατάλειψη. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις φανέρωσαν ακόμα μια φορά την επικίνδυνη πολιτική τους που αφήνει το λόφο να γκρεμίζεται μέσα στις γειτονιές, για να έρθει μετά η πολυέξοδη σύμπραξη ιδιωτικού κεφαλαίου και δημοτικής αρχής και να το αναδιαμορφώσει, ως σωτήρας.

  • Οι νέοι σταθμοί του Μετρό – πλ. Εξαρχείων (Μάιος 2021)

Το σχέδιο παίρνει πλέον χαρακτήρα συνολικής πολιτικής και ιδεολογικής εμμονής από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Στην περίπτωση της κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων έχουμε μια εκτός λογικής κυκλοφοριακής διαχείρισης επιμονή στη δημιουργία μετρό στην καρδιά μιας γειτονιάς του κέντρου που δεν αποτελεί κόμβο συνδεδεμένο με λοιπά μεταφορικά μέσα και σκοπό τη μετεπιβίβαση προς άλλες περιοχές. Τα ίδια τα Εξάρχεια καλύπτονται από ένα μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών, σε ολόκληρη την περίμετρό τους. Η επιμονή για μετρό μέσα στη μοναδική πλατεία μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς, που έχει ζωτική ανάγκη από ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το ευρύτερο μεταφορικό δίκτυο. Ο λόγος είναι η ολοκληρωτική επέλαση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, που διεισδύει πια έντονα μέσα σε μια γειτονιά που αγωνίζεται και αντιστέκεται χρόνια. Στόχος είναι η εξαφάνιση του «ενοχλητικού» τόπου κοινωνικών αντιστάσεων και αλληλεγγύης και η μετατροπή του σε μια περιοχή εμπορευματικής εξυπηρέτησης τουριστών, με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον κλάδο, αλλά και αναψυχής-ψυχαγωγίας, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ευέλικτα και οι ανάγκες των κατοίκων θα είναι αόρατες. Αντίστοιχα και άλλοι νέοι σταθμοί έρχονται να καταλάβουν πολλούς από τους ελάχιστους και υπερβολικά αναγκαίους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης. Ήδη υπολογίζεται ότι για τον σκοπό αυτό θα αφαιρεθούν πάνω από 1000 δένδρα.

  • Το πάρκο Δρακόπουλου, Πατήσια (Μάιος 2021)

Ο ιστορικός χώρος του πάρκου αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται. Αντίθετα, τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του πάρκου ξεκινούν πριν από 12 χρόνια. Οι αγώνες των κατοίκων ανέτρεψαν τα σχέδια τους, κατοχυρώνοντας το κτήμα ως χώρο πρασίνου και πολιτισμού και διαμορφώνοντας το ως τέτοιο αποκλειστικά με προσωπική δουλειά και έξοδα των κατοίκων (κερκίδες, σκηνή, πηγάδια, εκτεταμένη φύτευση). Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, αγορές χωρίς μεσάζοντες, γιορτές και γλέντια έχουν οργανωθεί στο κτήμα από διάφορες συλλογικότητες. Σήμερα, λοιπόν «χτυπούν» και πάλι. Η απαράδεκτη κίνηση του δήμου πριν μερικούς μήνες, να ξηλώσει την παιδική χαρά που έφτιαξαν οι κάτοικοι με δική τους προσωπική δουλειά, έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα αξιοποιώντας τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων του κτήματος Δρακόπουλου. Δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση η στάση του δήμου, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που παραδίδει την πόλη κομμάτι-κομμάτι στην εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου και παράλληλα μετατρέπει τις γειτονιές μας σε «πίσω αυλή» του τουριστικού και αναπλασμένου κέντρου.

  • Το πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα (Μάιος 2021)

Η δημαρχία Μπακογιάννη, το υπ. Πολιτισμού, η Περιφέρεια και η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ, υπέγραψαν μια ακόμα Προγραμματική Σύμβαση, πριν καν αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για τις παρεμβάσεις “αναβάθμισης” που περιλαμβάνει, που στόχο έχει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός σημαντικού χώρου πρασίνου για την Αθήνα, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Όποια αναφορά γίνεται για δήθεν ανάπλαση του χώρου του αρχαιολογικού άλσους, δεν έχει καμία σχέση με την ανάπλαση του ίδιου του αρχαιολογικού πάρκου και την ανάδειξη της περιοχής. Το αρχαιολογικό άλσος, ως χώρος πράσινος και ελεύθερος στην καθημερινή λειτουργία της γειτονιάς και ευρύτερων περιοχών, αντιμετωπίζεται μόνο ως ευκαιρία επιχειρηματικών δράσεων και ανάπτυξης real estate, χωρίς έστω ένα υποτυπώδες σχέδιο για την αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στη γύρω περιοχή, όπως δίκτυο ομβρίων υδάτων, φρεάτια, σχολικά κτήρια, διανοίξεις δρόμων, απαλλοτριώσεις κ.λπ.. Η πρόσφατη κακοκαιρία αποκάλυψε σε όλο το μεγαλείο τη διαχρονική εγκληματική εγκατάλειψη της «πίσω αυλής» της Αθήνας, από το κεντρικό κράτος και την τοπική διοίκηση, περιφέρεια και δήμο. Ο σχεδιασμός που προωθείται για το πάρκο προβλέπει την κοπή 580 δέντρων ζωτικής σημασίας, καταστρέφοντας την ορνιθοπανίδα του. Επιπλέον χάνονται 30 στρέμματα του για την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, ενώ εξαφανίζονται και δυο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες αθλητικών σωματείων και κατοίκων.

  • Ο λόφος Φιλοπάππου (Μάρτιος 2020)

Τον Μάρτιο 2020 ψηφίστηκε στη βουλή η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.». Έτσι παραδόθηκε η διαχείριση του Λόφου Φιλοπάππου καθώς και του Εθνικού Κήπου σε μια ΑΕ, που θα συμβληθεί με το Δήμο Αθηναίων, θα αμείβεται από αυτόν, θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα μπορεί να εκμισθώνει τους χώρους σε τρίτους. Τον Νοέμβριο του 2020, το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Αττικής προετοίμασαν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη συγκεκριμένη εταιρεία για την «Ανάπλαση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Δυτικών Λόφων Ακρόπολης Αθηνών». Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, όπου η παράταξη του δημάρχου έχει την τεχνητή συντριπτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα σχέδια αξίας πολλών εκατομμυρίων να περνούν μέσα σε λίγα λεπτά. Πρώτο θύμα των παρεμβάσεων, που ετοιμάζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προϋπολογισμό σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος ανέλαβε τη διαμόρφωση των χώρων στη δεκαετία του 1950. Έργο που παρά την κήρυξή του ως “μνημείο και έργο τέχνης” έχει παραβιαστεί βίαια από την τουριστική εκμετάλλευση και, παράλληλα, την εγκατάλειψη και υποβάθμιση μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Το θράσος της δημαρχίας Μπακογιάννη να μετατρέψει τον δήμο σε ντίλερ συμφερόντων είναι ασύλληπτο!

Η Αθήνα αποτελεί τόπο κατοικίας, καθημερινής εξυπηρέτησης, εργασίας και συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων με λαϊκά κοινωνικά χαρακτηριστικά που έδιναν και στο κέντρο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η μετατροπή της, και ειδικά του κέντρου, σε σύγχρονο μαζικό τουριστικό προορισμό, στηρίζεται στην αλλαγή της εικόνας του, στην εκδίωξη των κατοίκων και των χρήσεων που τους εξυπηρετούν, στην «ανάπλαση» και μετατροπή του ιστορικού κέντρου σε μονοκαλλιέργεια τουρισμού, εμπορευματικής αναψυχής-ψυχαγωγίας και εγκατάστασης μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Παράλληλα, με πρόσχημα τη βελτίωση των υποδομών ή τον εξωραϊσμό αρχαιολογικών χώρων μεγάλης σπουδαιότητας, η δημαρχία επιχειρεί να επιβάλει ιδιωτικοοικονομικούς όρους στη διαχείρισή τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι έτοιμοι να προσθέσουν στο αδηφάγο αντιλαϊκό σχέδιό τους και άλλα πάρκα της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ακαδημία Πλάτωνα.

Το project είναι μεγάλο.

Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να μετατρέψουν κάθε σπιθαμή κοινού και δημόσιου χώρου και αγαθού σε εμπόρευμα, που θα χρησιμοποιείται με στόχο την κερδοφορία. Το όραμά τους είναι απλό, τόσο παλιό και γερασμένο όσο και το σύστημά τους: ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, με στόχο την παράδοσή τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και πρόσχημα τη δήθεν «ανάπτυξη». Για την εξυπηρέτησή του δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην ιστορική και πολιτιστική εμβληματικότητα χώρων, όπως ο Εθνικός Κήπος, το Γκάζι, η Ακαδημία Πλάτωνα, ο λόφος Φιλοπάππου, η πλατεία Εξαρχείων, το κτίριο του ΕΜΠ και ο λόφος του Στρέφη. Προωθούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους με ασυδοσία και αλαζονεία, ακόμα και με κατάφωρες παραβιάσεις νομοθετημένων διαδικασιών, προδιαγραφών μελετών κ.ά..

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η πόλη ανήκει στους κατοίκους της και όχι στα επιχειρηματικά funds και στα πολιτικά φερέφωνά τους, που θέλουν να την κατασπαράξουν για τα κέρδη τους!

Να αντιδράσουμε συλλογικά-μαζικά

Να μπλοκάρουμε το συντονισμένο σχέδιο

Με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και διεκδίκηση θα νικήσουμε

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...