Δήμος Αθηναίων: Για δυο πλατείες προϋπολογισμός 14 εκατ. ευρώ, κόστος εργασιών 2.800 ευρώ!

Στο δήμο Αθηναίων υπό τη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη θεωρούσαμε πως τα έχουμε δει όλα. Δεν ισχύει. Η δημοτική αρχή που στην πράξη έχει πλήρως καταργήσει -δυστυχώς με την αφωνία ή και τη συμφωνία κι άλλων δημοτικών παρατάξεων, ακόμη κι αν αυτοπροσδιορίζονται ως “αντιπολίτευση” εντός του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών διαμερισμάτων- τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας των οργάνων του δήμου, συνεχίσει να μας εκπλήσσει.

Να, μαθαίνουμε μέσα από επίσημα έγγραφα, εισηγήσεις και μελέτες πως ΜΙΑ πλατεία στον Αϊ Γιώργη της Ακαδημίας Πλάτωνα θα “αναβαθμιστεί” με εγγεγραμμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό τεχνικών έργων του δήμου ύψους 5 εκατ.ευρώ! ΜΙΑ ακόμη πλατεία, αυτή του Εργάτη σε Κυψέλη -Πατήσια επίσης θα “αναβαθμιστεί” με κονδύλι ύψους 9 εκατ.ευρώ! Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη συμβούλων που ανήκουν σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενέκρινε έργα “αναβάθμισης” σε ΔΥΟ μόνο πλατείες του δήμου με κόστος 14 εκατ. ευρώ. Όταν ο Μεγάλος Περίπατος έχει στοιχίσει 2 εκατ. ευρώ και ολόκληρο το έργο της περίφημης “ανάπλασης” του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα έχει κοστολογηθεί στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Δικαίως αναζητήσαμε στα έγγραφα της εισήγησης που υπογράφει ο Κώστας Μπακογιάννης προς το δημοτικό συμβούλιο, τα αναλυτικά έργα, τις μελέτες, τα κόστη. Το που, βρε αδελφέ θα δαπανηθούν 5 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ μόνο για την “αναβάθμιση λειτουργίας και προσβασιμότητας της πλατείας Αγίου Γεωργίου, των οδών Ναυπλίου, Πλάτωνος, Παλαμηδίου, Μαραθωνομάχων και των πεζοδρόμων Τιμαίου, Μοναστηρίου και Πύλου”.

Υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, υπάρχει γνώμη του ΟΟΣΑ, υπάρχει σύμφωνη γνώμη της 4ης κοινότητας. Δεν υπάρχουν πουθενά τα στοιχεία οικονομικής δαπάνης!

Μόνο μια πρόταση που προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά: <<Το έργο με τίτλο “δημιουργία πράσινων διαδρομών με ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου και πεζοδρόμων Τιμαίου και Μοναστηρίου και διαμόρφωση των οδών Τιμαίου και Μοναστηρίου σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας στην 4η δημοτική κοινότητα, προϋπολογισμού 5 εκατ.ευρώ, έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα διεύθυνσης οδοποιίας αποχέτευσης και κοινόχρηστων χώρων, με κωδικό στον προϋπολογισμό του Δ.Α 7333,121 και εγγεγραμμένη πίστωση ποσού 1.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2021>>.

Δηλαδή σε άλλο έργο γράφτηκαν τα 5 εκατ.ευρώ για την πλ. Αγίου Γεωργίου από αυτό το έργο που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο ο Κώστας Μπακογιάννης. Δηλαδή για το έργο αυτό υπάρχουν μόνο 1.000 ευρώ. Δηλαδή τα 4.999.000 ευρώ θα δοθούν αλλά κανείς δεν γνωρίζει που, πως ακριβώς, πότε και για ποια συγκεκριμένα έργα.

Προχωρώντας στα έγγραφα υπάρχει για την πλ. Αγίου Γεωργίου μόνο ένας πίνακας (τον βλέπετε στη φωτογραφία)

στην μελέτη “αναβάθμισης” της πλατείας, ανάμεσα σε σκιτσάκια και φωτογραφίες. Μόνο για την τοποθέτηση 36 πινακίδων σήμανσης και τις διαγραμμίσεις 154 τετραγωνικών μέτρων. Και σκέφτεται ο αφελής πολίτης. Για αυτά θα δοθούν τα 1.000 ευρώ;

Ο πίνακας των άλλων έργων που βρίσκεται; Υπάρχει; Έχει κοστολογηθεί;

Βεβαίως κατά πάγια τακτική της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, το έργο θα δοθεί …εργολαβία. Υπάρχει και σημείωση “Το κόστος της σήμανσης θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του έργου και θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα διατεθούν για την κατασκευή του”. Δηλαδή θα υπάρξει κι άλλο κονδύλι για τον “Ανάδοχο που θα αναλάβει την κατασκευή του”…

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, πάλι χωρίς αντίδραση, η αντίστοιχη “αναβάθμιση” της πλατείας Εργάτη με δαπάνη 9 εκατ.ευρώ και εγγραφή κόστους 1.800 ευρώ.

Εκατομμύρια που εγγράφονται σε προϋπολογισμούς χωρίς κανείς να μαθαίνει που τελικά πήγαν αυτά τα λεφτά.

Και να ήταν τα μόνα παραδείγματα αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι έτοιμο να περάσει και το πακέτο καθαριότητας στο Βοτανικό. Εκεί που ο δήμος θα “καθαρίσει” για να ετοιμαστεί ο χώρος για το γήπεδο Παναθηναϊκού. Στον κωδικό, λέει, θα εγγράψουν 5 εκατ.ευρώ!

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...