Εφαρμογή νόμου με επιλογή για να μην δυσαρεστηθεί ο δήμος Αθηναίων!

Πρόσφατα πέρασε σε νόμο η παράταση για ένα έτος των συμβάσεων παραχώρησης εκτάσεων δήμων στο υπουργείο Μετανάστευσης για τις δομές-φυλακές προσφύγων ανά την Ελλάδα. Σε αυτή την τροπολογία που είναι πλέον νόμος του κράτους αντέδρασε σφοδρότατα ο δήμος Αθηναίων για τον Ελαιώνα. Η αιτία είναι γνωστή. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη βιάζεται να απαλλαγεί από τον Ελαιώνα επειδή μπήκε μπρος η περίφημη ανάπλαση Βοτανικού και η ομάδα του ΠΑΟ αναμένει έσοδα και κέρδη άνω των 3,5 εκατ, ευρώ. (Για την περίφημη “ανάπλαση” που θα πληρώσει το ελληνικό κράτος και έχει μεγάλα σχέδια ο δήμος Αθηναίων, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ). Η παράταση των συμβάσεων σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη και για να τον “κατευνάσουν”, πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως η διάταξη δεν αφορά τον …Ελαιώνα! Τώρα πως γίνεται μια διάταξη να αφορά μόνο μια δομή στη Χίο, αυτό μόνο οι άριστοι της κυβέρνησης μπορούν να το εξηγήσουν. Από ότι καταλαβαίνουμε πάντως από το δημοσίευμα (παρακάτω το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο), επίσημα δηλώνεται πως ο δήμος Αθηναίων μπορεί να μην εφαρμόσει το νόμο!

Γράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο τις συμβάσεις παραχώρησης εκτάσεων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, χωρίς να ενημερώσει τους δήμους – ιδιοκτήτες. Η παραμονή επί ένα επιπλέον χρόνο των δομών σε εκτάσεις που ανήκουν σε δήμους ή περιφέρειες επικυρώθηκε με την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο, σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «πράξεις παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές, που έχουν λήξει ή θα λήξουν, παρατείνονται αυτοδικαίως έως την 31 Δεκεμβρίου 2022».

Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είχε ενημερώσει τους δήμους για την τροπολογία, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις. Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου για την παραχώρηση της έκτασης στον Ελαιώνα, όπου λειτουργεί η ομώνυμη δομή, έχει λήξει από την αρχή του χρόνου. Ο δήμος έχει ζητήσει από το υπουργείο να αδειάσει τη δομή σταδιακά έως και το καλοκαίρι και οι σχετικές ενέργειες από τον Δήμο Αθηναίων έχουν ξεκινήσει με το γκρέμισμα των παραπηγμάτων που αδειάζουν. Πηγές του δήμου την Πέμπτη ανέφεραν στην «Κ» ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Μετανάστευσης δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ο δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Η δομή έχει κλείσει τον κύκλο της και η παραμονή των ανθρώπων εκεί, από τη μια δεν εξασφαλίζει ασφάλεια για τους ίδιους και από την άλλη προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στην πόλη. Η συγκεκριμένη έκταση θα χρησιμοποιηθεί από τον δήμο στο πλαίσιο του σχεδίου της διπλής ανάπλασης», ανέφεραν.

Πηγές της «Κ», ωστόσο, τόνιζαν ότι η απόφαση του υπουργείου δεν αφορά στην πράξη την έκταση του Ελαιώνα. Αν και η διατύπωση είναι γενική, στην πραγματικότητα αφορά κυρίως την έκταση της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου λειτουργεί ακόμα η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση παραχώρησης από τον δήμο έχει λήξει. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας δομής στο Θόλος εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...